Κηπολόγιο Βιβλίο με Ερωτήσεις κηπουρικής

Καλή σας μέρα! Παρακολουθώ τις αναρτήσεις σας καιρό και είναι όλες υπέροχες! θα ήθελα και εγώ να ρωτήσω κάτι. Έχω μία γλυκοπατάτα σε ένα ποτήρι με νερό, έχει ριζούλες και όμορφα φυλαράκια που απλώνονται ταχύτατα!Επειδή το να συμπληρώνω συνέχεια νερό είναι κάπως βαρετό και φοβάμαι ότι θα ξεχαστώ και καμιά μέρα, μπορώ να την φυτέψω σε γλάστρα και να την έχω μέσα στο σπίτι? Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων! Αδαμαντία

στάλθηκε 31 Οκτ '12, 11:53

Adamantia's gravatar image

Adamantia
1111
αποδοχή: 0%

τροποποιήθηκε 01 Νοέ '12, 08:57

kipologio's gravatar image

kipologio
39.7k314226


Adamantia, δεν έχω σχετική εμπειρία. Αφού όμως έβγαλε ρίζες η λογική λέει ότι μπορείς να το φυτέψεις σαν κανονική πατάτα. Πιθανόν να θέλει να κλαδέψεις λίγο τους βλαστούς για να μην ταραχτεί πολύ στην μεταφύτευση.

link

απαντήθηκε 01 Νοέ '12, 08:58

kipologio's gravatar image

kipologio
39.7k314226
αποδοχή: 45%

Adamantia δες και εδώ

"Πολλαπλασιασμός γλυκοπατάτας.

Ο ριζοκόνδυλος είναι το κατ' εξοχήν πολλαπλασιαστικό υλικό της γλυκοπατάτας. Υπάρχει όμως διαφοροποίηση στη χρήση του σε σχέση με τους κονδύλους της πατάτας. Εκματαλλευόμενοι το γεγονός ότι οι βλαστοί αναπτύσσουν με ευκολία ρίζες, στην ουσία δε χρησιμοποιούμε ριζοκονδύλους κατά το πολλαπλασιασμό του φυτού αλλά τμήματα ριζοβολημένα των βλαστών, που μπορούμε να τα ονομάσουμε έρριζα μοσχεύματα.

Χρονοδιάγραμμα εργασιών.

Αγοράστε γλυκοπατάτες την εποχή που εμφανίζονται στην αγορά (τέλος φθινοπώρου-αρχές χειμώνα). Για ένα στρέμμα απαιτούνται 30-40 κιλά ριζοκόνδυλοι.

Συντηρούμε τους ριζοκόνδυλους σε αποθηκευτικό χώρο που η θερμοκρασία του σε καμία περίπτωση δε πρέπει να πέσει κάτω από τους 10 βαθμούς. Ιδανικές συνθήκες συντήρησης είναι θερμοκρασία 10-15 βαθμοί και σχετική υγρασία 80-85%. να σημειωθει ότι θερμοκρασίες κάτω από τους 10 βαθμούς, μπορεί να νεκρώσουν το ριζοκόνδυλο, οπότε αντι για πολλαπλασιαστικό υλικό να αποκτήσεται ένα καλό προσάναμμα για το τζάκι.

Τέλος φεβρουαρίου-αρχές μαρτίου, γίνεται η στρωμάτωση των ριζοκονδύλων με σκοπό να βλαστήσουν και οι νέοι βλαστοί να ριζοβολήσουν και να πάρουμε τα μοσχεύματα. Επιλέξτε τους καλύτερους ριζοκονδύλους τόσο από πλευράς μεγέθους όσο και εμφάνισης. Προϋπόθεση για να βλαστήσουν είναι να υπάρχουν ανεκτές θερμοκρασίες εδάφους πάνω από 15 βαθμούς. αν ό τόπος και οι συνθήκες δεν ευνοούν αυτή τη χρονική περίοδο, είτε καθυστερούμε τη στρωμάτωση, είτε τη κάνουμε σε ξύλινα κιβώτια γεμάτα με άμμο ή πριονίδι τα οποία τοποθετούμε σε πιο θερμούς χώρους.

Η μοναδική περιποίηση που γίνεται σ' αυτή τη φάση είναι ένα προσεκτικό πότισμα, έτσι ώστε να μην υπάρχει ούτε έλλειψη ούτε και υπεραφθονία νερού. Ύστερα από 5-6 εβδομάδες γίνεται η λήψη των μοσχευμάτων από το μητρικό φυτό. Η αποκοπή γίνεται με το χέρι και κόβονται όλοι οι βλαστοί που έχουν ριζοβολήσει, σε ένα μήκος 20-25 εκατοστών.

Αμέσως ακολουθεί η φύτευση των ριζοβολημένων βλαστών στο έδαφος, το οποίο προηγουμένως έχει σκαλιστεί και ποτιστεί για να βρίσκεται στο ρώγο του (3-4 μέρες πριν). Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 60 εκατοστά μεταξύ των γραμμών και 30 επί των γραμμών φύτευσης.

Ακολουθεί αμέσως πότισμα, που πρέπει να επαναλαμβάνεται τακτικά στην αρχή, μέχρι τα μοσχεύματα να συνέλθουν από τη μεταφυτευτική διαταραχή. Άλλωστε χρονικά αυτή η διαδικασία, συμπίπτει με το μήνα Μάιο όπου είναι πολύ πιθανό να επικρατούν συνθήκες μεγάλης ηλιοφάνειας και υψηλών θερμοκρασιών, συνθήκες που αυξάνουν τις ανάγκες όλων των φυτών σε νερό πόσω μάλλον των πρόσφατα μεταφυτευμένων."

***Ότι γράφω προέρχεται από το βιβλάράκι ''Το αλφαβητάρι των λαχανικών-καλοκαιρινά λαχανικά'' του επίκουρου καθηγητή του ΓΠΑ, Κώστα Ακουμιανάκη. Εκδόσεις Δίαυλος.

link

απαντήθηκε 01 Νοέ '12, 17:33

Dimipapa's gravatar image

Dimipapa
8685913
αποδοχή: 15%

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Λέω να επιχειρήσω να την φυτέψω και εύχομαι να μην την καταστρέψω!

link

απαντήθηκε 05 Νοέ '12, 08:29

Adamantia's gravatar image

Adamantia
1111
αποδοχή: 0%

Η δική μου απάντηση στην αρχική ερώτηση
άνοιξε/κλείσε την προεπισκόπιση

Ενημερώση για αλλαγές

μέσω e-mail:

Με την εγγραφή σας, θα μπορείτε να λάβετε άμεση ειδοποίηση όταν δωθεί απάντηση

με RSS:

Απαντήσεις

Απαντήσεις και Σχόλια

Τα βασικά της Μορφοποίησης

  • *πλάγια* ή _πλάγια_
  • **έντονα** ή __έντονα__
  • σύνδεσμος:[κείμενο](http://url.com/ "τίτλος")
  • εικόνα:![alt κείμενο](/path/img.jpg "τίτλος")
  • αριθμημένη λίστα 1. Foo 2. Bar
  • για να αλλάξεις γραμμή, βάλε δύο κενά εκεί που θες να γίνει η αλλαγή
  • επίσης υποστηρίζεται η βασική μορφοποίηση της HTML

Ετικέτες:

×22

Η ερώτηση έγινε: 31 Οκτ '12, 11:53

Την είδαν: 5,845 φορές

Τελευταία αλλαγή: 05 Νοέ '12, 08:29

σχετικά | faq | blog | facebook | flickr | twitter | όροι χρήσης | επικοινωνία
Ρώτα το Κηπολόγιο • 2011