Κηπολόγιο Βιβλίο με Ερωτήσεις κηπουρικής

Γεια σε όλους σας!Προτείνω να συγκεντρώσουμε εδώ διάφορα χριστουγεννιάτικα φυτά.Και δύο λόγια.Έτσι για να μπούμε στο πνεύμα...Βάλτε και μια φωτογραφία καλύτερα...Ελπίζω κάτι να σκεφτείτε...

στάλθηκε 11 Δεκ '14, 10:25

%CE%94%CE%AC%CF%86%CE%BD%CE%B7's gravatar image

Δάφνη
3.2k172175188
αποδοχή: 13%

τροποποιήθηκε 11 Δεκ '14, 11:27


Ας κάνω λοιπόν εγώ την αρχή.Προτείνω το ίλεξ ή αρκουδόπουρνο ή ου.Έχω δύο στην αυλή μου και είναι το σήμα κατατεθέν οπότε δε θα μπορούσα να αναφερθώ σε άλλο φυτό.Να ομολογήσω ότι παρόλα αυτά επί χρόνια τα αποκαλούσα γκι λανθασμένα, λάθος που δεν μου διόρθωσε κανείς ποτέ γιατί το κάνουν όλοι,το αποκαλούν "γκι".Το γκι είναι επίφυτο και τα χαρακτηριστικά μπαλάκια που έχει είναι σχεδόν λευκά και όχι κόκκινα.Το ίλεξ είναι ένα φυτό άμεσα συνδεδεμένο με τη γιορτινή ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων.Μπορούμε να κόψουμε κλαδιά και να τα βάλουμε σε βάζο,συμπληρώνοντας την χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η σύνδεση του φυτού αυτού με τα Χριστούγεννα προέρχεται από ένα έθιμο των Ρωμαίων, που συνήθιζαν να στέλνουν κλαδιά δέντρων ως δώρο μεταξύ τους και στη συνέχεια υιοθετήθηκε από τους πρώτους Χριστιανούς.

___________(5)_1

Ίλεξ ή Ου ή Αρκουδόπουρνο

___________(6)

Γκι

___________(4)_1

Γκι,εδώ φαίνεται ότι αναπτύσσεται ως επίφυτο. Παίρνουν μέρος των θρεπτικών στοιχείων που χρειάζονται, απομυζώντας με τις ρίζες τους τους χυμούς από τα κλαδιά και τους κορμούς άλλων δέντρων, στα οποία προσκολλώνται.Παρόλα αυτά έχουν χλωροφύλλη και μπορούν ταυτόχρονα και να φωτοσυνθέτουν.

link

απαντήθηκε 11 Δεκ '14, 10:42

%CE%94%CE%AC%CF%86%CE%BD%CE%B7's gravatar image

Δάφνη
3.2k172175188
αποδοχή: 13%

τροποποιήθηκε 11 Δεκ '14, 15:07

Δε βλέπω να έχει ανταπόκριση η σκέψη μου...

(16 Δεκ '14, 20:05) Δάφνη
1

Το φυτό που αναφέρεις ως γκι, είναι ιξός ή οξιός, είναι παράσιτο πάνω σε έλατα, δρυς και άλλα δένδρα.τα μπαλάκια που αναφέρεις είναι τοξικά και δεν πρέπει να καταναλώνονται. τα φύλλα είναι δερματώδη και λεία και αποξηραμένα, βοηθούν στην καταπολέμηση της υπέρτασης και της χοληστερίνης.

(16 Δεκ '14, 22:06) Μέμα Τεμεκεν...
1

Ναι το γκι λέγεται και ιξός.Καλά που το είπες.Κι εγώ προτιμώ αυτή την ονομασία από το γαλλικό "γκι" αλλά επειδή είναι γνωστότερο έτσι θέλησα να γίνει φανερή η διαφορά από το άλλο φυτό και...επιτέλους κάποιος ανταποκρίθηκε στο Χριστουγεννιάτικο κάλεσμα :)))

(16 Δεκ '14, 23:54) Δάφνη

Καλησπέρα κι από 'μένα!! Παρακολουθώ τόσες μέρες το θέμα και απορώ πώς δεν έχει πεταχτεί ακόμα κανένας να πει το πιο αυτονόητο φυτό! (Λέγοντας αυτονόητο, εννοώ ότι τέτοια εποχή γεμίζει ο κόσμος -αληθινά ή ψεύτικα- και όλοι τα πηγαίνουν για δώρα σε φίλους και γνωστούς). Προφανώς είστε πιο "ψαγμένα" άτομα :P Λοιπόν, θα το πω εγώ! Αλεξανδρινό (Poinsettia). Αντέχει σε θερμοκρασίες 15- 25 οC και πρέπει να το κρατάμε μακριά από ρεύματα. (Καλύτερα σε εσωτερικό χώρο.) Απ' ό,τι ξέρω υπάρχουν και άσπρα Αλεξανδρινά, αλλά τα κόκκινα είναι που έχουν την τιμητική τους τα Χριστούγεννα!!

123_3

link

απαντήθηκε 17 Δεκ '14, 21:59

Sylvia's gravatar image

Sylvia
1117912
αποδοχή: 0%

1

Φυσικά και δε θα μπορούσε να λείπει το Αλεξανδρινό.Άρχισε να ενεργοποιείται η παρέα:)

(18 Δεκ '14, 19:23) Δάφνη

Είχα πάει κάποτε στην Ισπανία Χριστούγεννα.Είχαν κατα μήκος των δρόμων ατελείωτες σειρές με αλεξανδρινά και είναι μια εικόνα που μου έμεινε ιδιαίτερα έντονα...Αναρωτιέμαι όμως τι τα κάνουν μετά...

(19 Δεκ '14, 23:22) Δάφνη

Έλα βρε Δάφνη παραπονιάρα! :-) Μας έχει καταπιεί το κλιμα των γιορτών, καλέ, και δεν προκάναμε! Προτείνω τον κάκτο των Χριστουγέννων ή υπομονή ή κατά το επιστημονικότερο: Schlumbergera truncata

ipomoni PC190197_v1

link

απαντήθηκε 17 Δεκ '14, 09:26

kipologio's gravatar image

kipologio
39.7k314226
αποδοχή: 45%

Εντυπωσιακό."Υπομονή" ώσπου ν'ανθησει φαντάζομαι.Ωραία επιλογή.

(17 Δεκ '14, 09:47) Δάφνη

Σκέφτηκα και ένα άλλο χαρακτηριστικό φυτό των Χριστουγέννων...το κυκλάμινο!Και μάλιστα πιο πολύ επιλέγεται το κόκκινο και το λευκό.Η άνθηση του ξεκινά το Σεπτέμβριο και ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο αν και υπάρχουν και ποικιλίες που ανθίζουν την άνοιξη.Έχει μια "άγρια" ομορφιά αυτό το φυτό. Να και δύο φωτογραφίες...

images_4

product_show_25_1

link

απαντήθηκε 19 Δεκ '14, 19:43

%CE%94%CE%AC%CF%86%CE%BD%CE%B7's gravatar image

Δάφνη
3.2k172175188
αποδοχή: 13%

τροποποιήθηκε 19 Δεκ '14, 20:39

Να ένα άλλο πολύ ωραίο Χριστουγεννιάτικο φυτό...η Αμαρυλλίδα ή Αμαρυλλίς λεγεται και υπέαστρο όπως μ'αρέσει καλύτερα. Βρήκα και την κατάλληλη φωτογραφία...

αρχείο_λήψης_1

Φυσικά ανθίζει μόλις περάσουν οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, αλλά επειδή προτιμούμε να τις χαιρόμαστε τα Χριστούγεννα τις φυτεύουμε "πρεπαρέ".Υποβάλλουμε τα φυτά σε τεχνητό χειμώνα, βάζοντας τα φυτά σε ειδικά ψυγεία, στη συνέχεια μόλις τα βάλουμε σε ένα δωμάτιο, ανθίζουν.Έτσι, είναι διαθέσιμες στην αγορά από το φθινόπωρο.

link

απαντήθηκε 20 Δεκ '14, 13:55

%CE%94%CE%AC%CF%86%CE%BD%CE%B7's gravatar image

Δάφνη
3.2k172175188
αποδοχή: 13%

τροποποιήθηκε 30 Δεκ '14, 17:33

Και φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει και ο βασιλιάς των Χριστουγέννων -που πώς δεν το σκέφτηκα νωρίτερα- το έλατο!

images_5

Αν και ο στολισμός τους είναι ξενόφερτο έθιμο και μου αρέσει όπως και σε πολλούς το παραδοσιακό καραβάκι, παρόλα αυτά είναι ένα έθιμο που κάποιοι υποστηρίζουν πως έχει ρίζες στην αρχαία Ελλάδα, καθώς συνήθιζαν να στολίζουν κλαδιά -άλλων δέντρων, όπως π.χ. πεύκου-τα οποία μάλιστα τα στόλιζαν με καρπούς ή και ψεύτικα μεταλλικά! στολίδια και τα περιέφεραν σε γιορτές αφιερωμένες στο Δία και στον Απόλλωνα.

Πέρα όμως από το θέμα του αν είναι "ωραίο" στην Ελλάδα να στολίζουμε Χριστουγεννιάτικο δέντρο ή όχι, υπάρχει και το ζήτημα αληθινό ή ψεύτικο.

Τα ψεύτικα δέντρα μπορεί να είναι ίσως πιο οικονομικά και να κρατάνε για περισσότερα χρόνια χωρίς καμιά έννοια, αλλά πέρα της αίσθησης του ψεύτικου αποτελεί και μία αντιοικολογική λύση.

Τα αληθινά δεντράκια σε γλάστρα είναι ίσως από τις καλύτερες επιλογές.Βέβαια, περιοριστικό είναι το γεγονός ότι είναι καλύτερα λόγω της φύσης του δέντρου, που είναι δέντρο το οποίο αναπτύσσεται στα βουνά, καλό είναι να το στολίσουμε εκτός σπιτιού, που οι συνθήκες είναι ευνοϊκότερες για την ανάπτυξή του.Επίσης, καλό είναι να προσέξουμε κατά την αγορά του να έχει όψη εύρωστη.

Ακόμα, καλή είναι και η λύση του αληθινού κομμένου δέντρου υπό κάποιες προϋποθέσεις...το βασικότερο όλων είναι να έχει ειδική σήμανση από κάποιο δασαρχείο -μέχρι πρόσφατα δεν το γνώριζα αυτό- ,έτσι ενισχύουμε ταυτόχρονα ανθρώπους σε κάποιες ορεινές περιοχές που καλλιεργούν έλατα, ειδικά για αυτό το σκοπό και ζουν από αυτό.Κατά την αγορά θα πρέπει να προσέξουμε τα εξής στο υποψήφιο δεντράκι μας: -το κουνάμε,αν πέσουν βελόνες κάτω, δηλαδή αν μαδάει σημαίνει ότι δεν είναι φρεσκοκομμένο, με αποτέλεσμα αν το επιλέξουμε και το πάτωμα μας θα γεμίζει συνεχώς βελόνες και δε θα κρατήσει για πολύ καιρό. Επίσης, ελέγχουμε την εικόνα του,καλύτερα να μην έχει καφετιάσματα στα φύλλα του, είναι ένδειξη ασθένειας. Κάτι άλλο επίσης ενδιαφέρον είναι η κορυφή του που αν είναι φρεσκοκομμένο θα πρέπει να είναι κολλώδης από το ρετσίνι. Αφού το επιλέξουμε με βάσει αυτά τα απλά χαρακτηριστικά, αποφεύγουμε να το βάλουμε στο σπίτι μας κοντά σε πηγή θέρμανσης και για να παρατείνουνε την "ζωή" του, αντί για την κλασική ξύλινη βάση, το βάζουμε μέσα σε νερό, κατά προτίμηση σε κασπώ. Βέβαια, έτσι κάθε χρόνο πρέπει αγοράζουμε άλλο -αντιοικονομικό στις μέρες μας θα πουν κάποιοι.

Οι επιλογές πάντως αυτές είναι (+ το καραβάκι)και καθένας είναι ελεύθερος να επιλέξει ανάλογα το γούστο και τις δυνατότητές του. Εγώ πάντως που τα λέω όλα αυτά φέτος στόλισα ένα ωραιότατο ψεύτικο δεντράκι και το καμαρώνω ιδιαίτερα...σκοπεύω να το κρατήσω όσο πάει και να επιλέξω κάτι από τα παραπάνω στο μέλλον πάντως.

Πω πω! Τώρα διαπίστωσα ότι έγραψα ένα κατεβατό! Ελπίζω να μην σας κούρασα και να πρόσθεσα σε όσα ξέρατε έως τώρα κάτι :) άσε που είμαστε τόσο κοντά στα Χριστούγεννα που μάλλον είναι λιγάκι καθυστερημένη για φέτος η όλη ανάλυση. Άσε που και η ερώτηση αρχικά είναι δική μου και με έπιασε να συμπληρώσω την συλλογή :) Όπως και να'χει δεν ξέρω αν έχει άλλα Χριστουγεννιάτικα φυτά...θα μπορούσαμε να πούμε και την τσιντόνια που είναι χειμερινό φυτό αλλά ανθίζει μετά τα Χριστούγεννα δυστυχώς...έχει και αυτή την πολύ ωραία ιδιαιτερότητα να ανθίζει πριν βγάλει φύλλα που την κάνει να δένει ευχάριστα με το χειμερινό κλίμα, ωστόσο και αργότερα που συνυπάρχουν είναι και πάλι όμορφη φυσικά...Πάντως αυτή την εποχή μεταφυτεύεται...

τσιντονια_1

Καλά Χριστούγεννα με υγεία και χαρά!

link

απαντήθηκε 20 Δεκ '14, 14:32

%CE%94%CE%AC%CF%86%CE%BD%CE%B7's gravatar image

Δάφνη
3.2k172175188
αποδοχή: 13%

τροποποιήθηκε 20 Δεκ '14, 17:16

Η δική μου απάντηση στην αρχική ερώτηση
άνοιξε/κλείσε την προεπισκόπιση

Ενημερώση για αλλαγές

μέσω e-mail:

Με την εγγραφή σας, θα μπορείτε να λάβετε άμεση ειδοποίηση όταν δωθεί απάντηση

με RSS:

Απαντήσεις

Απαντήσεις και Σχόλια

Τα βασικά της Μορφοποίησης

  • *πλάγια* ή _πλάγια_
  • **έντονα** ή __έντονα__
  • σύνδεσμος:[κείμενο](http://url.com/ "τίτλος")
  • εικόνα:![alt κείμενο](/path/img.jpg "τίτλος")
  • αριθμημένη λίστα 1. Foo 2. Bar
  • για να αλλάξεις γραμμή, βάλε δύο κενά εκεί που θες να γίνει η αλλαγή
  • επίσης υποστηρίζεται η βασική μορφοποίηση της HTML

Ετικέτες:

×1

Η ερώτηση έγινε: 11 Δεκ '14, 10:25

Την είδαν: 4,673 φορές

Τελευταία αλλαγή: 30 Δεκ '14, 17:33

Σχετικές ερωτήσεις

σχετικά | faq | blog | facebook | flickr | twitter | όροι χρήσης | επικοινωνία
Ρώτα το Κηπολόγιο • 2011