Κηπολόγιο Βιβλίο με Ερωτήσεις κηπουρικής

εικόναΚαλημέρα Παπίτσα,

Θα ήθελα την βοήθειά σου σχετικά με την φύτευση δέντρου σε παλαιά εξοχική κατοικία.

Συγκεκριμένα πρόκειται για μια γωνία του κήπου που έχει πλάκα τσιμέντου την οποία θέλω να σπάσω ώστε να φυτεύσω ένα δέντρο. Το σημείο φύτευσης βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην οικία η οποία είναι παλαιά πλινθόκτιστη (απόσταση περίπου 60 εκ. από τον τοίχο του σπιτιού).

Τι δέντρο πιστεύεις ότι θα μπορούσα να φυτεύσω χωρίς να διακυνδινεύσω να "ρίξω" το σπίτι; (το οποίο παρεπιπτόντως δεν βρίσκεται και στην καλύτερη κατάσταση).

Το σημείο φύτευσης είναι ηλιόλουστο και προστατευμένο από ανέμους, ενώ το έδαφος έχει αρκετή υγρασία όπως και η ευρύτερη περιοχή (Μεσσηνία). Ιδανικά θα με ενδιέφερε ένα δέντρο σκίασης ώστε να τοποθετηθεί κάποιο τραπέζι κάτω από αυτό, τελικού ύψους γύρω στα 7-8 μέτρα και αειθαλές.

Επισυνάπτω και φωτογραφία του κήπου με το επιθυμητό σημείο τοποθέτησης.

Επίσης υπάρχει περίπτωση ακόμα κι αν τελικά βρεθεί το δέντρο που δεν θα πάρει μαζί του το σπίτι, το χώμα να έχει υποστεί τέτοια ζημιά από το τσιμέντο που να μην φυτρώνει τίποτα εκεί;

Σε ευχαριστώ!

στάλθηκε 28 Φεβ '13, 10:37

Fuzi's gravatar image

Fuzi
21113
αποδοχή: 0%


ο πελάτης έχει πάντα δίκιο έτσι δεν λένε? αν το σπίτι δεν έχει υπόγειο δεν νομίζω να αντιμετωπίσεις πρόβλημα με τις ρίζες του δέντρου. Πρόβλημα θα αντιμετωπίσεις με την πάχυνση του κορμού όταν μεγαλώσει το δέντρο γι αυτό ό,τι φυτέψεις να είναι όσο πιο μακριά γίνεται από τον τοίχο! Καλές περιπτώσεις ΄δντρων για σκιά είναι οι μουριές και οι φίκοι. Υ.Γ. Υπάρχει περίπτωση να βάλεις πέργκολά ώστε να φυτέψεις την μπουκαμβίλια που σου έλεγα; Υ.Γ.1 επειδή δεν το είδα στον υπολογιστή μου μπορεί κατα λάθος να έχω ξαναδημοσιεύσει την απάντηση με διαφορετική διατύπωση///

link

απαντήθηκε 28 Φεβ '13, 14:01

pefki76's gravatar image

pefki76
3.1k1328
αποδοχή: 40%

Το λένε, αλλά δεν ξέρω αν έχουν δίκαιο αυτοί που το λένε... Το πάτωμα του σπιτιού κατεβαίνει πιο χαμηλά από την επιφάνεια του εδάφους (ανοίγοντας την πόρτα χρειάζεται να κατέβεις 3 σκαλιά). Οπότε με μια λογική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως υπόγειο. Είχα σκεφτεί πως ένα Λιγούστρο με καλό κλάδεμα και πολλές δεήσεις θα μπορούσε να γίνει κάποια στιγμή ένα αξιοπρεπές δεντράκι με μικρή διάμετρο κορμού για να μην απειλήσει το σπίτι. Για πέργκολα δυστυχώς αυτή τη στιγμή τα οικονομικά μου δεν μου το επιτρέπουν αλλά η ιδέα του χρώματος της μπουκαμβίλιας στη γωνία θα μου άρεσε ιδιαίτερα!

Ευχαριστώ!

(28 Φεβ '13, 14:28) Fuzi

Καλημέρα σου...πρέπει να βάλεις οπωσδήποτε κάποιο δέντρο (;) και αν ναι για ποιο λόγο (π.χ. σκίαση, πρασινάδα, ανθη κ.τ.λ), εγώ στη θέση σου και όπως μας περιγράφεις την θέση θα έβαζα μία ωραία μπουκαβίλια ή ακόμα και γιασεμί....η τελική επιλογή είναι δική σου!!! φιλικά δημήτρης

link

απαντήθηκε 28 Φεβ '13, 12:56

pefki76's gravatar image

pefki76
3.1k1328
αποδοχή: 40%

Καλημέρα και σε σένα Δημήτρη.

Ο λόγος που σκέφτομαι να βάλω κάποιο δέντρο, είναι ότι εκείνη η πλευρά του κήπου είναι στο έλεος του ήλιου και του τσιμέντου με αποτέλεσμα εκτός της άθλιας αισθητικής να είναι και λειτουργικά άχρηστη αφού κανείς δεν μπορεί να σταθεί εκεί πριν από τις 6 το απόγευμα. Επίσης αισθητικά αλλά και πρακτικά θα μου άρεσε να έβαζα ένα τραπεζάκι κάτω από τη σκιά ενός δέντρου και παράλληλα να είχα και κάποια κάλυψη από τα βλέμματα των περαστικών και των γειτόνων.

Οπότε όπως καταλαβαίνεις ένα αναρριχητικό δύσκολα θα κάλυπτε τις απαιτήσεις για σκίαση σε εκείνο το μέρος.

(28 Φεβ '13, 13:11) Fuzi

@pefki76, πολύ ωραία η ιδέα σου! @Fuzi, αλήθεια είναι πως είναι λίγο πιο περίπλοκο το θέμα, καθώς το σπιτάκι είναι πλινθόκτιστο και πρέπει να πάρεις την συμβουλή ενός ειδικού μηχανικού για τα σπασίματα που θέλεις να κάνεις. Μήπως δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Επίσης, πόσο χώμα μπορεί να χωρέσει ώστε να φιλοξενηθεί και να ευδοκιμήσει δέντρο ολάκερο.Κάλεσε έναν μηχανικό να σε συμβουλέψει, είναι η γνώμη μου.

Έτσι,σου προτείνω να τοποθετήσεις μεγάλες ζαρντινιέρες/γλάστρες όπου μπορεί να φιλοξενηθεί δέντρο και συνάμα στο ίδιο χώμα που θα μένει γυμνό να φυτέψεις πολλά ανθοφόρα φυτά για χρώμα.

(28 Φεβ '13, 13:54) kipologio

@kipologio, η σκέψη με τις μεγάλες γλάστρες ήταν και η δική μου αρχική σκέψη για να αποφύγω τα παραπάνω έξοδα του σπασίματος τσιμέντου. Η μόνη μου επιφύλαξη είναι πως θα αντέξει το δεντράκι χωρίς συστηματική περιποίηση, αφού το σπίτι είναι εξοχικό και κατοικείται 1-2 Σαββατοκύριακα τον μήνα. Όλα τα υπόλοιπα δέντρα που βρίσκονται στην πίσω πλευρά του κήπου αντέχουν γιατί είναι φυτεμένα στο χώμα και από κάτω γίνεται της χαμένης από νερά.

Αν καταφέρω να λύσω το πρόβλημα της άρδευσης σε γλάστρα θα ακολουθήσω πάραυτα την ιδέα σου.

Ευχαριστώ!

(28 Φεβ '13, 14:14) Fuzi
Η δική μου απάντηση στην αρχική ερώτηση
άνοιξε/κλείσε την προεπισκόπιση

Ενημερώση για αλλαγές

μέσω e-mail:

Με την εγγραφή σας, θα μπορείτε να λάβετε άμεση ειδοποίηση όταν δωθεί απάντηση

με RSS:

Απαντήσεις

Απαντήσεις και Σχόλια

Τα βασικά της Μορφοποίησης

  • *πλάγια* ή _πλάγια_
  • **έντονα** ή __έντονα__
  • σύνδεσμος:[κείμενο](http://url.com/ "τίτλος")
  • εικόνα:![alt κείμενο](/path/img.jpg "τίτλος")
  • αριθμημένη λίστα 1. Foo 2. Bar
  • για να αλλάξεις γραμμή, βάλε δύο κενά εκεί που θες να γίνει η αλλαγή
  • επίσης υποστηρίζεται η βασική μορφοποίηση της HTML

Ετικέτες:

×10
×1

Η ερώτηση έγινε: 28 Φεβ '13, 10:37

Την είδαν: 17,087 φορές

Τελευταία αλλαγή: 28 Φεβ '13, 14:28

σχετικά | faq | blog | facebook | flickr | twitter | όροι χρήσης | επικοινωνία
Ρώτα το Κηπολόγιο • 2011