Κηπολόγιο Βιβλίο με Ερωτήσεις κηπουρικής

Καλησπέρα και καλό μήνα! Θα ήθελα να σας ρωτήσω για κάποιο πρόβλημα που έχω με τα εσπεριδοειδή στον κήπο μου στο χωριό. Όλα ξεκίνησαν όταν έφυγε από τη ζωή ο παππούς μου που τα περιποιούταν και έμειναν σ’ εμένα που δυστυχώς ζω στην Αθήνα, είμαι σχετικά άσχετη και επισκέπτομαι το χωριό μόνο για λίγες μέρες κάθε 2-3 μήνες, ίσα- ίσα για να δω αν είναι όλα καλά, να κλαδέψω, να καθαρίσω κλπ. Αυτή τη φορά έφυγα από το χωριό αρχές Σεπτέμβρη και ξαναπήγα μέσα Νοέμβρη για να μαζέψω τις ελιές. Σε αυτό το διάστημα που έλειψα, η πορτοκαλιά και η λεμονιά μου χειροτέρεψαν ραγδαία.

-->Η πορτοκαλιά είχε ξεκινήσει από το καλοκαίρι να έχει πρόβλημα, αλλά τότε είχα φωνάξει γεωπόνο και μου είπε απλά «ρίξ’ της νερό με πίεση μία- δύο φορές τη μέρα, δεν είναι τίποτα». Αυτό που παρουσίαζε ήταν το εξής: Τα κλαδιά της δεν ήταν «λεία». Είχαν επάνω κάτι που τα έκανε να μοιάζουν ανάγλυφα, σα μικρά σπυράκια που νόμιζα ότι αν τα «σκούπιζα» θα έφευγαν. Τα κλαδιά ξεραίνονταν ένα- ένα σε σημείο που αναγκάστηκα να κόψω τεράστια προσβεβλημένα, ξερά κομμάτια δύο με τρεις φορές μέσα σε 20 μέρες. Το δέντρο, ενώ αρχικά ήταν αρκετά μεγάλο, κατέληξε να έχει διάμετρο ούτε 1,5 μέτρο. Επίσης κάποια φύλλα της είχαν από την κάτω πλευρά κάτι που έμοιαζε με βαμβάκι. Όταν έφυγα το Σεπτέμβρη, φαινόταν να έχει σταματήσει το πρόβλημα, αλλά τώρα που ξαναπήγα, άρχισαν πάλι τα ίδια. Σκέφτηκα να τραβήξω φωτογραφία τα «σπυράκια» για να σας τα δείξω, αλλά με τα τρεχάματα το ξέχασα. Σας ανεβάζω τη μόνη φωτο που τράβηξα, που είναι γενικό πλάνο του δέντρου για να δείτε τα ξερά κλαδιά και πώς κατάντησε με το κόψε- κόψε… Πριν δύο χρόνια έχασα ολόκληρη λεμονιά από το ίδιο πράγμα και αναγκάστηκα να την αφαιρέσω. Τέλος να αναφέρω ότι μου έριχνε τα πορτοκάλια πριν προλάβουν να ωριμάσουν αρκετά και γι’ αυτό αναγκάστηκα να τα κόψω όλα πριν φύγω. Όταν τα έκοψα, είδα ότι κάποια είχαν «σκασμένο» φλούδι και φαινόταν από μέσα η σάρκα (σας ανεβάζω και φωτο). Οι δικοί μου λένε ότι είναι γέρικο δέντρο, αφού το φύτεψε ο παππούς, και ότι ούτως ή άλλως θα πρέπει να το βγάλω και να βάλω ένα άλλο, οπότε να μην ασχοληθώ άλλο. Εγώ όμως θέλω να προσπαθήσω να το σώσω, αφού όταν ήταν στα καλά του, έκανε τα καλύτερα πορτοκάλια που έχω φάει ποτέ! Αν υπάρχει κάτι με το οποίο να μπορώ να το ψεκάσω, θα ήθελα να το ξέρω. Τουλάχιστον να κάνω μία προσπάθεια. Το καλοκαίρι το είχα ψεκάσει με σαπουνόνερο και οινόπνευμα και κάπως είχε βελτιωθεί. Δεν ξέρω τι θα πείτε εσείς σαν ειδικοί, πάντως εγώ πιστεύω ότι δεν έχει μόνο ένα πρόβλημα. Πρέπει να είναι αρκετές ασθένειες που συνυπάρχουν και γι’ αυτό και ο γεωπόνος δεν έκατσε να ασχοληθεί και πολύ, αφού δεν είναι και καμία μεγάλη καλλιέργεια και μιλάμε για ένα μόνο δέντρο…

-->Για τη λεμονιά μου τώρα. Το καλοκαίρι δεν είχα παρατηρήσει τίποτα παράξενο. Τώρα όμως, πηγαίνοντας να κόψω τα λεμόνια, είδα ότι έχουν τα χάλια τους. Εκτός από ένα- δύο που φαίνονταν άρρωστα, είχε αρκετά που ενώ είχαν ωραίο χρώμα και λεία επιφάνεια, είχαν περίεργα και μυτερά σχήματα. Σας ανεβάζω φωτο και γι’ αυτό. Θα ήθελα να ρωτήσω τώρα, είναι κάτι ανησυχητικό; Μπορώ να κάνω κάτι; Τα λεμόνια αυτά τρώγονται; Ευχαριστώ πολύ και συγγνώμη αν σας κούρασα!!!

DSC01423_2

εικόνα

19112014231_2

στάλθηκε 03 Δεκ '14, 14:54

Sylvia's gravatar image

Sylvia
1117912
αποδοχή: 0%


Αυτο που περιγράφεις για τα κλαδιά είναι ο γνωστός μπελάς της Βαμβακαδα,ένα κοκκοειδές που κολλά πάνω στα διάφορα μέρη που φυτού ως προνύμφη και απομυζά τους χυμούς του,έτσι το εξαντλεί,αν αντιμετωπιστεί σύντομα είναι κάπως απλή υπόθεση,ρίχνεις νερό με πίεση οπως σου ειπε ο γεωπονος και σκουπιζεις με χαρτί τα προσβεβλημενα μέρη, αν όμως δεν το αντιμετωπίσεις έγκαιρα θέλει χημική καταπολέμηση και η κατάσταση περιπλέκεται. Φέτος είχαμε κι εμείς τέτοιο πρόβλημα με λεμόνια όπως και πολλοί εδω τριγύρω με τις δικές του λεμονιές.

link

απαντήθηκε 04 Δεκ '14, 15:41

%CE%94%CE%AC%CF%86%CE%BD%CE%B7's gravatar image

Δάφνη
3.2k172175188
αποδοχή: 13%

τροποποιήθηκε 04 Δεκ '14, 17:57

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση!Όσο για το σκάσιμο των καρπών,δε νομίζω να παραποτίζονται,ίσως ποτίζονται λιγότερο.Δυστυχώς δν μπορώ να το ελέγξω εφόσον δν είμαι εκεί.Πληρώνω για να ποτίζουν και ίσως δεν τα προσέχουν.Θα πρέπει μάλλον να δώσω ένα ποσό για αυτόματο πότισμα μήπως το ελέγχω καλύτερα.Όσο γι’ αυτό που λες για την Κρήτη,δεν αποκλείεται να επηρεάζει κι εμάς.Το χωριό είναι στην Πάρο και συχνά έχουμε τις ίδιες συνθήκες και τα ίδια προβλήματα.Και ο σύνδεσμος, όντως πολύ κατατοπιστικός!Τη βαμβακάδα πάλι πρώτη φορά την ακούω!Μάλλον το έχει η χρονιά φαίνεται, αφού είχατε το ίδιο πρόβλημα..

(11 Δεκ '14, 22:46) Sylvia

Το αυτόματο πότισμα είναι καλή λύση.Θα μπορούσε ο άνθρωπος που έχει αναλάβει να τα ποτίζει απλά να ελέγχει αν λειτουργεί σωστά κατα διαστήματα.Όσο για τη βαμβακαδα τώρα που την έμαθες θα τη βλέπεις συχνά καθώς είναι αρκετά κοινό πρόβλημα στα εσπεριδοειδή και όχι μόνο...Καλη τύχη στα δεντράκια σου!Νομίζω θα τα καταφέρουν με μια μικρή βοήθεια απο εσένα που φαίνεται να τα αγαπάς αρκετά.

(12 Δεκ '14, 11:45) Δάφνη

Όσο αναφορά το πορτοκάλι, συνήθως το σκάσιμο των καρπών συνδέεται με το πότισμα, μήπως παραποτίζονται;

Από μια γεωργική προειδοποίηση από το Ηράκλειο της Κρήτης πήρα το παρακάτω:

ΣΚΑΣΙΜΟ ΚΑΡΠΩΝ

Οδηγίες : Τρόπος επέμβασης:

Σε μερικές Ποικιλίες (π.χ. ομφαλοφόρα πορτοκάλια) παρατηρείται νωρίς το φθινόπωρο σκίσιμο και άνοιγμα του φλοιού και πολλές φορές σκάσιμο της σάρκας.

Η ανωμαλία αυτή οφείλεται σε απότομες κλιματολογικές μεταβολές όπως πτώση της θερμοκρασίας και αύξηση της υγρασίας εδάφους - αέρα κατά την περίοδο που η ταχύτητα ανάπτυξης του καρπού ελαττώνεται. Σωστή διαχείριση των αρδεύσεων περιορίζει την εμφάνιση του φαινομένου.

Λέει βέβαια ότι παρατηρείται νωρίς το φθινόπωρο και είναι στην Κρήτη...αλλά ενισχύεται η άποψη ότι μάλλον πρέπει να ελέγξεις λίγο την άρδευση στο θέμα της πορτοκαλιάς.

link

απαντήθηκε 03 Δεκ '14, 16:44

%CE%94%CE%AC%CF%86%CE%BD%CE%B7's gravatar image

Δάφνη
3.2k172175188
αποδοχή: 13%

τροποποιήθηκε 03 Δεκ '14, 18:17

Για τη λεμονιά ανακάλυψα ότι πρόκειται για ακάρεο το Eriophyes sheldoni.

Κοίτα στον παρακάτω σύνδεσμο:

σύνδεσμος

Σε αυτόν θα βρεις την περιγραφή του εισβολέα αλλα και τον τροπο αντιμετώπισης του.

Ο βασικός ψεκασμός με χημικό φάρμακο βλέπω πως γινεται την άνοιξη και αναγκάσει (η περίπτωση μας) τέλη Αυγούστου με αρχές Οκτώβρη γίνετα αναγκαστικός ψεκασμός.Άρα είμαστε εκτός αυτών των περιόδων.

Παρακάτω μιλάει για την ολοκληρωεμενη καταπολέμηση, όπου γίνεται ψεκασμός αν κριθεί απαραίτητο οποιαδήποτε στιγμή του έτους. Νομίζω ότι είναι αρκετά κατατοπιστικό :)

link

απαντήθηκε 03 Δεκ '14, 18:20

%CE%94%CE%AC%CF%86%CE%BD%CE%B7's gravatar image

Δάφνη
3.2k172175188
αποδοχή: 13%

τροποποιήθηκε 04 Δεκ '14, 15:35

Η δική μου απάντηση στην αρχική ερώτηση
άνοιξε/κλείσε την προεπισκόπιση

Ενημερώση για αλλαγές

μέσω e-mail:

Με την εγγραφή σας, θα μπορείτε να λάβετε άμεση ειδοποίηση όταν δωθεί απάντηση

με RSS:

Απαντήσεις

Απαντήσεις και Σχόλια

Τα βασικά της Μορφοποίησης

  • *πλάγια* ή _πλάγια_
  • **έντονα** ή __έντονα__
  • σύνδεσμος:[κείμενο](http://url.com/ "τίτλος")
  • εικόνα:![alt κείμενο](/path/img.jpg "τίτλος")
  • αριθμημένη λίστα 1. Foo 2. Bar
  • για να αλλάξεις γραμμή, βάλε δύο κενά εκεί που θες να γίνει η αλλαγή
  • επίσης υποστηρίζεται η βασική μορφοποίηση της HTML

Ετικέτες:

×55
×10

Η ερώτηση έγινε: 03 Δεκ '14, 14:54

Την είδαν: 7,937 φορές

Τελευταία αλλαγή: 12 Δεκ '14, 11:46

σχετικά | faq | blog | facebook | flickr | twitter | όροι χρήσης | επικοινωνία
Ρώτα το Κηπολόγιο • 2011