Κηπολόγιο Βιβλίο με Ερωτήσεις κηπουρικής

Καλησπέρα, έχω ένα λουσίντουμ που πρόσφατα άρχισε να καρουλιάζει ελάχιστα ένα μέρος των φύλλων του και ανακόπηκε η γρήγορη ανάπτυξή του (μεταφύτευση πριν από ένα μήνα). Έκανα κάποιες δοκιμές με το νερό, φροντίζοντας το χώμα να είναι αφράτο γύρω από τη ρίζα και να γίνεται καλή στράγγιση, ωστόσο δεν είδα κάποιο αποτέλεσμα. Σήμερα εντόπιζα έναν πολύ σκληρό ιστό σαν ύφασμα γύρω από τη βάση του φυτού, και μέσα στις ρίζες. Αφαιρώντας ένα κομμάτι, μύριζε μούχλα και το χώμα τριγύρω έχει γίνει πιο λεπτό, σαν σκόνη. Εικάζω ότι είναι ένα είδος μύκητα και έριξα ήδη σιναπόσκονη. Κάνοντας επιθεώρηση και στα δίπλα φυτά, είδα ότι ο ίδιος ιστός βρίσκεται και στη βάση του ιβίσκου, ο οποίος ποτιζόταν πολύ περιορισμένα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορώ να εντοπίσω στο ίντερνετ κάτι παρόμοιο σε φωτογραφίες. θα πάω το δείγμα του ιστού σε φυτώριο να το δουν, αλλά νωρίτερα, υπάρχει περίπτωση να ξέρει κανείς τι μπορεί να είναι; (γιατί κάτι μου λέει ότι δεν τα βλέπω καλά τα φυτάκια μου) Ευχαριστώ!!

στάλθηκε 27 Ιούν '15, 22:25

%CE%9C%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1's gravatar image

Μπαλκονίτσα
6447
αποδοχή: 0%

τροποποιήθηκε 01 Ιούλ '15, 12:13


Αν ήταν τόσο χοντρό που έμοιαζε με ύφασμα, τότε όντως ήταν ύφασμα. Τα φυτά τα σπέρνουν ή τα πολλαπλασιάζουν με μόσχευμα αρχικά σε μικροσκοπικά δοχεία φτιαγμένα από τέτοιο υλικό. Αν ψάξεις θα το βρεις στα περισσότερα ανθοφόρα φυτά.

link

απαντήθηκε 27 Ιούν '15, 22:34

kipologio's gravatar image

kipologio
39.7k314226
αποδοχή: 45%

Ευχαριστώ για την άμεση (και ευχάριστη) απάντηση και πληροφορία! Μα μου φαινόταν κι εμένα περίεργο, τόσο σκληρό και αρκετά πυκνό, που ήθελες δύναμη για να το κόψεις.. Απλώς η υφή του ήταν σαν από πιο οργανικό υλικό και κάπως εκεί μπερδεύτηκα.

Αν αποκλείσω λοιπόν το ενδεχόμενο του μύκητα, παραμένει το θέμα του τι έχει το λουσίντουμ και είναι λυπημένο. Αύριο είναι μέρα λιπάσματος, οπότε βλέπουμε.

Και πάλι ευχαριστώ!

(27 Ιούν '15, 22:54) Μπαλκονίτσα

Ναι, θέλει μεν δύναμη για να το κόψεις αλλά όπως λες έμοιαζε οργανικό, ώστε να είναι διαπερατό από ρίζες, νερό κτλ. Το λούσιντουμε δυσκολεύεται από το πολύ νερό. Δες μήπως παραποτίστηκε.

(27 Ιούν '15, 22:58) kipologio

Ενημέρωση σχετικά με το θέμα: μετά από λίπανση και μηδαμηνά αποτελέσματα με πιο προσεκτικό ξεψείρισμα του φυτού, έχω να σημειώσω τα εξής (εκτός του ότι είμαι ολίγον τι τυφλή): κάποια φύλλα έχουν αρχίσει να δείχνουν ελαφρά σκονισμένα, αλλά πολύ λίγο (δεν ξέρω αν είναι σκόνη από το νέφος ή κάτι άλλο πχ ωίδιο). Με ένα σκούπισμα με το χέρι καθαρίζουν, αλλά μετά τις επόμενες μέρες εμφανίζεται πάλι.

Επίσης, εκτός από το καρούλιασμα σε κάποια φύλλα και το σταμάτημα της ανάπτυξης, παρατήρησα ότι αρκετά κλαδιά έχουν αποκτήσει καφεκίτρινα σκληρά στίγματα, που είναι όπως εδώ (φωτό από το σάιτ εταιρείας, δεν έβγαλα δική μου)

vamvakada_rodakinias1

Αυτά τα στίγματα είναι πολύ σκληρά και θέλουν ουσιαστικά ξύσιμο για να φύγουν. Ψέκασα με imidacloprid και την επομένη σαν να έφευγαν λίγο πιο εύκολα από τα κλαδάκια, αλλά και πάλι, δεν έχουν καθαρίσει.

Τέλος, μέσα σε όλα πέτυχα και δύο πετούμενους αλευρώδεις σε διαφορετικές μέρες, αλλά όχι κάτι παραπάνω.

Έχετε καμία πρόταση πώς μπορώ να καταλάβω τι έχει το φυτό αποκλείοντας σιγά-σιγά ενδεχόμενα;

Ευχαριστώ για την κατανόηση και συγγνώμη για το βομβαρισμό, αλλά είναι πρώτη φορά που έχω τέτοιο θάμνο και απογοητεύτηκα γιατί πήγαινε πολύ καλά.

(01 Ιούλ '15, 12:10) Μπαλκονίτσα
1

Για τη σκόνη δε ξέρω να σου πω, δεν έχω εικόνα. Στη φωτό που παραθέτεις, αυτά που είναι κολλημένα είναι έντομα "κοκκοειδή". Με το imidacloprid θα έχεις αποτελέσματα, είναι κατάλληλο για κοκκοειδή.

(01 Ιούλ '15, 12:14) kipologio

οκ, ευχαριστώ θα φροντίσω να βγάλω μια φωτό της προκοπής και να την ανεβάσω.

(01 Ιούλ '15, 12:15) Μπαλκονίτσα

Εντάξει, δεν ξέρω αν καταλαβαίνει κανείς κάτι από τη φωτό. Το φύλλωμα είναι πιο θαμπό σε κάποια φύλλα, μάλλον προς τη βάση του κάθε φύλλου, δεν είμαι σίγουρη ωστόσο αν φαίνεται κάτι σε αυτή τη φωτογραφία. Φαινομενικά είναι οκ, αλλά έχει σταματήσει η ανάπτυξή του ψιλοεντελώς τις τελευταίες 2 εβδομάδες, ενώ έχει νέους βλαστούς φύλλων οι οποίοι μένουν εκεί που είναι, και έχει χάσει τη γυαλάδα του. Όταν καθαρίζω τα φύλλα ξαναλάμπουν, αλλά μετά από λίγο θαμπώνει και πάλι. Ευχαριστώ για την υπομονή!

plant

(02 Ιούλ '15, 15:46) Μπαλκονίτσα

Ε χμ, εμένα γιατί μου φαίνεται μια χαρά; Μήπως έχει πολλή σκόνη στην περιοχή;

(02 Ιούλ '15, 16:57) kipologio

καλημέρα παιδιά! έχω κι εγώ ένα λουσίντουμ και μου έχει κατσιάσει.. δεν έχω καταλάβει αν θέλει τελικά περισσότερο νερό ή λιγότερο.. το έχω σε μπαλκόνι που το βλέπει ο ήλιος τις πρωινές ώρες και το πότιζα μέρα παρα μέρα.. μια συνερχόταν και μια όχι... κάθε πότε χρειάζεται πότισμα τελικά; ευχαριστώ!!

link

απαντήθηκε 13 Ιούλ '15, 11:37

%CE%94%CF%8E%CF%81%CE%B1's gravatar image

Δώρα
1112
αποδοχή: 0%

Η δική μου απάντηση στην αρχική ερώτηση
άνοιξε/κλείσε την προεπισκόπιση

Ενημερώση για αλλαγές

μέσω e-mail:

Με την εγγραφή σας, θα μπορείτε να λάβετε άμεση ειδοποίηση όταν δωθεί απάντηση

με RSS:

Απαντήσεις

Απαντήσεις και Σχόλια

Τα βασικά της Μορφοποίησης

  • *πλάγια* ή _πλάγια_
  • **έντονα** ή __έντονα__
  • σύνδεσμος:[κείμενο](http://url.com/ "τίτλος")
  • εικόνα:![alt κείμενο](/path/img.jpg "τίτλος")
  • αριθμημένη λίστα 1. Foo 2. Bar
  • για να αλλάξεις γραμμή, βάλε δύο κενά εκεί που θες να γίνει η αλλαγή
  • επίσης υποστηρίζεται η βασική μορφοποίηση της HTML

Ετικέτες:

×68
×55
×32
×3

Η ερώτηση έγινε: 27 Ιούν '15, 22:25

Την είδαν: 2,858 φορές

Τελευταία αλλαγή: 13 Ιούλ '15, 11:37

σχετικά | faq | blog | facebook | flickr | twitter | όροι χρήσης | επικοινωνία
Ρώτα το Κηπολόγιο • 2011