Κηπολόγιο Βιβλίο με Ερωτήσεις κηπουρικής

Καλησπέρα,

επειδή το χώμα που έχω στο σπίτι στο χωρίο είναι γεμάτο ζιζάνια και μόλις αρχίσουν οι βροχές αυτά δεν παλεύονται βρε παιδί μου (!!!), θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιος βιολογικός τρόπος να καταπολεμήσω τα ζιζάνια. Την άνοιξη μάλλον θα προχωρήσω σε σποροφύτευση κάποιας ποικιλίας πρασινάδας, γκαζόν, τριφύλλι, ή αγριάδα όπως με έχετε συμβουλέψει παλαιότερα.

Ένας τρόπος να τα καταπολέμήσω είναι να χρησιμποποιήσω γεωύφασμα και απο πάνω άλλο χώμα αλλά επειδή η έκταση είναι πάνω από 100 τ.μ. νομίζω ότι το κόστος θα είναι απαγορευτικό.

Λοιπόν, τι λένε οι ειδικοί??

στάλθηκε 10 Οκτ '12, 19:09

Mixalis's gravatar image

Mixalis
6557
αποδοχή: 0%


"ΔΙΣ ΙΖ ΣΠΑΡΤΑ!".

Δεν το είχα δει αυτό....Πεθαίνω λέμεεεεεεεεε...Δεν παίζεσαι...♥

link

απαντήθηκε 23 Απρ '15, 22:31

SpIrToKoYto's gravatar image

SpIrToKoYto
1.2k61025
αποδοχή: 13%

Ο πιο βιολογικός τρόπος να καταπολεμήσεις τα ζιζάνια είναι να βάλεις πανοπλία, ασπίδα και περικεφαλαία και να πας πάνω από τα ζιζάνια και να τα απειλήσεις: "ΔΙΣ ΙΖ ΣΠΑΡΤΑ!". Δυστυχώς αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης έχει αποτέλεσμα μόνο σε χωριά του νομού Λακωνίας.

Στην περίπτωση που μένεις σε άλλη περιοχή, να σου ανακοινώσω το εξής δυσάρεστο: κανείς δεν ξεμπέρδεψε με τα ζιζάνια αναίμακτα. Όσοι δεν τα ξεκάνουν με ζιζανιοκτόνο (δραστική ουσία glyphosate) απλά τα κουρεύουν συχνά πυκνά με χορτοκοπτική μηχανή μεσινέζας. Αυτό γίνεται ακόμη πιο έντονο την άνοιξη, που ο κουρέας μέχρι να κουρέψει τη μία πλευρά, έχουν ήδη μεγαλώσει τα χόρτα στην άλλη μεριά. Αλλά δεν παύει να αποτελεί μία καλή λύση για τα χόρτα.

Αυτό που κάνουμε σε μικρές - πολύ μικρές - επιφάνειες ή ανάμεσα σε αρμούς όπου φυτρώνουν ζιζάνια, είναι να ρίξουμε καυτό νερό. Και τέζα τα ζιζάνια. Αυτό προφανώς δεν ενδείκνυται για 100 τ.μ. κήπο (πόσο μεγάλο καζάνι να έχεις για να βράζεις νερό;)

Συμπέρασμα: τα αφήνεις όπως είναι, κουρεύεις όταν χρειάζεται και μετά γράφεις ένα βιβλίο με τίτλο "η ζωή μου με τα ζιζάνια"

Σημαντικό: ό,τι και να σπείρεις μετά θα πρέπει να έχεις ξεφορτωθεί οποιοδήποτε αγριόχορτο και το χώμα να είναι οργωμένο, αφράτο και καλά στρωμένο.

link

απαντήθηκε 11 Οκτ '12, 08:41

kipologio's gravatar image

kipologio
39.7k314226
αποδοχή: 45%

Ευχαριστω πολυ για την απαντηση. Απλα τα ζιζανιοκτονα για ποσο χρονικο διαστημα δρουν συνησθως? Για παραδειγμα αυτο που λες; Πρεπει να ψεκασω και μετα απο κανενα χρονο να φυτεψω οτι θελω; Αν προκειται να φυτεψω οχι λουλουδια, αλλα λαχανικα; Αυτα λιγο πολυ με προβληματιζουν....

(11 Οκτ '12, 15:55) Mixalis

Έχω μεγάλο πρόβλημα με τα ζιζάνια. Ενώ είχα οργώσει και το χώμα ήταν αφράτο, φύτεψα κάποια λαχανικά, αλλά με τις βροχές τα ζιζάνια βρήκαν την ευκαιρεία και αναπτύχθηκαν και μου κατέστρεψαν τα άλλα φυτά. Αν βάλω καυτό νερό σε ψεκαστήρα και ψεκάσω, θα έχω απότελεσμα; Τι άλλο μπορώ να κάνω αν δεν θέλω να ψεκάσω; Και πώς να βάλω μετά αγριάδα ή γκαζόν αφού αποκλείεται να βγεί...:-(

(07 Ιαν '13, 09:54) Mixalis

Στην περίπτωση που ήθελες να φυτέψεις λαχανικά, έπρεπε να στρώσεις πρώτα τα χαλιά, δηλαδή γεωύφασμα. Στους λαχανόκηπους πάντα στρώνουν για να μη βρεθούν προ απροόπτου. Στην παρούσα φάση τώρα, ξεπάτωσέ τα μία μέρα που το χώμα θα είναι αφράτο και υγρό (όχι λάσπη), για να βγαίνουν εύκολα.

(07 Ιαν '13, 11:06) kipologio
Η δική μου απάντηση στην αρχική ερώτηση
άνοιξε/κλείσε την προεπισκόπιση

Ενημερώση για αλλαγές

μέσω e-mail:

Με την εγγραφή σας, θα μπορείτε να λάβετε άμεση ειδοποίηση όταν δωθεί απάντηση

με RSS:

Απαντήσεις

Απαντήσεις και Σχόλια

Τα βασικά της Μορφοποίησης

  • *πλάγια* ή _πλάγια_
  • **έντονα** ή __έντονα__
  • σύνδεσμος:[κείμενο](http://url.com/ "τίτλος")
  • εικόνα:![alt κείμενο](/path/img.jpg "τίτλος")
  • αριθμημένη λίστα 1. Foo 2. Bar
  • για να αλλάξεις γραμμή, βάλε δύο κενά εκεί που θες να γίνει η αλλαγή
  • επίσης υποστηρίζεται η βασική μορφοποίηση της HTML

Ετικέτες:

×17
×5
×3

Η ερώτηση έγινε: 10 Οκτ '12, 19:09

Την είδαν: 12,004 φορές

Τελευταία αλλαγή: 23 Απρ '15, 22:31

σχετικά | faq | blog | facebook | flickr | twitter | όροι χρήσης | επικοινωνία
Ρώτα το Κηπολόγιο • 2011