Κηπολόγιο Βιβλίο με Ερωτήσεις κηπουρικής

Καλημέρα σας,

Το 2008 φύτεψα περιμετρικά στο σπίτη μου περίπου 100 ΛΕΙΛΑΝΤ για φράχτη. Σήμερα μετά από 4 χρόνια έχω χάσει ήδη 23 δέντρα. Επειδή η περιοχή είναι λίγο αγροτική και λίγο αστική θα ήθελα τις συμβουλές σας γιατί έχω δοκιμάσει τα πάντα. Αρχικά τα λεϊλαντ άρχισαν να ξεραίνονται αφού πρώτα γίνονταν κίτρινα στο χρώμα και μετά καφέ. Το φετινό καλοκαίρι παρατήρησα ότι όσα ξεράθηκαν παρουσίασαν τα ακόλουθα συμπτώματα. Ξεράθηκαν τα κλαδιά οι βελόνες τους συγκεκριμένα από έξω προς τα μέσα.Πιάνω τις άκρες των κλαδιών και τρίβονται.Επίσης υπάρχουν και αρκετοί άσπροι κόκκοι πάνω τους. Είναι δυνατόν να φταίει αυτό και να τα ξεραίνει? Τέλος υπάρχει μόνιμο πότισμα με μπεκ καθημερινά το καλοκαίρι από 40 min τις βραδυνές ώρες. Είναι σωστό αυτό? Έχω χρησιμοποιήσει alliet,και agrogan(αν το γράφω σωστά) με support. Μήπως τελικά φταίει το έδαφος και χρειάζεται βελτιωτικά? έχω απογοητευτεί πλήρως γιατί κάποια από αυτά που ξεράθηκαν φέτος ήταν περίπου 2 m.

Παρακαλώ για τις συμβουλές σας.

στάλθηκε 28 Αύγ '12, 11:54

%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3's gravatar image

ΙΩΑΝΝΗΣ
1111
αποδοχή: 0%

τροποποιήθηκε 28 Αύγ '12, 13:18

kipologio's gravatar image

kipologio
39.7k314226


Το ότι ξεράθηκαν από έξω προς τα μέσα και μάλιστα τρίβονται στο χέρι, σημαίνει ότι μπορεί να τους έλειψε το νερό. Από την άλλη, τα 40 λεπτά πότισμα είναι αρκετά, ίσως και περισσότερα από ό,τι χρειάζεται. Έβλεπες το νερό να φεύγει κάτω στο χώμα ή να μένει στον λάκκο του φυτού για ώρες; Αν το νερό λίμναζε, σημαίνει δύο πράγματα:

  • ή ότι το χώμα πιο βαθιά (στην περιοχή της ρίζας) είναι κορεσμένο σε νερό και δεν δέχεται άλλο (άρα ίσως σαπίζουν οι ρίζες)
  • ή ότι το χώμα δεν έχει καλή διαπερατότητα (π.χ. κοκκινόχωμα) και έτσι το νερό δεν φτάνει πιο κάτω ώστε να φτάσει και στις ρίζες (άρα ίσως ξεραίνονται οι ρίζες)

Τα άσπρα πραγματάκια που βρήκες πιθανόν να έμοιαζαν και με βαμβάκι, άρα να ήταν βαμβακάδα που την δημιούργησε κάποιο κοκκοειδές (έντομο). Ναι, αν η προσβολή ήταν μεγάλη μπορεί να έφταιξε για την ξήρανση. Για τα έντομα θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις κάποιο εντομοκτόνο με δραστική imidacloprid. Γενικά, το alliete καλά έκανες και το χρησιμοποίησες, για να προλάβεις κάποια μυκητίαση.

Το αν φταίει το χώμα το ξέρεις εσύ που βλέπεις το χώμα. Ένα σκληρό κοκκινόχωμα δεν είναι ό,τι καλύτερο, καθώς δεν αφήνει τις ρίζες να αναπτυχθούν. Υποθέτω κατά την φύτευση είχες ρίξει μέσα στους λάκκους πρόσθετο φυτόχωμα καλής ποιότητας.

Για την ώρα συνέχισε να ποτίζεις, μείωσε το πότισμα όσο δροσίζει ο καιρός και βοήθησε με λίπασμα για κωνοφόρα το φθινόπωρο.

link

απαντήθηκε 28 Αύγ '12, 13:16

kipologio's gravatar image

kipologio
39.7k314226
αποδοχή: 45%

Σας ευχαριστώ,

Κάποιος γεωπόνος μου είπε ότι ενδέχεται να είνια και τετράνυχος. Το φάρμακο που αναφέρατε πιο πάνω για έντομα κάνει ή πρέπει να χρησιμοποιήσω κάτι άλλο?

(03 Σεπ '12, 09:24) ΙΩΑΝΝΗΣ

Η δραστική imidacloprid είναι εντομοκτόνος ουσία. Για τετράνυχο χρειάζεται ένα ακαρεοκτόνο, με δραστική π.χ. abamectin.

(03 Σεπ '12, 15:08) kipologio

Καλημέρα και πάλι,

Νομίζω ότι αυτή την εποχή πρέπει να ραντίσω τα λειλαντ για πρόληψη μυκητίασης κλπ.Ήδη έχω ενδείξεις με καφέτιασμα μερικών κλαδιών σε κάποια δέντρα. Να ρίξω alliet? Είνια κατάλληλη εποχή. Σχετικά με το χώμα δυστυχώς δεν είναι καλό.Είναι όντως κοκκινόχωμα σκληρό χωρίς δυτόχωμα στις ρίζες προν φυτευθούν. Μπορώ αυτό το χώμα με κάποιο τρόπο να το βελτιώσω? Το χειμώνα έριξα δύο -τρεις φορές complesar.

(15 Απρ '13, 12:00) ΙΩΑΝΝΗΣ

όχι, όχι! Το λίπασμα είναι πολύ που έριξες. Συν τοις άλλοις το χειμώνα όσο λίπασμα και να ρίξεις, δεν το τραβάει το φυτό, δεν το απορροφά πάρα μόνο ξεπλένεται με τα ποτίσματα. Πράγματι, είναι τρόπος να δώσεις στο φυτό τροφή ρίχνοντας λίπασμα, αλλά δυστυχώς δεν μπορείς να βελτιώσεις τη δομή του εδάφους. Ναι, κάνε ψεκασμό με αλιέτ νωρίς το πρωί.

(15 Απρ '13, 20:40) kipologio
Η δική μου απάντηση στην αρχική ερώτηση
άνοιξε/κλείσε την προεπισκόπιση

Ενημερώση για αλλαγές

μέσω e-mail:

Με την εγγραφή σας, θα μπορείτε να λάβετε άμεση ειδοποίηση όταν δωθεί απάντηση

με RSS:

Απαντήσεις

Απαντήσεις και Σχόλια

Τα βασικά της Μορφοποίησης

  • *πλάγια* ή _πλάγια_
  • **έντονα** ή __έντονα__
  • σύνδεσμος:[κείμενο](http://url.com/ "τίτλος")
  • εικόνα:![alt κείμενο](/path/img.jpg "τίτλος")
  • αριθμημένη λίστα 1. Foo 2. Bar
  • για να αλλάξεις γραμμή, βάλε δύο κενά εκεί που θες να γίνει η αλλαγή
  • επίσης υποστηρίζεται η βασική μορφοποίηση της HTML

Ετικέτες:

×49

Η ερώτηση έγινε: 28 Αύγ '12, 11:54

Την είδαν: 25,353 φορές

Τελευταία αλλαγή: 10 Οκτ '13, 12:45

σχετικά | faq | blog | facebook | flickr | twitter | όροι χρήσης | επικοινωνία
Ρώτα το Κηπολόγιο • 2011