Κηπολόγιο Βιβλίο με Ερωτήσεις κηπουρικής

Γεια σας!!! Κάτι τρέχει με την αγγελική μου και δεν παίρνει τα πάνω της. Την έχω αρκετά χρόνια (έχω χάσει τον λογαριασμό πόσα!) Κίτρινα φύλλα, δεν είναι φουντωτή ..μάλλον σαν καχεκτική δείχνει η κακομοίρα. Πέρυσι μια φίλη φύτεψε πλάι της ρίγανη, άρχισαν να φυτρώνουν χορταράκια να τα πω? Μεταφύτεψα την ρίγανη γιατί κιτρίνιζαν τα φύλλα της αγγελικής και ένιωθα πως πνίγεται, συμπλήρωσα χώμα, λίπασμα κλπ. Τίποτα. Μήπως φταίει το χώμα?

στάλθηκε 28 Μάρ '15, 08:18

Aggeliki's gravatar image

Aggeliki
15446
αποδοχή: 0%


Δε νομίζω να την πείραξε τόσο ή ρίγανη πάντως....Αυτά τα χαρακτηριστικά που λες,δηλαδή κίτρινα φύλλα και αδύναμο φυτό παραπέμπουν και σε ψώρα.Αν δεις πως έχει κάποιες αποικίες απάνω δηλαδή οτιδήποτε ξένο πάνω στα φύλλα καλό είναι να τα σκουπίσεις για να μειώσεις το πρόβλημα.

Αν διαπιστώσεις ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο τότε καλό θα ήταν να ψεκάσεις και με κάποιο εντομοκτόνο ειδικό για αυτή την περίπτωση.Υπάρχει βέβαια και ένας πιο οικολογικός τρόπος καταπολέμησης και η συνταγή είναι η εξής: Μέσα σε 10 μέρη ζεστού νερού διαλύουμε 1 μέρος σαπούνι κομμένου σε λεπτά κομμάτια ή καλύτερα τριμμένου σε τρίφτη. Όταν το σαπούνι διαλυθεί εντελώς προσθέτουμε 2 έως 3 μέρη πετρελαίου και ανακατεύουμε ή καλύτερα το χτυπάμε όλο μαζί καλά. Το πυκνό γαλάκτωμα που σχηματίστηκε το αραιώνουμε σε 86 ακόμη μέρη κρύου νερού και με αυτό ψεκάζεις το φυτό σου.Αυτή την εποχή δεν πιστεύω να μην αρκεί κάτι τέτοιο.Καλό είναι να μην έχει αέρα όταν θα ραντίσεις για να μην παρασύρει ο αέρας το "ράντισμα" σου και να μην προμηνύεται βροχή και ξεπλυθεί αυτό που θα ραντίσεις.Καλό θα ήταν επίσης να αφαιρέσεις τα πολύ ασθενή μέρη του φυτού και να τα μεταφέρεις κάπου μακρυά.Το ράντισμα καλό είναι να το κάνεις από πάνω προς τα κάτω και από μέσα προς τα έξω.Συνήθως τα αποτελέσματα είναι άμεσα και το φυτό θα το δεις να ζωηρεύει σύντομα.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που όπως καταλαβαίνεις όσο πιο γρήγορα το αντιμετωπίσεις τόσο πιο εύκολο είναι να απαλλαγείς από αυτό.Πρόκειται για έντομα που απομυζούν τους χυμούς του φυτού και το εξαντλούν.

Η αλήθεια είναι ότι είναι λίγο νωρίς για την εμφάνισή τους καθώς από Απρίλιο και μετά συνήθως παρατηρούνται αλλά παίζουν ρόλο και οι συνθήκες που επικρατούν κάθε φορά.

Εξερεύνησε τα φύλλα καλά πριν τα κάνεις όλα αυτά όμως,βέβαια κάποιοι κάνουν και προληπτικούς ψεκασμούς.

όσον αφορά το χώμα που λες καλό είναι να λιπαίνεται 2-3 φορές κατά την περίοδο της άνοιξης για να είναι πιο ζωηρή.Έτσι κι αλλιώς πρόκειται να ανθίσει κιόλας σε λίγο καιρό οπότε καταλαβαίνεις ότι καλό θα της κάνει κάποια ενίσχυση.Χρησιμοποίησε κάποιο κοκκώδες λίπασμα με αναλογία 11-15-15.

Φαίνεται πως την αγαπάς τόσο που έχεις δανειστεί και το όνομά της ...εκτός αν την αγαπάς επειδή το έχει πραγματικά :)

Δες κάποιον με παρόμοιες ανησυχίες...

http://ask.kipologio.gr/questions/5924/%CE%B5%CF%87%CE%B8%CF%81%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE

link

απαντήθηκε 28 Μάρ '15, 12:22

%CE%94%CE%AC%CF%86%CE%BD%CE%B7's gravatar image

Δάφνη
3.2k172175188
αποδοχή: 13%

τροποποιήθηκε 28 Μάρ '15, 12:35

Γλυκιά μου Δάφνη Δυστυχώς δεν κατάφερα να την σώσω. Ενώ τότε που έγραψα την ερώτηση δεν είχε τίποτα στα φύλλα της, αργότερα έβγαλε ότι είπες παραπάνω... Ούτε οι ψεκασμοί βοήθησαν.. κρίμα γιατί πραγματικά την αγαπούσα και την είχα πολλά χρόνια τη συνονόματη!

(23 Απρ '15, 08:40) Aggeliki

Λυπάμαι.Αφού σου αρέσει τόσο υιοθετησε μια νέα και στείλε μας μια φωτο εδώ να την καμαρωσουμε.

(23 Απρ '15, 08:50) Δάφνη
Η δική μου απάντηση στην αρχική ερώτηση
άνοιξε/κλείσε την προεπισκόπιση

Ενημερώση για αλλαγές

μέσω e-mail:

Με την εγγραφή σας, θα μπορείτε να λάβετε άμεση ειδοποίηση όταν δωθεί απάντηση

με RSS:

Απαντήσεις

Απαντήσεις και Σχόλια

Τα βασικά της Μορφοποίησης

  • *πλάγια* ή _πλάγια_
  • **έντονα** ή __έντονα__
  • σύνδεσμος:[κείμενο](http://url.com/ "τίτλος")
  • εικόνα:![alt κείμενο](/path/img.jpg "τίτλος")
  • αριθμημένη λίστα 1. Foo 2. Bar
  • για να αλλάξεις γραμμή, βάλε δύο κενά εκεί που θες να γίνει η αλλαγή
  • επίσης υποστηρίζεται η βασική μορφοποίηση της HTML

Ετικέτες:

×18
×15

Η ερώτηση έγινε: 28 Μάρ '15, 08:18

Την είδαν: 1,504 φορές

Τελευταία αλλαγή: 23 Απρ '15, 08:50

σχετικά | faq | blog | facebook | flickr | twitter | όροι χρήσης | επικοινωνία
Ρώτα το Κηπολόγιο • 2011