Κηπολόγιο Βιβλίο με Ερωτήσεις κηπουρικής

Η αυλή του σχολείου των παιδιών είναι γεμάτη με τσιμέντο. Υπάρχουν κάποια δέντρα και ότι πράσινο υπάρχει σε μορφή νησίδας είναι κλεισμένο με κάγκελα! Υπάρχει ένα χώρος σχήματος π περίπου 90 τετραγωνικά με τσιμέντο, παρτέρι με κάγκελα και 9 δέντρα πνιγμένα στο μπετόν. Προτείνε ο σύλλογος γονέων να αντικαταστασθεί το τσιμέντο με γκαζόν, με έξοδα του συλλόγου, ούτως ώστε να μπορούν τα παιδιά να παίζουν και να χαίρονται εκεί και παράλληλα να ομορφύνει το σχολείο. Ο δήμος που ζητήσαμε την βοήθειά του στη συντήρηση έχει αρνητική θέση κυρίως γιατί θα το πατάνε τα παιδιά και πρέπει να ασχολούνται για τη συντήρησή του. Επίσης είπαν, και έχουν δίκαιο, ότι θέλει αρκετό νερό! Στην αρχή είχαμε σκεφτει να φυτέψουμε εκεί αλλά μας ενημέρωσαν οι εκπαιδευτικοί ότι αυτός ο χώρος είναι πολύτιμος για να παίζουν τα παιδιά. Ποια είναι η γνώμη σας; να το αφήσουμε τσιμέντο ή να το κάνουμε μόνοι μας;

στάλθηκε 04 Απρ '15, 21:29

%CE%98%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%82's gravatar image

Θάνος
1122
αποδοχή: 0%


Ωωωωωω μεγάλο θέμα άνοιξες, φίλε Θάνο! Όπως μάλλον έχεις παρατηρήσει, οι αυλές των σχολείων είναι τίγκα στο τσιμέντο. Για προφανείς λόγους: είναι η εύκολη λύση.

Στην περίπτωσή σας τώρα.

Το γκαζόν θα θέλει νερό και μάλιστα το καλοκαίρι πολύ! Για να ποτίζεται, θα θέλει σίγουρα αυτόματο πότισμα. Αποκλείεται να πηγαίνει κάποιος εκεί κάθε μέρα το καλοκαίρι να ποτίζει. Ακόμη και άνοιξη και φθινόπωρο, το πότισμα θα πρέπει να γίνεται ώρες που είναι κλειστό το σχολείο, άρα με κάποιον αυτοματισμό. Ούτε και όταν κλείνει το σχολείο, δλδ το μεσημέρι. Το αυτόματο πότισμα σαν εγκατάσταση κοστίζει. Φαντάζομαι δε το είχατε προβλέψει. Επίσης, κοστίζει και το νερό. Ο δήμος φυσικά και δε θέλει να το αναλάβει, γιατί δε θα θέλει μόνο ένα κουρεματάκι μία στις τόσες. Αλλά επανασπορές, λίπανση κτλ. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν ποικιλίες με γκαζόν και αγριάδα που είναι για άφθονο πάτημα! Βλέπε γήπεδα.

Επίσης, μην ξεχνάτε ότι το να απομακρυνθεί το τσιμέντο και να πέσει και να στρωθεί κηπόχωμα δεν είναι εύκολη και φτηνή υπόθεση. Ξεκινήστε από αυτό. Αν δείτε ότι αυτό μπορείτε να το πληρώσετε, τότε μπορείτε να προχωρήσετε και στα υπόλοιπα.

Ποια είναι τα υπόλοιπα; Δηλαδή, τι σας προτείνω, έτσι όπως ακούω την κατάσταση.

Θα άφηνα μία επιφάνεια να χορταριάσει με ό,τι χόρτο φυτρώσει μόνο του. Και θα ενίσχυα και με σπόρο αγριάδας. Στην αρχή, θα πότιζα με το χέρι (κάποιος πρέπει να το αναλάβει αυτό). Έτσι, θα είχα μία επιφάνεια, την οποία θα κούρευα μόνο όταν μεγάλωναν πάνω από 10-15 εκ. τα χόρτα. Και θα ήταν πάντα πράσινη. Γύρω γύρω θα φύτευα πολυετή φυτά και θάμνους ώστε να δείχνει πιο πράσινο και φιλόξενο. Αλλά και πάλι αυτά θα τα πότιζα με αυτόματο. Αλλά το αυτόματο για άρδευση φυτών έχει χαμηλότερο κόστος, επειδή δεν χρησιμοποιούνται εκτοξευτήρες νερού (μπεκ).

Μία άλλη ιδέα είναι να το κάνετε λαχανόκηπο που θα τα φυτεύουν τα παιδιά. Το χειμώνα μαρουλάκια και μπρόκολα, και την άνοιξη τοματούλες και πιπεριές.

Αυτά από μένα!

Αλλά μην ξεχνάτε: ό,τι και να γίνει δε θα πρέπει να μείνει χωρίς φροντίδα. Αλλιώς θα πάει στράφι ο κόπος και τα έξοδα.

link

απαντήθηκε 04 Απρ '15, 21:57

kipologio's gravatar image

kipologio
39.7k314226
αποδοχή: 45%

Η ανάμιξη με σπόρο αγριαδας πιστεύω είναι καλη ιδεα.

Επίσης ο κήπος που τα παιδιά θα δραστηριοποιούνται σε φυτεύσεις παρουσιάζει ενδιαφέρον.

Αν βρειτε χρηματα και έχετε και την ανάλογη διαθεση θα κανετε καλη δουλεια πιστεύω.Αν το εγκαταλειψετε τι παράδειγμα θα δώσετε και στα παιδιά άλλωστε...Καλη επιτυχία!

(05 Απρ '15, 09:17) Δάφνη

Ευχαριστώ για την απάντηση, μου δώσατε καλές ιδέες. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ήδη πάρει ως χορηγία το αυτοματο πότισμα και τον έτοιμο χλοοτάπητα! Γι'αυτό και έχω απορία για την στάση του δήμου!

(05 Απρ '15, 20:39) Θάνος
1

Δες εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του χλοοταπητα αναλογα με το αν είναι θερμόφιλος ή ψυχρόφιλος (ανάλογα με το ειδος του,καλό είναι να το γνωρίζετε αυτό) και για τη σωστη εγκατάσταση του.

http://www.kipouroi.gr/blogs/xlootapitas-0

Ωραία ιδέα θα ηταν να συμμετέχουν και τα παιδιά σε αυτή τη διαδικασία.Θα το χαρούν και θα το προσέχουν μετα εφοσον θα εχουν εργαστει για αυτο.Μακαρι να το κανουν και σε αλλα σχολεια παρόμοια πραγματα :)

(05 Απρ '15, 20:59) Δάφνη
Η δική μου απάντηση στην αρχική ερώτηση
άνοιξε/κλείσε την προεπισκόπιση

Ενημερώση για αλλαγές

μέσω e-mail:

Με την εγγραφή σας, θα μπορείτε να λάβετε άμεση ειδοποίηση όταν δωθεί απάντηση

με RSS:

Απαντήσεις

Απαντήσεις και Σχόλια

Τα βασικά της Μορφοποίησης

  • *πλάγια* ή _πλάγια_
  • **έντονα** ή __έντονα__
  • σύνδεσμος:[κείμενο](http://url.com/ "τίτλος")
  • εικόνα:![alt κείμενο](/path/img.jpg "τίτλος")
  • αριθμημένη λίστα 1. Foo 2. Bar
  • για να αλλάξεις γραμμή, βάλε δύο κενά εκεί που θες να γίνει η αλλαγή
  • επίσης υποστηρίζεται η βασική μορφοποίηση της HTML

Ετικέτες:

×60
×1
×1
×1

Η ερώτηση έγινε: 04 Απρ '15, 21:29

Την είδαν: 1,608 φορές

Τελευταία αλλαγή: 05 Απρ '15, 21:01

σχετικά | faq | blog | facebook | flickr | twitter | όροι χρήσης | επικοινωνία
Ρώτα το Κηπολόγιο • 2011