Κηπολόγιο Βιβλίο με Ερωτήσεις κηπουρικής

Αλήθεια, τι συμφέρει να φυτέψω στη ταράτσα μου τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη; Δυστυχώς η πρώτη μου απόπειρα (Ιούνιο- Ιούλιο) δεν έτυχε μεγάλης επιτυχίας. Οι ντοματιές που μου πούλησαν ήταν για "διακόσμηση" καθώς βγήκαν ντοματάκια σαν τα ...κουκιά. Όσο για τις πιπεριές ενώ μου πούλησαν φυτά για γεμιστά, τελικά ήταν μικρά κερατάκια, "Τούρκοι" στη γεύση, ό,τι πρέπει για Μεξικάνους. Οι μελιτζανιές έδωσαν μόνο μία μελιτζάνα ενώ έγιναν θεόρατα φυτά. Οι αγκινάρες ακόμα μεγαλώνουν... Μόνο το σέλλινο που φύτεψα από ρίζα την οποία κράτησα από τον μανάβη μου, έδωσε προϊόν. Έκοψα τα κοτσάνια και φύτεψα τη κουτσουρεμμένη ρίζα και ω του θαύματος, έδωσε πολύ καλό καρπό. Κόβω τα φύλλα και τα βάζω τεμαχισμένα στην κατάψυξή μου. Τώρα όμως λέω να προσπαθήσω ξανά. Ποιος μπορεί να δώσει επιστημονικές συμβουλές; Ευχαριστώ Καλή συνέχεια σε όλους

ερώτηση είναι "wiki για όλους".

στάλθηκε 03 Σεπ '12, 23:01

nextok's gravatar image

nextok
59915
αποδοχή: 0%


δεν νομίζω να φταίνε οι ντομάτες που σου πούλησαν, φταίει ότι σε γλάστρες, γιατί φαντάζομαι ότι σε γλάστρες θα φύτεψες στην ταράτσα (σωστα?) δεν αναπτύσσονται σωστά τα φυτά. Φέτος έβαλα κιεγώ πειραματικά και σε γλάστρες και στο χώμα. Τα φυτά που έβαλα στο χώμα αναπτύχθηκαν πολύ και μου απέδωσαν ικανοποιητικά. Όσα έβαλα στις γλάστρες δυστυχώς ούτε μεγάλη ανάπτυξη είχαν αλλά και οι καρποί τους ήταν για δείγμα! Δεν είναι ότι δεν μπορείς να καλλιεργήσεις τα καλοκαιρινά σε γλάστρες απλά πρέπει να έχεις υπόψιν σου μερικά πραγματακια π.χ οι γλάστρες πρέπει να είναι αρκετά μεγάλες και όχι πολλά φυτά μαζί στριμωχτά (1 φυτό ανά γλάστρα εκτός κιαν πρόκειτα για τεράστιες), λίπανση κάθε βδομάδα σχεδόν (δυστυχώς το κλασικό "σκέτη κοπριά" δεν ισχύει για γλάστρα, λόγω του ότι τα καλοκαιρινά δηλ, ντομάτες, μελιτζάνες, αγγούρια, πιπεριές, κολοκύθια καταναλώνουν όλα τα πολύτιμα συστατικά του χώματος και φυσικά στη γλάστρα αυτά τελειώνουν για πλάκα, οπότε πολύ συχνή λίπανση) και σωστό.

Τα χειμωνιάτικα είναι σε γενικές γραμμές πιο εύκολα απ'τα καλοκαιρινά, λόγω του ότι δεν τρώνε πολύ αφού τα καλλιεργείς για να φας τα ίδια και όχι τους καρπούς τους. Αυτόν τον καιρό λοιπόν μπορείς να βάλεις σε γλάστρες μαρουλάκια διαφόρων ποικιλιών, κοκκάρι για φρέσκο κρεμμυδάκι, ρόκα, μαιντανό, πολλά μυρωδικά και αν οι γλάστρες σου είναι αρκετά μεγάλες και βαθυές γιατί όχι και μπρόκολο, καρότο, κουνουπίδι, σπανάκι, πατζάρι, λάχανο, ραδίκια, αντίδια, πράσα (αν και αυτά πιάνουν καλύτερα στο χώμα και μεγαλωνουν περισσότερο). Αυτά, ελπίζω να βοήθησα.

link

απαντήθηκε 04 Σεπ '12, 00:28

%CE%95%CE%B9%CF%81%CE%AE%CE%BD%CE%B7's gravatar image

Ειρήνη
580252633
αποδοχή: 28%

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, γιατί όλοι μας έτσι ξεκινάμε, μ'αυτή την προοπτική, να γλιτώσουμε έξοδα και να φάμε βιολογικά. Το δεύτερο μπορείς εν μέρει να το πετύχεις, βάζοντας λίπασμα βιολογικό πλήρες για λαχανικά(κυκλοφορούν αρκετά στο εμποριο, δεν χρειάζεται να πάρεις χημικό, αν και η ένοια "βιολογικο" πιστεύω ότι δεν αναφέρεται τόσο στη λίπανση όσο στους ψεκασμούς γιατί δυστυχώς απ'αυτούς πάσχουν κυρίως τα προιόντα του μανάβη όπως λες) το πρώτο όμως δε νομίζω ότι είναι εφικτό όταν καλλιεργείς σε γλάστρες. Δε νομίζω δηλαδή ότι το να καλλιεργείς σε γλάστρες θα σε γλιτώσει απ'τα έξοδα του μανάβη και θα φας οικονομικά. Προσωπικά φέτος ζύγισα τα πράγματα και είδα ότι ξοδεψα πολλά περισσότερα απ'όσο αν τα έπαιρνα από λαική (που τουλάχιστον στη δική μας εδώ πετυχαίνω πολύ καλές τιμές πριν μαζέψουν τους πάγκους). Αν λοιπόν βάλεις το χώμα (δε μπορείς να χρησιμοποιείς το ίδιο και το ίδιο χώμα στις γλάστρες πρέπει να το ανανεώνεις κάθε σεζόν), το κομποστ-κοπριά, τη λίπανση και το πότισμα (άσε που υπάρχει πάντα το ρίσκο των ασθενειών που αν τελικά δεν τις αντιμετωπίσεις έγκαιρα μπορεί να σου αφανίσουν ολόκληρη σοδειά!), θα δεις ότι τα έξοδα είναι αρκετά περισσότερα. Γιαυτό μην ποντάρεις σ'αυτό. Αυτό ισχύει όταν καλλιεργείς σε γη και σε πολλά τ.μ. Τότε πράγματι πιστεύω ότι αν όλα πάνε καλά και δεν έχεις μεγάλες απώλειες, είναι οικονομικότερο. Εγώ δεν φυτεύω για οικονομία ξέρω ότι στα λίγα τμ που καλλιεργώ δεν ισχύει αυτό, φυτέυω όμως για την χαρά και την ικανοποιηση να τρως τα λαχανικά που έχεις σπέιρει-μεγαλώσει εσύ ο ίδιος και σίγουρα είναι πιο βιολογικά (από λίγο ως πολύ απ'αυτά της λαικής).

link

απαντήθηκε 10 Σεπ '12, 19:43

%CE%95%CE%B9%CF%81%CE%AE%CE%BD%CE%B7's gravatar image

Ειρήνη
580252633
αποδοχή: 28%

Αγαπητή Ειρήνη, Σ΄ευχαριστώ πολύ για την διαφωτιστική απάντηση. Μία απορία μόνο: Όταν γράφεις "λίπανση κάθε βδομάδα σχεδόν" για τα καλοκαιρινά, τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η διαδικασία. Για τι είδους λίπανση μιλάμε; Διότι υποθέτω ότι στόχος όλων μας είναι όχι μόνον να γλυτώσουμε τα καθημερινά έξοδα στο μανάβη αλλά και να δημιουργήσουμε "περιβόλι" βιολογικό. Μήπως να βάζουμε συχνά κοπριά στις γλάστρες; Και πάλι σ' ευχαριστώ

link
απάντηση είναι "wiki για όλους".

απαντήθηκε 10 Σεπ '12, 18:08

nextok's gravatar image

nextok
59915
αποδοχή: 0%

Άψογη. Σ' ευχαριστώ.

link

απαντήθηκε 10 Σεπ '12, 19:51

nextok's gravatar image

nextok
59915
αποδοχή: 0%

Η δική μου απάντηση στην αρχική ερώτηση
άνοιξε/κλείσε την προεπισκόπιση

Ενημερώση για αλλαγές

μέσω e-mail:

Με την εγγραφή σας, θα μπορείτε να λάβετε άμεση ειδοποίηση όταν δωθεί απάντηση

με RSS:

Απαντήσεις

Απαντήσεις και Σχόλια

Τα βασικά της Μορφοποίησης

  • *πλάγια* ή _πλάγια_
  • **έντονα** ή __έντονα__
  • σύνδεσμος:[κείμενο](http://url.com/ "τίτλος")
  • εικόνα:![alt κείμενο](/path/img.jpg "τίτλος")
  • αριθμημένη λίστα 1. Foo 2. Bar
  • για να αλλάξεις γραμμή, βάλε δύο κενά εκεί που θες να γίνει η αλλαγή
  • επίσης υποστηρίζεται η βασική μορφοποίηση της HTML

Ετικέτες:

×7
×3
×3
×2
×2

Η ερώτηση έγινε: 03 Σεπ '12, 23:01

Την είδαν: 6,905 φορές

Τελευταία αλλαγή: 10 Σεπ '12, 19:51

σχετικά | faq | blog | facebook | flickr | twitter | όροι χρήσης | επικοινωνία
Ρώτα το Κηπολόγιο • 2011