Κηπολόγιο Βιβλίο με Ερωτήσεις κηπουρικής

εικόναεικόνα

Καλημέρα και μπράβο για τη βοήθεια που προσφέρετε στον κόσμο. Θα ήθελα τη βοήθειά σας και εγώ στο παρακάτω θέμα. Πριν 2 χρόνια (αρχές Ιουνίου) είχα φυτέψει στον κήπο μου αρκετά γιασεμιά (μεγαλούτσικα, περίπου 2,5 μέτρα ύψος) σε δύο σειρές και σε απόσταση της μιας από την άλλη περίπου 8 μέτρα. Στους δύο χειμώνες που μεσολάβησαν ενώ η μία σειρά (αυτή που γενικά τη βλέπει ο ήλιος πολύ λιγότερο και την πιάνει και η βροχή επίσης λογότερο) πάει πολύ καλά (κρατάει σχεδόν όλα τα φύλλα της καθώς και το σκουρόχρωμο χρώμα), η άλλη, που την πιάνει ο ήλιος και η βροχή πολύ περισσότερο, ρίχνει τα φύλλα της και έρχεται στην κατάσταση που φαίνεται στις 2 φωτογραφίες που σας στέλνω. Το περίεργο είναι ότι η μία από τις ρίζες (αυτή που στη φωρτογραφία είναι στο τέλος της σειράς και διπλα στην άσπρη κολώνα) πάει πολύ καλύτερα ενώ λιάζεται και βρέχεται το ίδι ο ακριβώς. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για τις πολύτιμες συμβουλές σας.

ΜΦΧ. Νικολέτος.

στάλθηκε 13 Φεβ '13, 13:00

%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE%BF%CF%82's gravatar image

Νικολέτος
6224
αποδοχή: 0%


Χμ, παράξενα τα πράγματα. Έτσι όπως το βλέπω πάντως (δηλαδή, χωρίς έχω εικόνα από το κυριλέ γιασεμί της άλλης φύτευσης που μεγαλώνει περισσότερο) μου φαίνεται μια χαρά. Το καφέτιασμα των φύλλων και η μερική φυλλόπτωση είναι φυσιολογική για το ρυγχόσπερμο το χειμώνα. Δεν πρέπει να σε ανησυχεί.

Αυτό που σκέφτομαι είναι μήπως είναι γύρω γύρω από το παρτερίνι όλο τσιμέντο και δεν έχει χώρο για τρελή ανάπτυξη. Αλλά, αυτό το ξέρεις εσύ.

Αυτό που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις την κατάσταση είναι να κάνεις ένα κλάδεμα, όχι ιδιαίτερα αυστηρό ώστε να δώσεις έναυσμα να βγάλουν νέα κλαδιά. Επίσης, μόλις μπει η άνοιξη βοήθησε με ένα πλήρες λίπασμα.

link

απαντήθηκε 13 Φεβ '13, 14:03

kipologio's gravatar image

kipologio
39.7k314226
αποδοχή: 45%

Το χώμα γύρω απο τους κορμούς δεν φαίνεται και πολύ σόϊ,(απ' όσο μπορώ να διακρίνω). Γι αυτό, ξύσε με τα χέρια σου, χωρίς να πειράξεις τις ρίζες τους, το χώμα γύρω από τους κορμούς και αφαίρεσε το χώμα. Συμπλήρωσε με νέο φυτόχωμα και τον Μάρτιο ρίξε ένα υδροδιαλυτό λίπασμα Ν-Ρ-Κ =20-20-20 (έτσι θα το ζητήσεις στα φυτώρια ή ανθοπωλεία ή όπου πουλάνε είδη φυτών).

Το καφέτιασμα των φύλλων μπορεί να είναι και από το πολύ νερό. Αν το πλακόστρωτο έχει κλίση προς τα φυτά και όλο το νερό που τρέχει καταλήγει εκεί, τότε βάλε ένα μικρό πεζουλάκι για να περιορίσεις τη ροή του προς τα εκεί.

Πάντως μην ανησυχείς. Και το δικό μου το ρυγχόσπερμο έτσι είναι τώρα, σαν το δικό σου. Και σε λίγο καιρό αν παρατηρήσεις τα "μάτια" θα αρχίσουν να πρήζονται και να πρασινίζουν, σημάδι ότι το φυτό αρχίζει να ξυπνά από τον χειμωνιάτικο λήθαργο.

Στη φωτό έτσι ήταν τον Οκτώβριο του 2012 , μόλις το είχα αγοράσει.

εικόνα

Ρίξε και μια ματιά εδώ: http://www.skylos.gr/index.cfm?q=articles/detail/1205

link

απαντήθηκε 13 Φεβ '13, 15:21

ARGYTEO's gravatar image

ARGYTEO
2.3k434763
αποδοχή: 11%

1

εικόνα

Καταρχήν σας ευχαριστώ πολύ που ασχολείστε με το πρόβλημά μου. Σας στέλνω και μια φωτογραφία "από το κυριλέ γιασεμί της άλλης φύτευσης που μεγαλώνει περισσότερο" όπου μπορείτε να δείτε ότι έχει κρατήσει σχεδόν όλο το φύλλωμά του το οποίο παραμένει και σκούρο ζωντανό πράσινο. Επίσης, το παρτεράκι είναι το ίδιο και στις 2 περιπτώσεις και το τσιμέντο γύρω γύρω είναι επιφανιακό. Τίποτα δεν σταματά την ανάπτυξη των ριζών. Η ιδέα να κόψω τη ροή του βρόχινου νερού όσο μπορώ μου φαίνεται καλή και πραγματοποιήσιμη. Μήπως η φωτογραφία του κυριλέ γιασεμιού σας δίνει καμιά άλλη ιδέα ? Επίσης πότε είναι καλή η εποχή για να τα κλαδέβω ?

ΜΦΧ.

Νικολέτος.

(14 Φεβ '13, 11:54) Νικολέτος
1

@ARGYTEO, μην ξεχνάς οτι όταν αγοράζουμε κάτι συνήθως έχει τέλεια εμφάνιση γιατί μόλις βγήκε απο το φυτώριο η το θερμοκήπιο. @Νικολετος, κλαδεψε τώρα αρκετά και μέσα στην υπόλοιπη χρόνια ελαφρά και διορθωτικά αν χρειάζεται.

(15 Φεβ '13, 00:46) kipologio
Η δική μου απάντηση στην αρχική ερώτηση
άνοιξε/κλείσε την προεπισκόπιση

Ενημερώση για αλλαγές

μέσω e-mail:

Με την εγγραφή σας, θα μπορείτε να λάβετε άμεση ειδοποίηση όταν δωθεί απάντηση

με RSS:

Απαντήσεις

Απαντήσεις και Σχόλια

Τα βασικά της Μορφοποίησης

  • *πλάγια* ή _πλάγια_
  • **έντονα** ή __έντονα__
  • σύνδεσμος:[κείμενο](http://url.com/ "τίτλος")
  • εικόνα:![alt κείμενο](/path/img.jpg "τίτλος")
  • αριθμημένη λίστα 1. Foo 2. Bar
  • για να αλλάξεις γραμμή, βάλε δύο κενά εκεί που θες να γίνει η αλλαγή
  • επίσης υποστηρίζεται η βασική μορφοποίηση της HTML

Ετικέτες:

×54

Η ερώτηση έγινε: 13 Φεβ '13, 13:00

Την είδαν: 4,798 φορές

Τελευταία αλλαγή: 15 Φεβ '13, 00:46

σχετικά | faq | blog | facebook | flickr | twitter | όροι χρήσης | επικοινωνία
Ρώτα το Κηπολόγιο • 2011