Κηπολόγιο Βιβλίο με Ερωτήσεις κηπουρικής

Καθώς πλησιάζει η άνοιξη πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το ''βάσανο'' με τα λέιλαντ. Καί πρώτα-πρώτα πρέπει να ετοιμαστούμε για τα ψεκάσματα και ριζοπότισμα με ΑΛΛΙΕΤ για τους μύκητες;;για το κιτρίνισμα τέλος πάντων των φύλλων με κατεύθυνση από τον κορμό προς τα έξω. Ετήσιος αγώνας.Το σημερινό μου ερώτημα είναι τι λίπασμα να ρίξω κ για να τα βοηθήσω μιας και είναι πάνω από 4 μέτρα ύψος,και για να είναι πράσινα τα φυλλαράκια τους. Να τα κλαδέψουμε τώρα πια; μάλλον όχι αυτό πρέπει να γίνει κατά τον Νοέμβριο και ανά δύο χρόνια έτσι;;.Όμως επειδή τα άφησα και ψήλωσαν γιατί θέλω να μου φράζουν απέναντι,άδειασαν χαμηλά από φύλλα.Σκέπτομαι αν βάλω ρυχόσπερμα κάπου κοντά σ ένα, να πλέξει στα κάγκελα της μάνδρας να μην φαίνονται οι γυμνοί κορμοί που δεν είναι και το καλλίτερο.Είναι μια καλή λύση;;θα μου λέγατε άλλες;;Παρακαλώ να έχω την γνώμη σας.Ευχαριστώ πάρα πολύ.

στάλθηκε 27 Φεβ '15, 15:12

Rena's gravatar image

Rena
7699106112
αποδοχή: 0%


Κοκκώδες λίπασμα με αναλογία Ν-Ρ-Κ 10-5-15 ιδανικό για κωνοφόρα φυτά,οπως ειναι το λειλαντ πρεπει να χρησιμοποιησεις,3 φορές το χρόνο (δύο την άνοιξη και μία το φθινόπωρο).Το ρίχνεις στο χώμα,θα υπάρχει μετρητής μάλλον στη συσκευασία και μετα ποτισμα.Θα βοηθήσει το φυτο να διατηρησει το χρωμα πρασινο σκουρο.

Κοιτά περισσότερα σε μια πρόσφατη ερώτηση για "τη λίπανση των κωνοφόρων"

http://ask.kipologio.gr/questions/7371/%CE%BB%CE%B9%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%80%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CF%89%CE%BD

Οσον αφορα το κλάδεμα δεν πρεπει να το αφήσει κάποιος να αναπτυχθει πολυ γιατι μετα ειναι δυσκολο να ελεγξει το υψος του.Συνηθως χρησιμοποιουμε εκείνο το τεράστιο ψαλιδι εάν θέλουμε να κάνουμε κλάδεμα μορφοποίησης,αν και απο προσωπική εμπειρία σε λεμονοκυπαρισσο τραυματίζεται και ξηραίνεται στα σημεία τομής με αυτό το ψαλίδι... ίσως να έφταιγε όμως το ψαλίδι που μου δανεισανε.Με την ευκαιρία να πω οτι είναι απαραίτητη ή απολύμανση του πριν και μετα τη χρηση.Ίσως έφταιγε και αυτό στην δική μου περίπτωση.

Κατάλληλη περίοδος για κλάδεμα του Λέιλαντ είναι Νοέμβριος – Φεβρουάριος αλλά συνήθως γίνεται τέλη Φεβρουαρίου,μια καλη μέρα που δεν προβλέπεται να βρέξει την επόμενη μέρα, για να μην εκτεθούν σε πολύ υγρασία την επόμενη μέρα οι "νωπές" τομες.

Αυτό το φυτο φτανει σε υψος το 1,80m κλαδευεις μονο στην περιπτωση που θες να φτιάξεις το σχημα του.Το υψος χρειαζεται εναν έλεγχο όπως σου είπα.

Να κοιτά εδώ μια ερώτηση που είχα κανει σχετικα με το λεμονοκυπαρισσο που σου έλεγα με μια φωτο.(δεν είχε απαντήσει κανεις τίποτε τοτε,ουτε ενα σχόλιο...).

http://ask.kipologio.gr/questions/6498/%CE%BA%CF%85%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%83%CE%AC%CE%BA%CE%B9-%CF%86%CF%84%CE%B1%CE%AF%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CE%BC%CE%B1

Σκέψου οτι έχουν περάσει περιπου 6 μηνες απο τοτε και δεν έχει και μεγάλη διάφορα. Και να ξανά κάνω με την αφορμή αυτή την ερώτηση...μπορω να κάνω κάτι να απαλλαγή απο τα ξερά χωρίς να δημιουργηθούν νέα κόβωντας τα;

Ελπίζω να σου είπα κάτι που δεν γνωρίζεις και να σε βοήθησαν τα παραπανω.

link

απαντήθηκε 27 Φεβ '15, 15:48

%CE%94%CE%AC%CF%86%CE%BD%CE%B7's gravatar image

Δάφνη
3.2k172175188
αποδοχή: 13%

τροποποιήθηκε 27 Φεβ '15, 16:09

Εδώ είμαι παλι.

Παρεληψα να σου πω δυο πολύ σημαντικά πραγματα που πρεπει να κανεις όταν εχεις Λέιλαντ.

*Το πρωτο εχει να κανει με το κλαδεμα.Πρεπει να κοβεις τα χαμηλα κλαδια που ειναι κοντα στο εδαφος,αφηνωντας τον κορμο γυμνο 20-30 cm απο το εδαφος.Τα κλαδια τα κοβεις συριζα (επικαιρη λεξη!) και καλυπτεις τις τομες με παστα κλαδεματος ή μίνιο.Διαφορετικα υπαρχει μεγαλυτερος κίνδυνος προσβολής του απο τον μύκητα φυτοφθορα,μια και είναι μηκυτας που μεταφερεται απο το έδαφος.(τέλος Απριλίου που ανεβαίνει ή θερμοκρασία είναι μεγαλυτερος ο κίνδυνος ς προσβολής).Για τον ίδιο λογο όταν ποτιζουμε προσπαθουμε να μην πετάγεται στα κλαδιά χωμα και κοιτάμε να μη λιμναζει το νερό στο χώμα γύρω απο το φυτό.Για το μηκυτα αυτό βέβαια μπορουμε να κάνουμε και προληπτικούς ψεκασμους ή ριζοποτισματα με μηκυτοκτονο.

*Το δεύτερο που ήθελα να σου πω οπωσδήποτε αν δεν το γνωρίζεις είναι οτι κάποια - προσοχή όχι όλα - κωνοφόρα, μέσα σε αυτά και τα Λέιλαντ είναι καλό να τα κατάβρεχουμε με δροσερό νερό δυο φορες την βδομάδα,καλητερα το βραδακι, το καλοκαίρι γιατί "ανακουφιζονται" απο τη ζέστη χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος (όπως σε αλλά κωνοφόρα που δε συνίσταται αυτή ή πρακτικη) προσβολής απο μύκητες λόγω υψηλής υγρασίας. Σημειωσε οτι υπαρχουν βέβαια μέσα σε αυτά που δεν εφαρμόζεται αυτό και κάποια τα οποία απλα δεν επηρεάζονται απο τη ζέστη του καλοκαιριού και συνεπώς δεν εξυπηρετεί σε τίποτα το καταβρεγμα.

Αυτά λοιπον είχα να προσθέσω :)

link

απαντήθηκε 27 Φεβ '15, 16:40

%CE%94%CE%AC%CF%86%CE%BD%CE%B7's gravatar image

Δάφνη
3.2k172175188
αποδοχή: 13%

τροποποιήθηκε 27 Φεβ '15, 16:46

Κορίτσια, υποθέτω ότι βρίσκεστε και οι δυο κάπου νότια με πολύ ζέστη. Τα προβλήματα αρχίζουν από την φύτευση των κωνοφόρων σε κλίματα με πολύ ζέστη. Αλλά, τι να κάνουμε, είναι όμορφα και τα θέλουμε! :-)

rena, στη θέση σου θα κλάδευα πριν μπει η άνοιξη και ανεβει η θερμοκρασία πολύ. Αυτή τη βδομάδα θα το έκανα το κλάδεμα. 4 μέτρα είναι πολλά νομίζω.

Δάφνη, well done για πολλοστή φορά! Σε ευχαριστούμε πολύ για τη συνεισφορά σου!

(01 Μάρ '15, 09:40) kipologio

Είναι 4 μέτρα;;;Τώρα το πρόσεξα...κι εγώ λέω ότι φτάνει το 1,80...

Με ευχαριστεί πολύ αυτή η παρέα κηπολόγιο :)

(01 Μάρ '15, 10:29) Δάφνη
Η δική μου απάντηση στην αρχική ερώτηση
άνοιξε/κλείσε την προεπισκόπιση

Ενημερώση για αλλαγές

μέσω e-mail:

Με την εγγραφή σας, θα μπορείτε να λάβετε άμεση ειδοποίηση όταν δωθεί απάντηση

με RSS:

Απαντήσεις

Απαντήσεις και Σχόλια

Τα βασικά της Μορφοποίησης

  • *πλάγια* ή _πλάγια_
  • **έντονα** ή __έντονα__
  • σύνδεσμος:[κείμενο](http://url.com/ "τίτλος")
  • εικόνα:![alt κείμενο](/path/img.jpg "τίτλος")
  • αριθμημένη λίστα 1. Foo 2. Bar
  • για να αλλάξεις γραμμή, βάλε δύο κενά εκεί που θες να γίνει η αλλαγή
  • επίσης υποστηρίζεται η βασική μορφοποίηση της HTML

Ετικέτες:

×49
×36
×26

Η ερώτηση έγινε: 27 Φεβ '15, 15:12

Την είδαν: 14,362 φορές

Τελευταία αλλαγή: 01 Μάρ '15, 10:29

σχετικά | faq | blog | facebook | flickr | twitter | όροι χρήσης | επικοινωνία
Ρώτα το Κηπολόγιο • 2011