Κηπολόγιο Βιβλίο με Ερωτήσεις κηπουρικής

Καλησπέρα!!!

Θα ήθελα να ρωτήσω αν σε αυλή με ελιές μπορεί κανείς να φυτέψει πεύκο? Μου είπαν ότι οι ρίζες του πεύκου μπορεί να σπρώχνουν τις υπόλοιπες και έτσι να καταστρέφονται οι ελιές. Ωστόσο ξέρω ότι αυτό μπορεί να συμβεί με το έλατο, δεν γνωρίζω κάτι για το πεύκο. Γνωρίζει κάποιος κάτι παραπάνω?

στάλθηκε 28 Δεκ '14, 18:07

alexandra-ko's gravatar image

alexandra-ko
1112
αποδοχή: 0%


Σε αυτο που περιγράφεις οι ευκαλυπτοι δημιουργούν προβλήματα καθώς οι ρίζες τους απλώνονται πολυ μην επιτρέποντας αλλα δεντρα να αναπτυχθούν εύκολα.Αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε πολλούς ευκαλυπτους στη σειρά καθώς δεν υπάρχει άλλη καλητερη επιλογή.Η ερώτηση σου όμως δεν αφορούσε στον ευκαλυπτο αλλα στο πευκο.Οι ρίζες των πευκων πηγαίνουν σε αρκετό βάθος για να βρούνε νερό,σε αυτο οφείλεται και η μεγάλη αντοχή στην ξηρασία που έχουν.Δεν γνωρίζω να υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα με συγκαλλιεργεια με αλλα δεντρα, το ζήτημα είναι αλλού...οι πευκοβελόνες που πέφτουν στο έδαφος μπορούν να μεταβάλλουν το pH του εδάφους, κάνοντας το έδαφος πιο όξινο.Επιθυμητό pH εδάφους για την ελιά είναι το 6,5 με 8.Σε πολύ όξινο έδαφος pH<6 περιορίζεται η ανάπτυξη των ελαιοδεντρων λόγω δυσκολίας πρόσληψης θρεπτικών στοιχείων.Άρα μπορείς να βάλεις πεύκο αν καθαρίσεις το έδαφος απο τις πευκοβελόνες...

link

απαντήθηκε 28 Δεκ '14, 18:58

%CE%94%CE%AC%CF%86%CE%BD%CE%B7's gravatar image

Δάφνη
3.2k172175188
αποδοχή: 13%

τροποποιήθηκε 28 Δεκ '14, 19:01

Καλησπερα. Οι ριζες ειναι ενα θεμα,αλλα μικρο σε σχεση με την ζημια που κανουν αφ'ενος οι πευκοβελονες, αλλωστε ειναι γνωστο οτι κατω απο πευκα δεν φυτρωνει τιποτα σχεδον, απο γκαζον μεχρι αλλα δεντρα και φυτα. Αφ'ετερου αλλο προβλημα θα ειναι κ η πολυ πυκνη σκια που κανει η κομη του πευκου. Αυτα ολα βεβαια ειναι θεματα τα οποια θα προκυψουν μετα απο πολλα χρονια, εαν αποφασισεις να φυτεψεις ενα πευκο τωρα. Κ στο κατω κατω εαν βαλεις ενα νεαρο πευκο θα μπορεσεις με σωστο κλαδεμα να το καθοδηγησεις και να μεγαλωσει οπως το θες εσυ. Θα μπορουσες για παραδειγμα να το καθοδηγησεις μακρια απο τις ελιες εαν υπαρχει ο χωρος. Αυτο εσυ το ξερεις ομως, σκεψου τα δεδομενα και αποφασιζεις!

link

απαντήθηκε 28 Δεκ '14, 20:37

Jonas's gravatar image

Jonas
22616
αποδοχή: 37%

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση!!! Θα σκεφτούμε αν μπορούμε να μαζεύουμε τακτικά τις πευκοβελόνες..

link

απαντήθηκε 28 Δεκ '14, 20:01

alexandra-ko's gravatar image

alexandra-ko
1112
αποδοχή: 0%

Σπαστικό αλλά δεν ξέρω τι άλλο μπορείς να κανείς σε τέτοια περίπτωση...Σκέφτηκα μήπως έβαζες κάποιο ύφασμα από κάτω για να τις μαζεύεις πιο εύκολα την περίοδο που πέφτουν σωριδον...Αλλά δεν ξέρω αν εφαρμόζεται στην πράξη.

(06 Ιαν '15, 18:43) Δάφνη

Μπορεί να είναι άσχετο με αυτό που θελεις να κανείς εσύ αλλά ήθελα να πω ότι κατω από τα πεύκα λόγω των πευκοβελονων και της μερικής σκιάς που δημιουργείται είναι ιδανική η φύτευση κάποιων οξίφυλλων φυτών όπως η γαρδένια,η αζαλέα κτλ, τα οποία λογω αυτών των ειδικών συνθηκών που θέλουν για την ανάπτυξή τους,επιλέγουμε να τα φυτεύουμε σε γλάστρες...εκτός αν μένουμε π.χ. στο Πήλιο.

link

απαντήθηκε 06 Ιαν '15, 18:37

%CE%94%CE%AC%CF%86%CE%BD%CE%B7's gravatar image

Δάφνη
3.2k172175188
αποδοχή: 13%

τροποποιήθηκε 06 Ιαν '15, 18:38

Η δική μου απάντηση στην αρχική ερώτηση
άνοιξε/κλείσε την προεπισκόπιση

Ενημερώση για αλλαγές

μέσω e-mail:

Με την εγγραφή σας, θα μπορείτε να λάβετε άμεση ειδοποίηση όταν δωθεί απάντηση

με RSS:

Απαντήσεις

Απαντήσεις και Σχόλια

Τα βασικά της Μορφοποίησης

  • *πλάγια* ή _πλάγια_
  • **έντονα** ή __έντονα__
  • σύνδεσμος:[κείμενο](http://url.com/ "τίτλος")
  • εικόνα:![alt κείμενο](/path/img.jpg "τίτλος")
  • αριθμημένη λίστα 1. Foo 2. Bar
  • για να αλλάξεις γραμμή, βάλε δύο κενά εκεί που θες να γίνει η αλλαγή
  • επίσης υποστηρίζεται η βασική μορφοποίηση της HTML

Ετικέτες:

×99
×68
×12

Η ερώτηση έγινε: 28 Δεκ '14, 18:07

Την είδαν: 3,001 φορές

Τελευταία αλλαγή: 06 Ιαν '15, 18:43

σχετικά | faq | blog | facebook | flickr | twitter | όροι χρήσης | επικοινωνία
Ρώτα το Κηπολόγιο • 2011