Κηπολόγιο Βιβλίο με Ερωτήσεις κηπουρικής

Γνωρίζει κάποιος σχετικά με τη μεταφυτευση της ορχιδέας;Ποτέ γίνεται και αν χρησιμοποιούμε και πάλι φλοιό πεύκου;

Βρήκα παλιότερη ανάρτηση.

http://ask.kipologio.gr/questions/3362/μεταφύτευση-ορχιδέας-phalaenopsis

Σε αυτό βρήκα τρία ενδιαφέροντα στοιχεια πέρα των αλλων ''Η ορχιδέα δεν είναι φυτό που φύεται στο χώμα. Είναι επίφυτο (παρασιτικό) και μεγαλώνει γαντζωμένο επάνω στους κορμούς των δένδρων. Γι αυτό δεν θα δεις ορχιδέα σε γλάστρα με χώμα, αλλά με χαλίκια, κομμάτια ξύλου ή φλοιό από πεύκο.''

Αναφέρει κάποιος ότι ''Τελικά μετά από αρκετό ψάξιμο, κατάλαβα ότι πρέπει να μείνει στο χώρο που είναι, με τη μόνη διαφοροποίηση το άνοιγμα μερικών επιπλέον τρυπών, στα πλαϊνά του ποτηριού, προκειμένου να βελτιωθεί ο αερισμός των ριζών της''αυτο θα ισχυει και στην περίπτωση που καθυστερουμε να κάνουμε την μεταφύτευση.Σε αυτή την περίπτωση βέβαια κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα καθώς ηταν ανθισμένη ή ορχιδέα σε αυτή την περιπτωση.

"Αλλαγή σε πήλινη γλάστρα, ειδική για ορχιδέες..." υπάρχει τέτοια γλάστρα;Καλά πήλινη το καταλαβαίνω.Ίσως για καλύτερο αερισμό της ρίζας,αλλά ειδική για ορχιδέες...μου μοιάζει με υπερβολή πανω στο λογο.Είναι έτσι;

στάλθηκε 03 Μάρ '15, 14:01

%CE%94%CE%AC%CF%86%CE%BD%CE%B7's gravatar image

Δάφνη
3.2k172175188
αποδοχή: 13%

τροποποιήθηκε 03 Μάρ '15, 19:32

Έλα ντε, και εγώ πρώτη φορά ακόυω για πήλινη. Ίσως επειδή είναι φυσικό υλικό. Δε ξέρω. Ναι, είναι επίφυλλο. Θα κάνω μία ανάρτηση στο Κηπολόγιο με φωτογραφίες από ορχιδέες σε βοτανικούς κήπους που κρέμονται πάνω από τα κεφάλια!

(03 Μάρ '15, 21:39) kipologio

"Επιφυτο" θες να πεις αλλιως θα μεταφερθούμε στην αλλη ερώτηση με τα παχύφυτα....τι σύμπτωση ηταν αυτη!Ή προέβλεψες την επόμενη μου ερώτηση και εχεις ικανότητες μέντιουμ ή εγώ χωρίς να το καταλάβω υποσυνείδητα οδηγηθηκα εκεί όχι και τόσο τυχαία τελικά...τι να πω.Την απάντηση σου την ξαναδιάβασα στο κινητό που ήρθε με μικρή καθυστέρηση και σκέφτηκα...τι έγινε ρε παιδιά! Χα χα

(04 Μάρ '15, 00:49) Δάφνη

Κι εσύ εδώ το έκανες κατάλάθως το λάθος είμαι σίγουρη αλλά μου ηρθε αμέσως στο μυαλό το συχνό λάθος που κανουν λεγοντας τα παχύφυτα παχύφυλλα.Το έχω ακούσει πολλές φορες αλλά αν το σκεφτείς δεν θα ηταν και άσχημο να λέγονταν έτσι ...δε λεγόνται όμως και άντε να τολμησεις να αλλαξεις συνήθεια χρονων!Καταλαβαίνεις.

(04 Μάρ '15, 00:58) Δάφνη

Βρήκα κι εδω κάποιες πληροφορίες.

http://world-look.blogspot.gr/2013/12/phalaenopsis.html

Χαρακτηριτικα λεει για τη μεταφυτευση: "Μεταφύτευση: Όταν αγοράζουμε μια ορχιδέα, καλό θα ήταν να αλλάζουμε το υπόστρωμα της επειδή οι ορχιδέες συνήθως δεν μεταφυτεύονται και πωλούνται με το παλιό και οριακά ανεκτό υπόστρωμα που αν δεν έχει τη σωστή φροντίδα μπορεί να φιλοξενεί ζωύφια ή μύκητες. Δεν χρησιμοποιούμε χώμα αλλά κάποιο πορώδη μίγμα (υπόστρωμα) κατάλληλο για ορχιδέες. Σε πολλές ορχιδέες phalaenopsis χρησιμοποιείται ένα μίγμα από κομμάτια κάρβουνου με ξύλο. Γενικά,η μεταφύτευση γίνεται μια φορά τον χρόνο ή κάθε 2 χρόνια ανάλογα με τη κατάσταση του υποστρώματος. Κατάλληλη εποχή είναι η άνοιξη μετά την απάνθηση. Το μέγεθος της γλάστρας που επιλέγουμε θα πρέπει να είναι ανάλογο με το μέγεθος του φυτού."

Απο τα παραπανω καταλαβαίνω ότι θα πρέπει να αλλάξω το υποστρωμα και οχι απαραιτητα τη γλαστρα τώρα για πρωτη φορα,αμεσως μετα την αγορα εφοσον το υπόστρωμα μπορει να μην ειναι καλης ποιοτητας.Ετσι υποθετω πως πρεπει να προμηθευτω φλοιο πευκου ή κατι αντιστοιχο. Μεχρι να αλλαξω γλαστρα η οποια καλο ειναι να ειναι πηλινη, να ανοιξω τρυπες στην πλαστικη γλαστρουλα που βρισκεται τωρα για να αεριζεται το ριζικο της συστημα.

Ακόμα ήθελα να σας πω πως εχει μια τεραστια ανθοστήλη (ετσι λεγεται;Εσπασα το κεφαλι μου...ανθοστηλη λεμε το βαζο,λεμε και αυτο το μακρυ κλαδι στην ορχιδεα;Αν δεν το λενε ετσι εχει μια πολυ παρομοια ονομασια που δε μου ερχεται με τιποτα, ας το πει καποιος...)την οποία στερέωσαν με τσιμπιδακια αφού τη λυγισανε , πανω στα ξυλάκια στήριξης του φυτού :) μου φανηκε πολυ αστειο αυτο!Γιατί δεν την κοψανε;Εγώ να την κόψω;Έως ποιο σημείο;

Έτσι θα συνοψισω τα ερωτήματα που προεκειψαν απο τα παραπανω για να μην τα αναζητάτε υστερα απο την παραπανω ανάγνωση.

• τη μεταφυτευουμε σε πήλινη γλάστρα και μάλιστα υπάρχει ειδική γλάστρα για τις ορχιδέες;

• υπάρχει τροπος να διαπίστωσει κανεις αν το υπόστρωμα είναι ακατάλληλο ή προχωράμε άμεσα σε αλλαγη αυτού μετά την αγορά της όπως και να'χει;

• αν είναι παραπανω απο όσο χρειάζομαι το υποστρωμα που θα αγορασω, κλείνω καλά τη συσκευασία και το βάζω στην αποθήκη;Μετα απο 1 ή 2 χρόνια θα μπορέσω να το χρησιμοποιησω στην επόμενη μεταφύτευση;

• τι επιλογές εχω ως προς το ειδος του υποστρωματος;Ο φλοιός πεύκου είναι ή καλύτερη επιλογή;

• αυτό το μακρύ που ηταν πανω τα άνθη (μάλλον λέγεται ανθοστηλη) το κόβω;Αν ναι σε ποιο σημείο;

Ευχαριστώ όποιον προβληματιστηκε για το τι απο τα παραπανω ισχυει;

link

απαντήθηκε 03 Μάρ '15, 14:14

%CE%94%CE%AC%CF%86%CE%BD%CE%B7's gravatar image

Δάφνη
3.2k172175188
αποδοχή: 13%

τροποποιήθηκε 03 Μάρ '15, 19:41

Τελικά μίσχος λέγεται ως συνήθως και αυτά με τις ανθοστηλες ποιος ξέρει που τα άκουσα.Ψηλώνει πολύ περισσότερο απο τα φύλλα και είναι πολύ λεπτός.Εξακολουθώ να απόρω γιατί το πουλάνε με το μίσχο όμως εφόσον δεν έχει πανω άνθος πια!Χρειαζεται;Ή για να δείξουν οτι είναι υγυής και είχε ανθίσει...της φορεσανε και τσιμπιδακια της ''κυρίας'' κατάλαβες...

(03 Μάρ '15, 23:49) Δάφνη

Κήπολόγιο στο site http://myorchid.gr/blog/choosing-the-right-orchid-pot/ γίνεται αναφορα ακριβως για το θέμα επιλογής υλικού γλάστρας για τις ορχιδέες.Διαβάζοντας τα κατέληξα στα παρακάτω:

Και στις δυο περιπτωσεις πρεπει να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην αποστραγγιση (να έχουν τρύπες).

Πλαστική διαφανής γλάστρα: Χρησιμοποιείται συνηθως σε εσωτερικο χωρο με κασπω.Το υπόστρωμα αργεί περισσότερο να στεγνώσει πράγμα που σημαίνει οτι ποτιζουμε πιο αραιά.Τα σημαντικοτερα ομως για αυτητην επιλογη ειναι τα επομενα δύο.->Επιτρέπουν το φως να φθάνει στις ρίζες (οι περισσότερες ορχιδέες φωτοσυνθέτουν μερικώς και από τις ρίζες). ->Μιας και το υλικό είναι αδρανές για το φυτό, η μεταφύτευση είναι ευκολότερη, (αρα ιδανικότερο για αρχάριους) με το μειονέκτημα όμως πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος μέχρι το φυτό να σταθεροποιηθει μετα τη μεταφύτευση.

Πήλινη Γλάστρα: Είναι κατάλληλη και για εξωτερικό χώρο (στα κλίματα που το ειδος που έχουμε μπορεί να ευδοκιμήσει και εξω). Πρέπει να έχει πολλές τρύπες αποστράγγισης τόσο στην βάση όσο και στα τοιχώματα(!) για να αναπνεει...καλά στην πλαστική μπορούμε εύκολα να κάνουμε στο πλάι τρύπες αλλά στην πήλινη πώς :). Τα παρακατω ειναι τα πιο σημαντικά εδώ και ίσως η απάντηση στην ερωτηση μας περί της προτασης για πήλινη γλάστρα.-> Η πορώδης επιφάνεια είναι ιδανική για να βοηθήσει τις ρίζες να μεγαλώσουν και να την αγκαλιάσουν. ->Γρηγορότερη σταθεροποίηση της ορχιδέας μετά την μεταφύτευση αλλά δυσκολότερη μεταφύτευση όταν η ορχιδέα μεγαλώσει πολύ (αφου ειπαμε πως οι ριζες την αγκαλιαζουν,προσκολλωνται δηλαδη σε αυτη).Και άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ->η αναπνοή του υλικού και η πορώδης επιφάνεια ευνοούν την ανάπτυξη γερού ριζικού συστήματος.->Ή ρίζα αγκαλιάζει τη γλάστρα και εξωτερικά,όπως φαίνεται και στη φωτο που έχει (δε μου αρέσει και πολύ οπτικά ομολογώ αυτό,φαίνεται σα να μην πήγε κάτι καλά παρόλο που αγαπώ τις πρωτοτυπίες :))Ψάχνουν για φως προφανώς στην πήλινη και βγαίνουν απ,εξω.Τι σου είναι ή φύση!

Εχει ωστόσο ενδιαφέρον που δείχνει φωτο πριν και μετα το πότισμα αφού αποκτήσουν το υγιές πράσινό τους χρώμα οι ρίζες,πράγμα που αποδεικνύει πως όντως φωτοσυνθέτουν σε ενα βαθμό κι αυτές και αυτό μάλλον συνδέεται και με το γεγονος οτι πρόκειται για επίφυτο.

Καταλήγει με την εξης πρόταση:

Η πρότασή μου σχετικά με την επιλογή της γλάστρας είναι η χρήση πλαστικής διάφανης γλάστρας για τις φαλαινόψις και πήλινης για τις κατλέγιες, ονσίντιουμ, παφιοπέδιλα. Για όλα τα άλλα είδη ορχιδέας η επιλογή θα πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπόψιν και το υπόστρωμα, αν και για τις περισσότερες βοτανικές ορχιδέες προτιμώ την επισύναψη σε παρθένο φελλό.

Ελα που δεν ξέρω τι ειδους είναι ή δική μου...θα συγκρινω απο φωτογραφίες.

Πάντως ηταν οτι έπρεπε αυτό το άρθρο για το θέμα αυτό.Κάτι μάθαμε επιπλέον:)

link

απαντήθηκε 03 Μάρ '15, 23:21

%CE%94%CE%AC%CF%86%CE%BD%CE%B7's gravatar image

Δάφνη
3.2k172175188
αποδοχή: 13%

τροποποιήθηκε 03 Μάρ '15, 23:28

Εδω εχει φωτο http://www.valentine.gr/orchids_species_gr.php για να καταληξω τι ειδος ορχιδεας ειναι αυτη που αγορασε η μανα μου σημερα και βρηκα το μπελα μου εγω :) αλλα απο οτι καταλαβαινεται το λουλουδι ειναι το σημα κατατεθεν...θα υποθεσω οτι ειναι φαλαινόψης μια και δεν ξερω τι ανθη κανει αυτη που εχω με το σκεπτικό οτι είναι απο οτι εχω καταλαβει η πιο συνηθισμένη που κυκλοφορει στο εμπόριο.Αρα μάλλον σε πλαστική διαφανή γλάστρα ίσως με ενα ωραίο κασπώ μέσα στο σπίτι την κόβω να τη βγάλει.Άντε κι αμα ανθίσει θα χαρώ πολύ με τόση κουβέντα που εκανα για την αφεντια της :)

Τωρα ειδα τα φυλλα σε αλλη φωτο της φαλαινόψις και τελια στη φωτο ειναι πιο κοντα και πιο πλατια απο της δικης μου.Μοιαζουν πολυ με το ειδος Κυμβίδιο (Cymbidium).Τι να πω αμα τη βγάλω φωτο μπορεί κάποιος να την αναγνωρίσει.

link

απαντήθηκε 03 Μάρ '15, 23:59

%CE%94%CE%AC%CF%86%CE%BD%CE%B7's gravatar image

Δάφνη
3.2k172175188
αποδοχή: 13%

τροποποιήθηκε 04 Μάρ '15, 00:01

Πάντως αν είναι αυτή η ορχιδέα στην οποία κατέληξαν πρεπει να ηταν ανθισμένη κοντά στο Δεκεμβριο όπως διάβασα σε ενα βιβλιο.Οποτε έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρι τοτε!

(04 Μάρ '15, 09:50) Δάφνη
Η δική μου απάντηση στην αρχική ερώτηση
άνοιξε/κλείσε την προεπισκόπιση

Ενημερώση για αλλαγές

μέσω e-mail:

Με την εγγραφή σας, θα μπορείτε να λάβετε άμεση ειδοποίηση όταν δωθεί απάντηση

με RSS:

Απαντήσεις

Απαντήσεις και Σχόλια

Τα βασικά της Μορφοποίησης

  • *πλάγια* ή _πλάγια_
  • **έντονα** ή __έντονα__
  • σύνδεσμος:[κείμενο](http://url.com/ "τίτλος")
  • εικόνα:![alt κείμενο](/path/img.jpg "τίτλος")
  • αριθμημένη λίστα 1. Foo 2. Bar
  • για να αλλάξεις γραμμή, βάλε δύο κενά εκεί που θες να γίνει η αλλαγή
  • επίσης υποστηρίζεται η βασική μορφοποίηση της HTML

Ετικέτες:

×19
×13

Η ερώτηση έγινε: 03 Μάρ '15, 14:01

Την είδαν: 12,009 φορές

Τελευταία αλλαγή: 04 Μάρ '15, 11:42

σχετικά | faq | blog | facebook | flickr | twitter | όροι χρήσης | επικοινωνία
Ρώτα το Κηπολόγιο • 2011