Κηπολόγιο Βιβλίο με Ερωτήσεις κηπουρικής

Προσπαθώ για πολλωστή φορά να σπείρω γκαζόν στον κήπο! Πιστεύω ότι η προετιμασία του υποστρώματος είναι καλή, αλλά μετά από μερικούς μήνες το γκαζόν αρχίζει να αδυνατίζει. Πάντα χρησιμοποιώ μείγμα "4 season" το οποίο έχει ως επί το πλείστον festuca.

Αυτή τη φορά λέω να δοκιμάσω kikuyu. Λέτε να αντέχει περισότερο στη ζέστη? Μέχρι τώρα το γκαζόν έχει καταστραφεί ολοσχερώς σχεδόν κάθε καλοκαίρι. Πραγματικά δεν ξέρω τι πάει λάθος.

Το μόνο που έχω προσέξει και θα ήθελα να φτιάξω αυτή τη φορά πρίν την αντικατάσταση είναι τη σύσταση του χώματος. Μου φαίνεται βαρύ! Μετά από μόνο 1 χρόνο με καινούριο γκαζόν, το χώμα συμπιέζεται υπερβολικά. Η επιφάνειά του γίνεται και κάπως αδιάβροχη. Σκέφτομαι να προσθέσω άμμο αλλά δεν ξέρω ποιά άμμος είναι η πιό κατάλληλη.

στάλθηκε 09 Σεπ '14, 22:14

Phivos's gravatar image

Phivos
0112
αποδοχή: 0%


Αρχικά, δε ξέρω αν είναι πολύ μεγάλος ο κήπος σου και δεν μπορείς να βάλεις έτοιμο χλοοτάπητα. Σκέψου το και μάθε πόσο κοστίζει στην περιοχή σου.

Το χώμα αν είναι βαρύ θα πρέπει σίγουρα να ελαφρύνει. Αυτό το κάνουμε προσθέτοντας μίλι, δηλαδή άμμο ποταμίσια. Αυτό θα ζητήσεις. Δεν ξέρω πού βρίσκεσαι και αν έχει στην περιοχή σου καλό μίλι.

Δεν ξέρω ποιο είναι το μίγμα που χρησιμοποιείς για να πω την γνώμη μου. Αλλά το κικούγιο είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Δεν είναι γκαζόν με τέτοιου είδους ανάπτυξη (δλδ, φυλλαράκια προς τα πάνω). Συν τοις άλλοις είναι πολύ ακριβότερο. Ναι, έχει αντοχές στη ζέστη και την ξηρασία.

Μήπως υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που εμποδίζουν να αναπτυχθεί καλά το γκαζόν σου και δεν τους γνωρίζεις;

link

απαντήθηκε 10 Σεπ '14, 16:21

kipologio's gravatar image

kipologio
39.7k314226
αποδοχή: 45%

Κατ'αρχη σ'ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Το γκαζόν έχει επιφάνεια 160m^2, άρα η χρήση έτοιμου χλοοτάπητα είναι απαγορευτική.

Το μίγμα που έχω βάλει θεωρητικά ήταν ιδανικό για γκαζόν....στην πορεία όμως παρατήρησα ότι είναι βαρύ και συμπιέζεται με τον καιρό. Το μίγμα αυτό έχει βάθος 40-50cm. Πιο κάτω είναι λευκό χώμα (αργυλλώδες). Με απλή μέθοδο που έχω βρεί στο διαδίκτυο υπολόγισα την περιεκτικότητα σε άμμο κάπου στο 20%, ίσως και λιγότερο. Κατά την 1η αντικατάσταση του γκαζόν, είχα παραγγείλει 5m^3 ποταμίσια άμμο με στόχο να βελτιώσω το μίγμα χωρίς όμως να ανεβάσω το ύψος πολύ. Με μεγάλη μου όμως έκπληξη, η άμμος δεν ήταν καθαρή άμμος αλλά ένα μίγμα με παρόμοια όψη και υφή με το υφιστάμενο μίγμα! Μου είπαν ότι δεν υπάρχει καθαρή ποταμίσια άμμος αλλά μίγμα με χώμα! Μήπως με παίρνουν για κορόιδο? Υπάρχει άλλη ονομασία για αυτό το "μίλι".

Το γκαζόν είναι στην Κύπρο. Στις ζεστές μέρες του καλοκαιρού προσβάλεται από πεταλούδες. Είναι όμως ήδη αρκετά αδύνατο για να επιβιώσει. Γι'αυτό το λόγο θα ήθελα αυτή τη φορά να δοκιμάσω κάποιο άλλο τύπο γκαζόν, ελπίζοντας να είναι πιό ανθεκτικό.

(10 Σεπ '14, 21:50) Phivos
1

Αν το γκαζόν είναι στην Κύπρο, τότε θα πρέπει να στραφείς σε κάποιο άλλο φυτό. ΠΟλύ ζέστη και τεράστιες απαιτήσεις σε νερό. Μήπως να δοκιμάσεις αγριάδα που θέλει λιγότερο νερό; Το μίλι δεν ξέρω πώς το λένε στην Κύπρο.

(11 Σεπ '14, 15:52) kipologio

Παιδευόμαστε τα τελευταία 3 χρόνια με τον άντρα μου για το γκαζόν του κήπου μας και φέτος τελικά τα καταφέραμε να βγει αλώβητο από το καλοκαίρι... εγώ αυτό που έκανα ήταν ξεχορτιάριασμα των αγριόχορτων όταν ξεκίνησαν να βγαίνουν, ελαφρύ τρύπημα στην επιφάνεια του για να αερίζεται καλύτερα 1 φορά τον μήνα και 2 φορές πότισμα τον Αύγουστο που είχε πολλή ζέστη, μία νωρίς το πρωί και 2 ώρες πριν δύσει ο ήλιος... εντελώς ερασιτεχνικές οι προσπάθειες μας, αλλά απέδωσαν! Βέβαια στην Κύπρο έχετε πιο πολλή ζέστη από δω, οπότε ίσως πρέπει να ποτίζεις νωρίτερα από τον Αύγουστο 2 φορές την ημέρα. Υπόψιν ότι και εμάς το χώμα είναι δύσκολο...αρκετά σκληρό και το μόνο που βάλαμε ήταν καστανόχωμα όταν σπείραμε το γκαζόν.

link

απαντήθηκε 11 Σεπ '14, 15:27

Renata's gravatar image

Renata
245222430
αποδοχή: 3%

Καλησπέρα αν και μετά από τόσα χρόνια τώρα είδα την ερώτηση σας, σε αργιλωδες έδαφος πολύ βαρύ το οποίο λασπωνει με βροχές και πετρωνει με ξηρασία εγώ έβαλα αγριάδα Ουγκάντα και κικουγιο και πραγματικά τα αποτελέσματα είναι θεαματικά δεν είναι γκαζόν όμως διότι είχα το ίδιο πρόβλημα. Καλοκαίρι πότισμα μια ώρα κάθε 5 μέρες εκτός αν βρέξει και άνοιξη φθινόπωρο ελάχιστα με τις βροχές ισως και καθόλου.

link

απαντήθηκε 22 Οκτ, 11:23

Ouganda's gravatar image

Ouganda
11
αποδοχή: 0%

Η δική μου απάντηση στην αρχική ερώτηση
άνοιξε/κλείσε την προεπισκόπιση

Ενημερώση για αλλαγές

μέσω e-mail:

Με την εγγραφή σας, θα μπορείτε να λάβετε άμεση ειδοποίηση όταν δωθεί απάντηση

με RSS:

Απαντήσεις

Απαντήσεις και Σχόλια

Τα βασικά της Μορφοποίησης

  • *πλάγια* ή _πλάγια_
  • **έντονα** ή __έντονα__
  • σύνδεσμος:[κείμενο](http://url.com/ "τίτλος")
  • εικόνα:![alt κείμενο](/path/img.jpg "τίτλος")
  • αριθμημένη λίστα 1. Foo 2. Bar
  • για να αλλάξεις γραμμή, βάλε δύο κενά εκεί που θες να γίνει η αλλαγή
  • επίσης υποστηρίζεται η βασική μορφοποίηση της HTML

Ετικέτες:

×60
×1
×1
×1

Η ερώτηση έγινε: 09 Σεπ '14, 22:14

Την είδαν: 3,484 φορές

Τελευταία αλλαγή: 22 Οκτ, 11:23

σχετικά | faq | blog | facebook | flickr | twitter | όροι χρήσης | επικοινωνία
Ρώτα το Κηπολόγιο • 2011