Κηπολόγιο Βιβλίο με Ερωτήσεις κηπουρικής

Γεια σας! Πριν λίγες μέρες αγόρασα 2 "μωρά" ερείκη και θέλω να με συμβουλεύσετε μερικά πράγματα για την φροντίδα του. - Τι να προσέχω για να μη μου χαλάσει. - Αντέχει έξω στον κήπο τον χειμώνα; - Θέλει σε μέρος ημισκιερό ή ηλιόλουστο - Πως και πότε μπορώ να το αναπαράγω; Μπορεί να γίνει με μοσχεύματα και με σπόρο; Και ότι επιπλέον εσεις θεωρείται σωστό να με συμβουλεύσετε για να έχω ένα υγιή φυτό. Παίρνω το θάρρος να σας κάνω αυτές τις ερωτήσεις γιατι πριν από ένα χρόνο είχα αγοράσει μια γλάστα ερείκη και την άνοιξη όταν το μεταφύτεψα σε μεγαλύτερη γλάστρα μου ξεράθηκε. Το είχα σε μέρος που το έβλεπε ο ήλιος και τα ποτίσματα του ήταν αραιά...όταν το χώμα του ξεραινόταν. Προσπάθησα να το αναπαράγω με μόσχευμα αλλα δεν "έπιασε". Όποτε κάτι έχω κάνει λάθος και χρειάζομαι τη γνώμη των ειδικών!:)

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας!

στάλθηκε 20 Σεπ '12, 13:04

madcat's gravatar image

madcat
87343639
αποδοχή: 0%

τροποποιήθηκε 20 Σεπ '12, 18:59

kipologio's gravatar image

kipologio
39.7k314226


Βρέχει ερωτήσεις. Λοιπόν, πάμε σιγά σιγά.

Στην αγορά κυκλοφορούν δυο λογιών ρείκια: η Erica carnea και η Calluna vulgaris. Δες τι γράφει η ετικέτα (συνήθως υπάρχει ετικέτα στις καλούνες - οι φίλοι μας οι Ολλανδοί το προβλέπουν). Η πρώτη είναι πιο εύκολη συνήθως να κρατήσει, χωρίς να σημαίνει ότι η άλλη δε φτουράει. Απλά η δεύτερη θα ξεράνει τα άνθη και στο ίδιο κλαδάκι θα συνεχίσει να βγάζει πράσινα φύλλα. Μη νομίσεις ότι ξεράθηκε. Θα την φυτέψεις σε ένα ηλιόλουστο μέρος, αλλά και στην ημισκιά θα είναι μια χαρά. Το πότισμα σωστά το έκανες. Προτίμησε ένα όξινο χώμα. Δε ξέρω πώς μπορείς να την αναπαράγεις, δεν πρέπει να είναι δα και τόσο εύκολο. Είναι πολυετής, θα την έχεις για πάντα.

link

απαντήθηκε 20 Σεπ '12, 18:46

kipologio's gravatar image

kipologio
39.7k314226
αποδοχή: 45%

Αυτες που πήρα δεν είχαν καμιά ετικέτα αλλά θα ρωτήσω να μάθω. Για την αναπαραγωγή όπως έγραψα και παραπάνω δοκίμασα με μοσχευμα την Άνοιξη αλλα δεν "επιασε", τώρα που το σκέφτομαι ίσως θα έπρεπε να είχα βάλει το νέο φυτο σε σκιερό μέρος μέχρι να πιάσει. Θα έχω την ευκαιρία φέτος να ξαναδοκιμάσω.

Τον χειμώνα μπορώ να το έχω έξω στον κήπο; Αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες;

(20 Σεπ '12, 19:06) madcat

Έμαθα ότι είναι erica gracilis. Στο ένα το γλαστράκι έχει "πετάξει" όλα τα άνθη του και το έχω σε ηλιόλουστο μέρος όπως μου ειπες και περιμένω να δω την μεταμόρφωση του. Τον χειμώνα μπορώ να τα έχω έξω στον κήπο; Αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες; Και ξέχασα να ρωτήσω για το καλοκαίρι αντέχει να το έχω σε μέρη που τα βλέπει συνέχεια ο ήλιος ή θα το κάψει;

(21 Σεπ '12, 12:54) madcat

Κυριλέ είναι για το χειμώνα. έξω θα την έχεις. Θα κόψεις κλαδάκι ημιξυλώδες, θα τοεενισχύσεις με ορμόνη ριζοβολίας και θα το γυρέψεις αρχές φθινοπώρου. Δεν είναι όμως τόσο απλό όσο ακούγεται. Δε μασάει από ήλιους.

(21 Σεπ '12, 13:20) kipologio

Σ'ευχαριστώ πολύ! :)

(21 Σεπ '12, 17:49) madcat

Επανέρχομαι στο ίδιο θέμα με νέες ερωτήσεις. Εχω δυο γλάστρες με erica gracilis. Το ίδιο πότισμα, το ίδιο χώμα και δείτε διαφορά η πρώτη με την δεύτερη γλάστρα. Η δευτερη μοιαζει να ξεράθηκε και η άλλη έχει χτυπήσει νέα φυλλαράκια. Δεν ξέρω πως έγινε αυτό και δεν ξέρω αν υπάρχει τροπος να σώσω την δευτερη erica.

εικόνα

εικόνα

link

απαντήθηκε 12 Νοέ '12, 13:56

madcat's gravatar image

madcat
87343639
αποδοχή: 0%

Η δική μου απάντηση στην αρχική ερώτηση
άνοιξε/κλείσε την προεπισκόπιση

Ενημερώση για αλλαγές

μέσω e-mail:

Με την εγγραφή σας, θα μπορείτε να λάβετε άμεση ειδοποίηση όταν δωθεί απάντηση

με RSS:

Απαντήσεις

Απαντήσεις και Σχόλια

Τα βασικά της Μορφοποίησης

  • *πλάγια* ή _πλάγια_
  • **έντονα** ή __έντονα__
  • σύνδεσμος:[κείμενο](http://url.com/ "τίτλος")
  • εικόνα:![alt κείμενο](/path/img.jpg "τίτλος")
  • αριθμημένη λίστα 1. Foo 2. Bar
  • για να αλλάξεις γραμμή, βάλε δύο κενά εκεί που θες να γίνει η αλλαγή
  • επίσης υποστηρίζεται η βασική μορφοποίηση της HTML

Ετικέτες:

×1

Η ερώτηση έγινε: 20 Σεπ '12, 13:04

Την είδαν: 26,248 φορές

Τελευταία αλλαγή: 12 Νοέ '12, 13:56

Σχετικές ερωτήσεις

σχετικά | faq | blog | facebook | flickr | twitter | όροι χρήσης | επικοινωνία
Ρώτα το Κηπολόγιο • 2011