Κηπολόγιο Βιβλίο με Ερωτήσεις κηπουρικής

Θα ήθελα να μου πείτε τι φυτά μπορώ να φυτέψω στο μπαλκόνι μου που είναι βόρειο-ανατολικό και το πιάνει πολύ ο αέρας...δλδ όποτε φυσάει μας παίρνει και μας σηκώνει. Ο ήλιος το βλέπει ολόκληρο περίπου μέχρι τις 9-9.30 το πρωί και τη μια γωνία ως αργά το μεσημέρι,η πλαινή πλευρά είναι ηλιόλουστη όλη μέρα αλλά και πολύ εκτεθιμένη στους ανέμους... εκεί έβαλα μπουκαμβίλια νάνα(τρίτη φορά που τους άλλαζα θέση για να βρουν ήλιο)και τις χάρηκα ανθισμένες μέχρι το Νοέμβρη! Είναι σε σχήμα Γ (ανάποδο)το μπαλκονάκι μου. Μέχρι στιγμής έχω ένα δενδρολίβανο(σε σκιά),μια ταλαιπωρημένη γαρδένια, μια λεβάντα, κι ένα δέντρο που δεν ξέρω πως λέγεται και όλο το μαζεύω από το πάτωμα αφου το ρίχνουν οι βοριάδες.Πρόσφατα μου έφεραν μια καμέλια,αλλά φοβάμαι να τη βγάλω στο μπαλκόνι λόγω αέρα, προς το παρών την έχω μέσα στο σπίτι.. Θα ήθελα να μου προτείνετε μεταξύ άλλων και κάποιο φυτό/λουλούδι με έντονο άρωμα να καθόμαστε στο μπαλκόνι και λιώνουμε από την ευωδία!!!

στάλθηκε 03 Φεβ '12, 10:19

Zozoka's gravatar image

Zozoka
36225
αποδοχή: 50%

τροποποιήθηκε 03 Φεβ '12, 10:29

administrator's gravatar image

administrator ♦♦
1.3k61221


Αρχικά να σου πω πως ο,τιδήποτε και να φυτέψεις, θα πρέπει να το στερεώσεις πολύ καλά. Αυτό θα το κάνεις είτε δένοντάς το στα κάγκελα, είτε σφηνώνοντας γλάστρες τη μία δίπλα στην άλλη ώστε να μην πέφτουν με τον κάθε αέρα.

Φυτά που θα αντέξουν σε κρύο είναι σίγουρα τα κωνοφόρα. Δε θα σου πρότεινα όμως και μεγάλη χαρά να φυτέψεις λεμονοκυπάρισσα και λέιλαντ, καθώς δυσκολεύονται στις γλάστρες. Μπορείς όμως να βάλεις γιουνίπερους έρπον, που σαν χαμηλό δε θα επηρεάζεται από τους ανέμους. Επίσης, οι τούγιες είναι καλή περίπτωση.

Καλές επιλογές είναι το πυξάρι, το αρκουδοπούρναρο, πικροδάφνες, κουμαριά, δάφνη.

Για έντονο άρωμα δεν έχεις παρά να βάλεις ελαίαγνο, γιασεμί και σε μερικά σημεία άλυσσο.

Σημείωση: η καμέλια ζει έξω, ακόμη και με πολύ κρύο. Η παραμονή της μέσα δε θα της κάνει καλό. Γι' αυτό, μόλις τελειώσουν οι παγωνιές και τα χιόνια, βγάλτην έξω σε μέρος που δε θα την ενοχλεί ο αέρας (π.χ. δίπλα σε τοίχο). Λογικά είναι γεμάτη μπουμπούκια και θα ανθίσει κάπου τον Μάρτιο. Διάβασε για την καμέλια και την γαρδένια εδώ.

link

απαντήθηκε 03 Φεβ '12, 12:50

kipologio's gravatar image

kipologio
39.7k314226
αποδοχή: 45%

Ευχαριστώ για την απάντηση ήταν πολύ κατατοπιστική!!! Μια διευκρίνηση θα ήθελα όμως...καθότι άσχετη!Όλα αυτά τα λουλουδάκια που θαυμάζω στα posts σας και πολύ θα ήθελα να τα θαυμάζω κι από κοντά, π.χ σκουλαρικιά, μαστιχιά, μια αρμπαρόριζα για τα γλυκά μου, έστω λίγα γεράνια/μολόχες βρε αδερφέ... δεν θα ευδοκιμούσαν στα ανεμοδαρμένα ύψη του μπαλκονακίου μου;;; Ευχαριστώ ξανά και ξανά και ξαναευχαριστώ!!!!

(03 Φεβ '12, 23:03) Zozoka

Ναι, τα περισσότερα από αυτά που ανέφερες είναι μια χαρά. Θα ευδοκιμούσαν αυτά και πολλά άλλα. Είναι ποώδη, άρα μπορούν να είναι πιο προστατευμένα από ψηλά θαμνώδη φυτά. Και συνήθως με την παρατήρηση στο μπαλκόνι του ο καθένας, εντοπίζει μετά από λίγο καιρό, ποιο είναι το καλύτερο σημείο για το κάθε φυτό (ανάλογα με το φως, τον αέρα κτλ).

(04 Φεβ '12, 10:18) kipologio
Η δική μου απάντηση στην αρχική ερώτηση
άνοιξε/κλείσε την προεπισκόπιση

Ενημερώση για αλλαγές

μέσω e-mail:

Με την εγγραφή σας, θα μπορείτε να λάβετε άμεση ειδοποίηση όταν δωθεί απάντηση

με RSS:

Απαντήσεις

Απαντήσεις και Σχόλια

Τα βασικά της Μορφοποίησης

  • *πλάγια* ή _πλάγια_
  • **έντονα** ή __έντονα__
  • σύνδεσμος:[κείμενο](http://url.com/ "τίτλος")
  • εικόνα:![alt κείμενο](/path/img.jpg "τίτλος")
  • αριθμημένη λίστα 1. Foo 2. Bar
  • για να αλλάξεις γραμμή, βάλε δύο κενά εκεί που θες να γίνει η αλλαγή
  • επίσης υποστηρίζεται η βασική μορφοποίηση της HTML

Ετικέτες:

×6

Η ερώτηση έγινε: 03 Φεβ '12, 10:19

Την είδαν: 29,543 φορές

Τελευταία αλλαγή: 04 Φεβ '12, 10:18

σχετικά | faq | blog | facebook | flickr | twitter | όροι χρήσης | επικοινωνία
Ρώτα το Κηπολόγιο • 2011