Κηπολόγιο Βιβλίο με Ερωτήσεις κηπουρικής

Εχω μια επιφανεια περιπου 400 τ.μ. γκαζον εδω και ενα χρονο.Απο την αρχη του φετινου καλοκαιριου αρχισε να χαλαει.Εχει μαυρισει το χωμα σχεδον παντου επιφανειακα.Υπαρχει μια κρουστα που οταν ποτιζεται γινεται σαν ζελε περιπου οπως ειναι τα πρασινα φυκια θαλασσης.Ρωτησα πολλους τι ειναι αλλα δεν ηξερε κανεις να μουπει τι ειναι.Αν μπορειτε και εχετε καταλαβει τι ειναι αυτο δωστε μου μια λυση.Ευχαριστω.

εικόνα

εικόνα

εικόνα

αυτο ειναι που καλυπτει το χωμα.ειναι ξερο

στάλθηκε 29 Αύγ '12, 10:11

thanos%20Sikotidis's gravatar image

thanos Sikot...
16113
αποδοχή: 0%

τροποποιήθηκε 31 Αύγ '12, 00:08

administrator's gravatar image

administrator ♦♦
1.3k61221

Χμ. Δύσκολα τα πράγματα. Στην πρώτη φωτογραφία διακρίνω κενά στον χλοοτάπητα και πολλά ζιζάνια. Και σχεδόν καθόλου γκαζόν. Και τα μαύρα σημεία έχουν αυτό που κρατάς στο χέρι στην 3η φωτογραφία, σωστά;

Στη δεύτερη φωτογραφία σαν βρύα μοιάζουν. Δώσε μου λίγο χρόνο να ψάξω σε βιβλιογραφία.

(30 Αύγ '12, 16:41) kipologio

Σαν αλκη μοιαζει αφου εψαξα στο διαδυκτιο.Πως το καταπολεμαμε ομως?

(30 Αύγ '12, 17:25) thanos Sikot...

Πράγματι, είναι άλγη. Πρέπει να κάνεις κάποιες ενέργειες για να βοηθήσεις το γκαζόν να επανακάμψει, την άλγη να μειωθεί και να εξαφανιστεί, ώστε να αρχίσει να αναπτύσσεται το γκαζόν ξανά.

 1. Καθώς είναι ένδειξη ότι υπάρχει περίσσια νερού στο χώμα, μειώνεις το πότισμα. Μη σου πω να αφήσεις πολλές μέρες απότιστο το χόρτο.
 2. Αφού μειωθεί το νερό, η άλγη θα ξεραθεί και θα γίνει αυτή η μαύρη αηδία. Αυτή η μαύρη αηδία είναι ό,τι χειρότερο γιατί καλύπτει το χόρτο, δεν το αφήνει να αναπνεύσει, να φωτοσυνθέσει και γενικά πνίγει ό,τι βρίσκεται από κάτω της. Προτείνω να περάσεις με μία χτένα όλο το χώρο ώστε να μαζέψεις την ξεραμένη άλγη και να την απομακρύνεις από την επιφάνεια.
 3. Κάνε κάτι που δε θα σου αρέσει και πολύ: ξερίζωσε τα ζιζάνια. Μη ρίξεις ζιζανιοκτόνο. Είναι ήδη ταλαιπωρημένο όλο το σύστημα.
 4. Η άλγη είναι επίσης ένδειξη ότι δεν υπάρχει καλή αποστράγγιση. Δηλαδή, ό,τι ποτίζεις, δεν φεύγει παρά μόνο λιμνάζει. Το να αλλάξεις το χώμα είναι μάλλον μία χρονοβόρα και δαπανηρή εργασία. Μπορείς όμως να βοηθήσεις κάνοντας αερισμό του γκαζόν. Διάβασε με ποια εργαλεία ή μηχανήματα μπορείς να κάνεις αερισμό. Επειδή έχεις πολλά τετραγωνικά, μη δοκιμάσεις με εργαλεία, θα είναι πολύ κοπιαστικό (θα σου πέσει το νεφρί!).
 5. Αφού είσαι στο στάδιο που βοήθησες το ήδη υπάρχον γκαζόν να αναπνεύσει μπορείς να αρχίσεις να ποτίζεις. Μην ξεράνουμε και ό,τι έχει απομείνει!
 6. Ανακάμπτει σιγά σιγά το ήδη υπάρχον γκαζόν και εσύ κάνεις πλέον επανασπορές στα φαλακρά σημεία. Ρίχνεις σπόρο και φρέσκο χώμα. Ποτίζεις για να φυτρώσει ο σπόρος, προσέχεις μην ξαναγεμίσεις ζιζάνια. Μπορείς να σπείρεις από δω και στο εξής, αλλά όχι τον χειμώνα.

Κάπου εδώ μπορώ να σου προτείνω από το βήμα που ξεφορτώνεσαι την άλγη ότι μπορείς να καταστρέψεις ό,τι υπάρχει, να πετάξεις το εναπομείναν γκαζόν και τα ζιζάνια, να φρεζάρεις, να τσουγκρανίσεις, να ισιώσεις και να σπείρεις εκ νέου όλη την επιφάνεια ή να στρώσεις έτοιμο χλοοτάπητα. Συστήνω το δεύτερο για να ξεμπερδεύεις!

link

απαντήθηκε 30 Αύγ '12, 22:09

kipologio's gravatar image

kipologio
39.7k314226
αποδοχή: 45%

ευχαριστω παρα πολυ.Θα δοκιμασω με εξαερωτη και βλεπουμε

(31 Αύγ '12, 09:36) thanos Sikot...

Πολύ σημαντικό είναι να απομακρύνεις την άλγη (ξερή και υγρή) η οποία θα συνεχίσει να κάνει ζημιά αν υπάρχει ακόμη και μετά τον αερισμό.

(31 Αύγ '12, 09:42) kipologio
Η δική μου απάντηση στην αρχική ερώτηση
άνοιξε/κλείσε την προεπισκόπιση

Ενημερώση για αλλαγές

μέσω e-mail:

Με την εγγραφή σας, θα μπορείτε να λάβετε άμεση ειδοποίηση όταν δωθεί απάντηση

με RSS:

Απαντήσεις

Απαντήσεις και Σχόλια

Τα βασικά της Μορφοποίησης

 • *πλάγια* ή _πλάγια_
 • **έντονα** ή __έντονα__
 • σύνδεσμος:[κείμενο](http://url.com/ "τίτλος")
 • εικόνα:![alt κείμενο](/path/img.jpg "τίτλος")
 • αριθμημένη λίστα 1. Foo 2. Bar
 • για να αλλάξεις γραμμή, βάλε δύο κενά εκεί που θες να γίνει η αλλαγή
 • επίσης υποστηρίζεται η βασική μορφοποίηση της HTML

Ετικέτες:

×60
×1

Η ερώτηση έγινε: 29 Αύγ '12, 10:11

Την είδαν: 4,969 φορές

Τελευταία αλλαγή: 31 Αύγ '12, 09:42

σχετικά | faq | blog | facebook | flickr | twitter | όροι χρήσης | επικοινωνία
Ρώτα το Κηπολόγιο • 2011