Κηπολόγιο Βιβλίο με Ερωτήσεις κηπουρικής

καλησπέρα σας είμαι ο Τόλης ,έχω εναν κήπο τον οποίο θα διαμορφώσω σε λίγο καιρό, το πρόβλημα που έχω είναι οτι η κλίση του υπογείου με τον δρόμο εχει περίπου 5 εκατοστά κλίση και σε περίπτωση αρκετής βροχής βλέπω οτι σε καποια σημεία λιμνάζει το νερό, θα ήθελα να μου προτείνετε κάποια ποικιλία που να μπορεί να μειώσει αισθητά το πρόβλημα, κάποιο υβρίβιο γκαζόν ή κάτι άλλο που να αντέχει καλοκαίρι και χειμώνα ώστε και σε συνδιασμό με την φύτευση καταλληλων δέντρων (φυλλοβολων - καρποφορων) να έχω καλή αποροφοιτικότητα, βέβαια το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτό δυστηχώς πρόσφατα εσκαψα περίπου 40 πόντους το έδαφος και είδα οτι το χώμα μου είναι αρκετά πηλώδες όπως και τα 2 δέντρα που υπάρχουν μέσα στο οικόπεδο είναι μουριές αν αυτό λέει κάτι όπως και έμαθα οτι παλαιότερα εδώ υπήρχαν αμπέλια, Προβλημα νερού δεν υπάρχει διότι εχω χτυπήσει γεώτρηση και έχω αρκετό νερό απο ότι βλέπω και σύντομα θα φτιάξω δύκτιο ποτίσματος ωστοσο θα ήθελα βοήθεια γιατί είναι ο πρώτος μου κήπος. Ευχαριστώ

στάλθηκε 06 Μάρ '15, 19:31

Roropoulos%20Apostolos's gravatar image

Roropoulos A...
1111
αποδοχή: 0%

μετατροπή σε ερώτηση 06 Μάρ '15, 22:06

kipologio's gravatar image

kipologio
39.7k314226


Απάντηση από χρήστη mixalis.

Φιλε μου μια πολύ καλή ποικιλία για γκαζόν ειναι το "φεστούκα". Μια άλλη πολύ ανθεκτική ποικιλία ειναι το "κικούγιο". Κάποιοι μάλιστα τολμούν να κάνουν και αναμείξεις των δύο ειδών. Σίγουρα ένας ή και περισσότεροι γεωπόνοι θα σου εξηγήσουν καλύτερα. Πάντως στην αρχή να ξέρεις ότι θα πρέπει να ποτίζεις τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα. Οχι να γίνεται λάσπη αλλα να έχει μια σχετικά καλή υγρασία. Θα χρειαστεις και ένα κύλινδρο για να κυλινδρίσεις το χώμα πάνω στο οπόιο θα έχεις σπείρει το σπόρο του γκαζόν. Γενικά η αναλογία είναι 1 κιλό τα 10 τμ. Βέβαια μπορείς να ρίξει και λίγο παραπάνω, αλλά λίγο, μην το παρακάνεις. Ετσι θα έχεις καλύτερη πύκνότητα στην αρχή. Κατάλληλος καιρός για σπορά, είναι από τον Μάρτιο και μετά. Αλλά άσε λίγο να ζεστάνει ακόμα ο καιρός.

Αν πας σε έτοιμο τάπητα, ανεβαίνει το κόστος αλλά το αποτέλεσμα ειναι αισθητικά πολύ καλύτερο και άμεσο!

Ελπίζω να βοήθησα. Ολα αυτα που σου είπα ειναι από προσωπική εμπειρία.

link

απαντήθηκε 06 Μάρ '15, 22:09

administrator's gravatar image

administrator ♦♦
1.3k61221
αποδοχή: 32%

Οι χλοοτάπητες χωρίζονται σε θερμόφιλους και ψυχρόφιλλους ανάλογα με την αντοχή τους στο κρύο ή στη ζέστη , και αν πέφτουν σε λήθαργο ή όχι το χειμώνα. Παραδείγματα θερμόφιλων είναι:το κικούγιου και η αγριάδα ενώ ψυχρόφιλων είναι: η φεστούκα και τα διχόνδρα.

Οι εδαφοκλιματικές συνθήκες στην Ελλάδα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια επιλογής χλοοτάπητα (είναι προτιμότερη λέξη από το γκαζόν). Αυτός ο περιορισμός αφορά κυρίως τα ψυχρόφιλα είδη,όπως η φεστούκα. Πρόκειται για μια αγρωστώδη πόα η οποία τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται αρκετά στην Ελλάδα, καθώς έχει καλή προσαρμογή στις συνθήκες της.Είναι ανθεκτικη,κατάλληλη για εδάφη χαμηλής γονιμότητας και με μεγάλο εύρος pH (όξινο και αλκαλικό).Αποφεύγουμε να το βάλουμε σε έδαφος με υψηλή αλατότητα, η οποία εξαρτάται κυρίως από το νερό που χρησιμοποιούμε για το πότισμα.Σπέρνεται την άνοιξη.Το χειμώνα έχει την καλύτερη όψη, ενώ το καλοκαίρι μπορεί να χάσει λίγο από την εικόνα του και να κάνει μπαλώματα.Θυμάμαι πάντως μία καθηγήτρια φυτοπαθολογίας η οποία είχε πει πως στο σπίτι της στον κήπο είχε βάλει φεστούκα και δεν τα πήγε καθόλου καλά. Ίσως έφταιγε η αλατότητα του εδάφους τι να πω.Πάντως ήταν απογοητευμένη και μου έκανε εντύπωση γιατί είναι πολύ της μόδας τελευταία,εκείνη είναι έμπειρη ως προς την φροντίδα της και απογοητευμένη από την επιλογή αυτή...Βέβαια ο Μιχάλης είπε ότι από δική του εμπειρία η φεστούκα είναι καλή επιλογή.Εξαρτάται προφανώς από το έδαφος και τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής.

Η διχόντρα είναι σαν τριφυλλάκι και δεν ενδείκνυμαι για μεγάλες εκτάσεις και για μέρη που πατιούνται.Και αυτή δε θέλει αλατουχα εδάφη αλλά το κυριότερο είναι ότι θέλει εδάφη τα οποία είναι καλώς αποστραγγιζόμενα, άρα δεν είναι καλή επιλογή για την περίπτωσή σου.Δε χρειάζεται και κούρεμα...κρίμα.

Το κικουγιου είναι κατάλληλο για εδαφη με υψηλη αλατοτητα και εχει πολύ αντοχή στην ξηρασια.Μάλιστα είναι κατάλληλο για παράκτιες περιοχές.

Ή αγριάδα συνήθως χρησιμοποιείται σε περιοχές με θερμο κλιμα γιατί έχει ιδιαίτερα μεγάλη αντοχή στην ξηρασία.

Όσον αφορά το νερό που λιμνάζει είναι όντως πρόβλημα.Μάλλον πρέπει να κάνεις κάποιο σύστημα αποστράγγισης...δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο που να λύνει αυτό το προβλημα.Πάντως, σκέψου ότι μειώνοντας το πότισμα περιορίζεις την εξάπλωσή του χλοοταπητα και το μέγεθός του,δηλαδή το υψος του.

link

απαντήθηκε 07 Μάρ '15, 20:19

%CE%94%CE%AC%CF%86%CE%BD%CE%B7's gravatar image

Δάφνη
3.2k172175188
αποδοχή: 13%

τροποποιήθηκε 07 Μάρ '15, 23:55

Διάβαστε αυτό για την διευθέτηση των νερών της βροχής που λιμνάζουν,μια και είναι βασικό πρόβλημα στην περιπτωση αυτη,έχει και μια ωραία πατέντα με αυλάκι περιμετρικά και πέτρες.Είναι ωραία ιδέα...

https://sites.google.com/site/wildwaterwall/biokalliergeies/leptomeries-stis-biokalliergeies/anartesechoristitlo

Η βραγιες που αναφερει ειναι : τμήματα κήπου φυτεμένα με άνθη ή λαχανικά , τα οποία περιβάλλονται από ποτιστικά αυλάκια.

(08 Μάρ '15, 00:04) Δάφνη

Καλό είναι να μην αναμιγνύονται πολλά διαφορετικά ειδη σπόρων και να ελέγχεται η συμβατότητα μεταξύ τους ριν την σπορά.

(08 Μάρ '15, 14:53) Δάφνη

Να προσθέσω στην δική μου εμπειρία. Ειχα κάνει μια απόπειρα σπορτάς φεστούκας. Πήγε καλα. Η επόμενη σπορα, δεν πήγε καθόλου καλα. Εχουν βγει παρα πολλά ζιζάνια. Τόσο πολλα που μάλλον θα φρεζάρω όλο το κομμάτι, περίπου 90 τετραγωνικά, και θα το ξανασπείρω πάλι. Βέβαια ίσως και ο σπόρος να μην ηταν τοσο καλός γιατί την δεύτερη φορά τον πήρα από άλλο γεωπόνο.

Να πάρω πάλι φεκτούκα και να αναμείξω και με λίγο κικούγιο, ή να πάρω αγριάδα;

Χρειάζεται να κάνω κάτι πριν την σπορά του νέου σπόρου; Κάποιο ψεκασμα; Κάποια απολίμανση;

link

απαντήθηκε 15 Μάρ '15, 22:18

Mixalis's gravatar image

Mixalis
6557
αποδοχή: 0%

Η δική μου απάντηση στην αρχική ερώτηση
άνοιξε/κλείσε την προεπισκόπιση

Ενημερώση για αλλαγές

μέσω e-mail:

Με την εγγραφή σας, θα μπορείτε να λάβετε άμεση ειδοποίηση όταν δωθεί απάντηση

με RSS:

Απαντήσεις

Απαντήσεις και Σχόλια

Τα βασικά της Μορφοποίησης

  • *πλάγια* ή _πλάγια_
  • **έντονα** ή __έντονα__
  • σύνδεσμος:[κείμενο](http://url.com/ "τίτλος")
  • εικόνα:![alt κείμενο](/path/img.jpg "τίτλος")
  • αριθμημένη λίστα 1. Foo 2. Bar
  • για να αλλάξεις γραμμή, βάλε δύο κενά εκεί που θες να γίνει η αλλαγή
  • επίσης υποστηρίζεται η βασική μορφοποίηση της HTML

Ετικέτες:

×60

Η ερώτηση έγινε: 06 Μάρ '15, 19:31

Την είδαν: 2,081 φορές

Τελευταία αλλαγή: 15 Μάρ '15, 22:18

σχετικά | faq | blog | facebook | flickr | twitter | όροι χρήσης | επικοινωνία
Ρώτα το Κηπολόγιο • 2011