Κηπολόγιο Βιβλίο με Ερωτήσεις κηπουρικής

Καλησπέρα σε όλους!

Έχω μία ντοματιά (την φύτεψα αρχές Μαΐου), η οποία έχει φτάσει στο 1.5μ και έχει 5 καρπούς, εκ των οποίων ό ένας μόνο έχει αρχίσει να κοκκινίζει και μπόλικα φύλλα (τα κάτω κάτω τα έχω κλαδέψει).

Έψαξα να βρω πώς θα κάνω το κορφολόγημα και όπου κι αν διάβασα, έλεγε ότι η κορυφή αφαιρείται 2 - 3 φυλλα πάνω από την τελευταία ταξιανθία.

Το θέμα είναι (κάτι που τώρα παρατήρησα) ότι η ντοματιά μου δεν έχει ούτε ένα ανθάκι και ανησύχησα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα βγάλει άλλους καρπούς? Και το κορφολόγημα τελικά πρέπει να το κάνω ή όχι αφού δεν έχει ούτε μία ταξιανθία?

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

εικόνα

στάλθηκε 08 Ιούλ '13, 16:42

liza's gravatar image

liza
11111
αποδοχή: 0%


Αυτό με το κορφολόγημα κάπου με μπερδεύει. Αλλά όπως και να χει, αφού ήδη έχει κάνει καρπούς το φυτό, νομίζω ότι δεν πρέπει να ανησυχείς. Θα ξανανθίσει, όπως και. Αυτό που έκανες σωστά ήταν να κόψεις τα κάτω κλαδιά τα οποία έτσι κι αλλιώς θα ξεραίνονταν μόνα τους.

link

απαντήθηκε 10 Ιούλ '13, 17:43

kipologio's gravatar image

kipologio
39.7k314226
αποδοχή: 45%

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!

Τώρα όμως, έγινε κάτι άλλο.. Οι 2 από τους 5 καρπούς, κοκκίνησαν αλλά είναι και σάπιοι. Η μία ντομάτα είναι σάπια από την μέση και κάτω και και η άλλη είναι σκασμένη στο σημείο όπου ήταν ο βλαστός και μέσα έχει κάτι σαν μαύρα σκουλικάκια... Δεν μπόρεσα να βγάλω φωτογραφία αλλά βρήκα μία στο internet που μοιάζει πάρα πολύ. εικόνα

Μετά από έρευνα λοιπόν, κατέληξα ότι είναι το έντομο tuta absoluta, που προσβάλει ντομάτες και πατάτες.

Για πληροφόρηση όλων, σας παραθέτω κάποιες πληροφορίες που βρήκα ψάχνοντας:

"Το έντομο tuta absoluta {φυλλορύκτης της τομάτας} είναι ένα μικρολεπιδόπτερο που αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη απειλή για την καλλιέργεια της τομάτας. Εισήχθη στην περιοχή της μεσογείου {στην Ισπανία το 2006}από τη νότιο Αμερική και βρήκε τις κατάλληλες συνθήκες για να παράγει περίπου 10- 12 γενιές το χρόνο! Κάθε θηλυκό άτομο μπορεί να παράξει γύρω στα 250-300 αβγά μέχρι το τέλος του βιολογικού κύκλου και η αντιμετώπισή της παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες. Η ζημιά προκαλείται από τις λάρβες του εντόμου (κάμπιες) οι οποίες ανοίγουν μεγάλες στοές και εισέρχονται μέσα στον καρπό αφήνοντας στα ανοίγματα τα περιττώματά τους . Η καταστροφή μπορεί να φτάσει και το 100%. Οι πολλές γενιές του εντόμου δημιουργούν προβλήματα καθόλη τη διάρκεια της καλλιέργειας της τομάτας (φύτρα έως ώριμοι καρποί) και σε όλα τα εναέρια τμήματα του φυτού (φύλλα, βλαστοί, οφθαλμοί, καρποί).

Επειδή οι λάρβες τρέφονται στο εσωτερικό του φυτού είναι δύσκολη η καταπολέμησή τους σε αυτό το στάδιο. Επίσης, τα έντομο έχει την ιδιότητα να αναπτύσσει πολύ γρήγορα ανθεκτικότητα στις χημικές ουσίες.

Εκτός από τις τομάτες, έχουν σημειωθεί προσβολές σε μελιτζάνες και πατάτες. Η προσβολή συνήθως διαπιστώνεται κάτω από τον κάλυκα του καρπού και δεν είναι ορατή στα αρχικά στάδια, παρά μόνο εάν ανασηκωθούν τα σέπαλα του κάλυκα. Σε προχωρημένο στάδιο η προσβολή είναι ορατή καθώς είναι ευδιάκριτες οι στοές και τα σφαιροειδή αποχωρήματα από την τροφική δραστηριότητα της προνύμφης. Προσβολές έχουν διαπιστωθεί σε όλα τα στάδια ανάπτυξης και ωρίμανσης του καρπού."

Δεν έχω βρει ακόμη την λύση καθώς δεν θέλω να καταφύγω σε χημικά φυτοφάρμακα..

Αν κάποιος γνωρίζει κάτι και μπορεί να με βοηθήσει, θα χαρώ πολύ. Αλλιώς, μόλις βρω την λύση, θα την μοιραστώ και μαζί σας!

link

απαντήθηκε 11 Ιούλ '13, 19:46

liza's gravatar image

liza
11111
αποδοχή: 0%

Η δική μου απάντηση στην αρχική ερώτηση
άνοιξε/κλείσε την προεπισκόπιση

Ενημερώση για αλλαγές

μέσω e-mail:

Με την εγγραφή σας, θα μπορείτε να λάβετε άμεση ειδοποίηση όταν δωθεί απάντηση

με RSS:

Απαντήσεις

Απαντήσεις και Σχόλια

Τα βασικά της Μορφοποίησης

  • *πλάγια* ή _πλάγια_
  • **έντονα** ή __έντονα__
  • σύνδεσμος:[κείμενο](http://url.com/ "τίτλος")
  • εικόνα:![alt κείμενο](/path/img.jpg "τίτλος")
  • αριθμημένη λίστα 1. Foo 2. Bar
  • για να αλλάξεις γραμμή, βάλε δύο κενά εκεί που θες να γίνει η αλλαγή
  • επίσης υποστηρίζεται η βασική μορφοποίηση της HTML

Ετικέτες:

×75
×11
×1
×1

Η ερώτηση έγινε: 08 Ιούλ '13, 16:42

Την είδαν: 4,032 φορές

Τελευταία αλλαγή: 11 Ιούλ '13, 19:46

σχετικά | faq | blog | facebook | flickr | twitter | όροι χρήσης | επικοινωνία
Ρώτα το Κηπολόγιο • 2011