Κηπολόγιο Βιβλίο με Ερωτήσεις κηπουρικής

Καλημέρα σ όλους.Φέτος μετά από το μάζεμα των ελιών,ο άνθρωπός που θα μπορούσε, δεν κλάδεψε τελικώς τα δένδρα.Μιλάμε για δένδρα πολύ μεγάλης ηλικίας ίσως και 100 ετών;;;αυτά έχουν να κλαδευτούν τουλάχιστον κανονικό κλάδεμα ίσως και 30-40 χρόνια με αποτέλεσμα να έχουν φθάσει στον ''Θεό''.Είναι δένδρα που παρ όλο είναι όπως περιγράφω προσπαθούν τα καημένα και κάνουν αρκετές ελίτσες και σημειωτέον ΕΝΤΕΛΩΣ βιολογικές,χωρίς λιπάσματα ούτε καν κοπριά,χωρίς ψεκάσματα,μόνο με το νεράκι της βροχής.Το ερώτημα μου είναι το εξής,να βάλω κάποιον να τα κλαδέψει τώρα;;μήπως να τα αφήσω για του χρόνου;;γιατί όπως καταλαβαίνω χρειάζονται ''αυστηρό''κλάδεμα ,σημειωτέον ότι βρίσκονται σε νησί των Κυκλάδων. Σας ευχαριστώ πολύ.

στάλθηκε 06 Μάρ '15, 09:33

Rena's gravatar image

Rena
7699106112
αποδοχή: 0%


Όχι, να τις κλαδέψεις τώρα. Πρέπει να αραιώσει η κόμη τους για να περνάει ήλιος και αέρας. Αυτή η εποχή είναι μια χαρά για κλάδεμα, επειδή πέρασαν τα τελευταία κρύα και παγετοί. Διάβασε περισσότερα για το κλάδεμα της ελιάς για να δεις πόσο πολύ διαφορά έχει η κλαδεμένη από την ακλάδευτη. Έφταναν στον 2ο όροφο, κλαδεύτηκαν και με το ζόρι φτάνουν στον 1ο όροφο. Να μην τρομάξεις από το πόσο πολύ κόμη θα χαθεί στις δικές σου ελιές, είναι νορμάλ. Προσοχή μετά με την καταστροφή των κλαδιών. Μην τα αφήσετε για κάψιμο με ζέστες καλοκαιριάτικα ή με μέρα με άερα. Φωτιά απαγορεύεται από 1 Απριλίου και μετά αν θυμάμαι καλά.

link

απαντήθηκε 06 Μάρ '15, 09:49

kipologio's gravatar image

kipologio
39.7k314226
αποδοχή: 45%

τροποποιήθηκε 06 Μάρ '15, 09:51

Συμφωνώ πως ή εποχή είναι κατάλληλη.Πέρα απο αυτό ήθελα να τονίσω πως τα δέντρα χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση ανάλογα με την ηλικία τους.Ετσι σε αυτη τη φαση στοχος του κλαδεματος ειναι η αποφυγη της περαιτερω εξαντλησης λογω ηλικιας και η επαναφορα των δεντρων σε επιθυμητο σχημα και μεγεθος.Επίσης, διάβασα κάτι πολύ ωραίο κάπου κάποια στιγμη οτι δηλαδή τα δέντρα είναι σοφά και όταν αισθάνονται ανασφάλεια εκεί που μεγαλώνουν δε (θέλουν να) παράγουν.

(06 Μάρ '15, 10:52) Δάφνη

Διάβασε αυτό το άρθρο αφού ενδιαφέρεσαι για τις ελιές.Έχει πολύ ενδιαφέρον και η ρωτηση σου με οδήγησε στο να το ξαναναζητήσω

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=608209

(06 Μάρ '15, 11:42) Δάφνη

Η ελια αγαπαει το βαθυ κλαδεμα. Αραιώνουμε καλα το εσωτερικο της και τα χοντρα κλαδια. Η εποχη είναι καλη.

link

απαντήθηκε 09 Μάρ '15, 14:39

%CE%9Caria%20Xatziioannou's gravatar image

Μaria Xatzii...
31112
αποδοχή: 0%

τροποποιήθηκε 09 Μάρ '15, 14:46

kipologio's gravatar image

kipologio
39.7k314226

Κλάδεμα αναγαγενησης.Αυτός είναι ο τύπος κλαδεματος που χρειαζονται οι ελιές σου.Εφόσον έχουν μέινει ακλαδευτεςγια καιρό και ειναι και μεγαλης ηλικιας.

Σποπος είναι ή πλήρης ανανέωση του δέντρου και γίνεται με καρατομησεις δηλαδή με κόψιμο των κλαδιών σε απόσταση 20 με 30 εκαταοστα απο το σημείο εκπτυξης τους από τον κορμο, με άλλα λόγια το τελικο μήκος κάθε κλαδιού που απομένει είναι 20-30 εκ. Καποιοι κανουν και καρατόμηση του κορμού σε τέτοιες περιπτωσεις σε τέτοιο υψος που αν χρησιμοποιούνται μηχανήματα που περνάνε απο κάτω να εξακολουθήσουν να μπορούν να το κανουν και στο μέλλον.Εναλλακτικά μπορείς να κανεις και αφαίρεση δακτυλίου,δηλαδή κόψιμο μιας λωρίδας του φλοιού του δέντρου πλάτους 10 εκ σε απόσταση και παλι 20-30 εκ απο το σημείο εκπτυξής του απο τον κορμο.Λέγεται αλλιως και χαραγή στο δέντρο.Ετσι αναστέλλεται ή ξήρανση των βραχιωνων για ενα χρόνο και κερδίζεται μια σοδειά.Την επόμενη χρόνια θα πρεπει να αφαιρεθεί το τμήμα μετα τον δακτύλιο.Το τελευταιο απαιτεί και κάποια εμπειρία οποτε καλυτερα να σε βοηθήσει κάποιος αν επιλεξεις να το κανεις.

Ο κατάλληλος χρονος για το κλάδεμα της ελιάς είναι μετά τη συγκομιδή και πριν την εκπτυξη της νεας βλάστησης των δέντρων την ανοιξη , αρα ως προς το χρονο είναι καλά τώρα.

Όταν το δέντρο ανάβλαστησει,δηλαδή όταν δημιουργήσει νέους βλαστους,αραιωνουμε τα κλαδιά και αφήνουμε 3-4 ισχυρούς βλαστούς που θα αποτελέσουν τα νέα βασικά κλαδιά του κάθε ελειοδεντρου.Οι βλαστοί αυτοι καλό είναι να κορυφολογηθουν και λίγο (δηλ.να κόπουν λίγο στην άκρη) για να δώσουν πλαγιά βλάστηση και να διαμορφωθεί ένα επιθυμητό σχημα της κόμης του δέντρου.

Μετα απο αυτή την καθοριστική επέμβαση που θα κανεις και λόγω του οτι είναι παλιά δέντρα με καλά ανεπτυγμένο ριζικό συστημα θα χρειαστούν 3-4 χρόνια για να αναπτύξουν μια ικανόποιητικού μεγέθους κομη και παλι και να μπουν στην παραγωγη,αλλά αξίζει να το κανεις εφοσον δεν εχουν κλαδευτει για πολυ καιρο.Πάντως λόγω αυτου του γεγονότος δηλαδη του χρονου που απαιτειται για να ξαναμπουν στην παραγωγη μπορείς να κανεις τις επεμβάσεις σου σταδιακά και όχι ταυτόχρονα σε όλα τα δέντρα,επισης τυχον δεντρα ενδιαμεσα που παρουσιαζουν συστηματικα ακαρπια μπορεις να τα εκριζωσεις,αν και συνηθως λυπαται κανεις να το κανει ειδικα σε δεντρα που αντεξαν τοσα χρονια.

Καλό κλάδεμα με προσοχή παντα λοιπον!

link

απαντήθηκε 09 Μάρ '15, 15:14

%CE%94%CE%AC%CF%86%CE%BD%CE%B7's gravatar image

Δάφνη
3.2k172175188
αποδοχή: 13%

τροποποιήθηκε 09 Μάρ '15, 16:51

Η δική μου απάντηση στην αρχική ερώτηση
άνοιξε/κλείσε την προεπισκόπιση

Ενημερώση για αλλαγές

μέσω e-mail:

Με την εγγραφή σας, θα μπορείτε να λάβετε άμεση ειδοποίηση όταν δωθεί απάντηση

με RSS:

Απαντήσεις

Απαντήσεις και Σχόλια

Τα βασικά της Μορφοποίησης

  • *πλάγια* ή _πλάγια_
  • **έντονα** ή __έντονα__
  • σύνδεσμος:[κείμενο](http://url.com/ "τίτλος")
  • εικόνα:![alt κείμενο](/path/img.jpg "τίτλος")
  • αριθμημένη λίστα 1. Foo 2. Bar
  • για να αλλάξεις γραμμή, βάλε δύο κενά εκεί που θες να γίνει η αλλαγή
  • επίσης υποστηρίζεται η βασική μορφοποίηση της HTML

Ετικέτες:

×75
×1

Η ερώτηση έγινε: 06 Μάρ '15, 09:33

Την είδαν: 1,911 φορές

Τελευταία αλλαγή: 09 Μάρ '15, 16:51

σχετικά | faq | blog | facebook | flickr | twitter | όροι χρήσης | επικοινωνία
Ρώτα το Κηπολόγιο • 2011