Κηπολόγιο Βιβλίο με Ερωτήσεις κηπουρικής

Η δάφνη μου χρειάζεται άμεση φροντίδα!

εικόνα

Τα κύρια προβλήματα που έχω εντοπίσει είναι τα παρακάτω,

1ο) Στο χώμα της γλάστρας βρίσκω κατά καιρούς άσπρα χοντρά σκουλήκια. Ο τρόπος που προσπάθησα να τα αντιμετωπίσω ήταν να τοποθετήσω φέτες πατάτας στο χώμα για να τα δελεάσω ώστε να τα εντοπίζω εύκολα και να τα απομακρύνω. Η μέθοδος αυτή δούλεψε εν μέρη αλλά όχι με θεαματικά αποτελέσματα. Τα άτιμα είναι σαν την λερναία ύδρα, ένας βγάζεις την μία δύο βρίσκεις την άλλη.

εικόνα

2ο) Εδώ και δυο μήνες έχει ξεκινήσει φυλλόπτωση και αυτή την στιγμή η δάφνη έχει λιγότερα από τα μισά της φύλλα. Τα φύλλα της δείχνουν να είναι υγιή στην βάση τους αλλά όχι στο υπόλοιπο μέρος τους. Είναι θέμα χρόνου νομίζω να ρίξει και τα υπόλοιπα.

εικόνα

3ο) Στην βάση του μίσχου των περισσότερων φύλλων υπάρχει ένα άσπρο στίγμα. Κατά καιρούς το καθαρίζω με μια μπατονέτα και διάλυμα νερού - οινοπνεύματος τα στίγματα αλλά εμφανίζονται ξανά.

εικόνα

Συνημμένες φωτογραφίες που ίσως βοηθήσουν.

Ευχαριστώ,

Χρήστος

στάλθηκε 22 Φεβ '14, 09:54

christosp's gravatar image

christosp
51227
αποδοχή: 0%


Άργησα να σου απαντήσω, γιατί πήγα σε μία γωνίτσα να κλάψω για την δάφνη σου! :-( Τριανταδυό προβλήματα μαζεμένα σε ένα φυτό. Λογικά σε λίγο θα σε καλέσουν από το national geographic για να έρθουν να φωτογραφίσουν τον μικρό ζωολογικό κήπο που έχεις στο μπαλκόνι σου.

  1. Ασπροσκούληκα. Ο θεός να σε φυλάει. Αλλά δε σε φύλαξε κατά πώς φαίνεται. Ό,τι χειρότερο κατά τη γνώμη μου μπορούν να πάθουν τα φυτά σου. Τα σκουλήκια αυτά τρώνε τις ρίζες και καταστρέφουν τα φυτά πολύ γρήγορα. Μεγάλος μπελάς. Σωστή η κίνηση που έκανες με την πατάτα. Το κακό, όμως, είναι ότι γεννιούνται νέα καθώς τα παλιά αφήνουν αυγά. Καλύτερη αντιμετώπιση μπορεί να γίνει με εδαφικό εντομοκτόνο, το οποίο δε θα σου κρύψω ότι μυρίζει πάρα πολύ έντονα σε όλο το σπίτι (ακόμη κι αν το ρίξεις σε γλάστρα στο μπαλκόνι) και απαίσια και ίσως είναι αιτία να παρατήσεις την κηπουρική για πάντα. Τι σου προτείνω: βγάλε τη δάφνη από τη γλάστρα, πέτα στα σκουπίδια όσο περισσότερο χώμα μπορείς και άσε για μία μέρα τη δάφνη με τις ρίζες στον αέρα και στην ήλιο. Τα σκουλήκια δεν θέλουν ούτε αέρα, ούτε ήλιο. Ίσως καταφέρεις μερικά πράγματα. Αλλά και πάλι, δε σου εγγυώμαι ότι δε θα μείνουν αυγά.
  2. Βλέπω ότι προσπαθεί να βγάλει καινούρια φύλλα. Ένα γερό κλάδεμα θα την βοηθήσει. Κόψε περίπου τα 2/3 του ύψους του φυτού. Μη το φοβηθείς. Και σα να μου φαίνεται ότι ταλαιπωρείται από τετράνυχο. Η abamectin θα βοηθήσει.
  3. Έχει ψευδόκοκκο, και σωστή η κίνησή σου να τα απομακρύνεις με μπατονέτα (διαβασμένο σε βρίσκω κηπουρέ!) Αλλά μία πιο ολοκληρωμένη λύση θα ήταν να κάνεις ένα ψεκασμό με imidacloprid για να ξεμπερδεύεις.

Να σου πω τώρα τι θα έκανα εγώ αν ήμουν στη θέση σου, καθώς το πρόβλημα με τα σκουλήκια συνήθως διαιωνίζεται και αντιμετωπίζεται μόνο από τίποτε μάγους που κάνουν μαγικά: θα πετούσα στα σκουπίδια το φυτό μαζί με τη γλάστρα.

link

απαντήθηκε 22 Φεβ '14, 12:17

kipologio's gravatar image

kipologio
39.7k314226
αποδοχή: 45%

Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση και τις χρήσιμες πληροφορίες. Σίγουρα θα της δώσω μια ευκαιρία και ελπίζω να την σώσω. :)

(22 Φεβ '14, 18:21) christosp

αυτά τα ασπράκια στο τέλος δεν είναι ισέρυα;

(27 Φεβ '14, 11:36) alphaeugenia

Αν και είναι κοκκοειδή και τα δύο, δεν είναι ισέρυα. Η ισέρυα είναι πολύ μεγαλύτερη και έχει καφέ "καπάκι" και λευκά πόδια.

εικόνα

(27 Φεβ '14, 15:30) kipologio

WP_20160725_13_36_45_Rich_1

ΔΑΦΝΗ Έχω πρόβλημα αν ναι πως το αντιμετωπίζω οικολογικά??

link

απαντήθηκε 25 Ιούλ '16, 14:23

mkz1908's gravatar image

mkz1908
1112
αποδοχή: 0%

τροποποιήθηκε 25 Ιούλ '16, 14:24

Η δική μου απάντηση στην αρχική ερώτηση
άνοιξε/κλείσε την προεπισκόπιση

Ενημερώση για αλλαγές

μέσω e-mail:

Με την εγγραφή σας, θα μπορείτε να λάβετε άμεση ειδοποίηση όταν δωθεί απάντηση

με RSS:

Απαντήσεις

Απαντήσεις και Σχόλια

Τα βασικά της Μορφοποίησης

  • *πλάγια* ή _πλάγια_
  • **έντονα** ή __έντονα__
  • σύνδεσμος:[κείμενο](http://url.com/ "τίτλος")
  • εικόνα:![alt κείμενο](/path/img.jpg "τίτλος")
  • αριθμημένη λίστα 1. Foo 2. Bar
  • για να αλλάξεις γραμμή, βάλε δύο κενά εκεί που θες να γίνει η αλλαγή
  • επίσης υποστηρίζεται η βασική μορφοποίηση της HTML

Ετικέτες:

×112
×18
×2

Η ερώτηση έγινε: 22 Φεβ '14, 09:54

Την είδαν: 15,865 φορές

Τελευταία αλλαγή: 25 Ιούλ '16, 14:24

σχετικά | faq | blog | facebook | flickr | twitter | όροι χρήσης | επικοινωνία
Ρώτα το Κηπολόγιο • 2011