Κηπολόγιο Βιβλίο με Ερωτήσεις κηπουρικής

Αγόρασα ένα ρυγχόσπερμα πριν ένα μήνα περίπου. Από την αρχή είχα προσέξει κάτι σαν λευκή σκόνη στα φύλλα αλλά θεώρησα ότι είχαν ψεκάσει κάτι στο φυτώριο. Δεν έχω μεταφυτεύσει ακόμη σε κανονική γλάστρα, οπότε ποτίζω συχνά. Εδώ και κάποιες μέρες ξεραίνονται και πέφτουν μαζικά τα ανθάκια του. Τα φύλλα του φαινόταν εντάξει, 1-2 κίτρινα, αλλά από χθες βλέπω μερικά καινούργια φύλλα "κατσαρά", και λίγα με μαύρα στίγματα. Έψαξα για έντομα δεν βρίσκω κάτι. Φταίει ότι δεν το έχω μεταφυτεύσει; Έχει κάποιο άλλο πρόβλημα; Έριξα και λίγο λίπασμα προχθές μήπως και βοηθήσει..τι να κάνω;

στάλθηκε 08 Ιούν, 10:37

Elg's gravatar image

Elg
1112
αποδοχή: 0%


Αν η λευκή σκόνη έμοιαζε με πάχνη, τότε πρόκειται για τον μύκητα 'ωίδιο', ο οποίος λόγω της όψης του ονομάστηκε και 'powdery mildew'. Σε αυτό συντείνει και το γεγονός ότι προσβλήθηκαν τα νεαρά κυρίως μέρη του φυτού, τα άνθη και τα φύλλα, τα οποία όντως παραμορφώνονται και πέφτουν. Αιτίες της προσβολής μπορεί να είναι συνωστισμός των φύλλων σε συνδυασμό με σκιά και υγρασία, πότισμα πάνω στα φύλλα και μάλιστα το σούρουπο γιατί έτσι δεν φεύγει η υγρασία μέχρι την άλλη μέρα, ιδίως με ακόλουθη ζέστη και ξηρασία. Ως λύση, κατ' αρχάς κλαδεύουμε τα πολύ προσβεβλημένα μέρη, προσέχοντας να τα μαζεύουμε σε δοχείο χωρίς να διασπείρουν τους σπόρους με το τίναγμα. Πριν την καταφυγή στα χημικά, μπορεί να δράσουμε με ένα αραιό σπιτικό σπρέυ νερού που περιέχει σόδα+λίγο λάδι ή νερό με γάλα, εναλλάξ (συντονισμένη επίθεση). Παράλληλα φροντίζουμε να διαμορφώσουμε καταλληλότερες συνθήκες -ίσως λίγο περισσότερο φως και αερισμό. Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://share24.gr/mykitologiki-asthenia-oidio/ Ως προς τα μαύρα στίγματα, καλό θα ήταν να είχαμε μια κοντινή φωτογραφία γιατί μπορεί να είναι πολλά πράγματα (μύκητας, κοκκοειδή κλπ.). Μέχρι τότε, αν δεν έχουν μεγάλη επέκταση, ας αφαιρεθούν μηχανικά.

link

απαντήθηκε 10 Ιούν, 13:11

botan's gravatar image

botan
5.2k515
αποδοχή: 17%

Ευχαριστώ για την απάντηση. Δεν πρέπει να είναι μύκητας,ή τουλάχιστον μόνο μύκητας. Είναι μικρό το φυτό και αραιό. Το μεταφύτεψα σε μεγαλύτερη γλάστρα και έδειξε ότι πάει να βγάλει καινούργια ανθάκια και φύλλα. Όλα σχεδόν τα ανθάκια μαράθηκαν αμέσως και τα περισσότερα φύλλα βγαίνουν κατσαρά οπότε υπέθεσα μελίγκρα ή κάτι τέτοιο. Ψάχνοντας ενδελεχώς σήμερα εντόπισα όντως μελίγκρες (όχι πολλές άρα νέο απόκτημα) σε δυο τρία νεαρά βλαστάρια στη συνέχεια όμως είδα στα παλιότερα μέρη του φυτού 2-3 άσπρα πολύ λεπτά σκουλήκια. Δεν έχω ξαναδεί παρόμοια.Επίσης παρατήρησα πάνω σε κάποια κοτσάνια κάτι πραγματάκια σαν μικρά σποράκια, έντομα ίσως; Πολλαπλή η εισβολή δυστυχώς. Καθάρισα όσες μελίγκρες βρήκα και απομάκρυνα τα 3 σκουληκάκια που είδα και οκ θα ψεκάσω με σαπούνι αλλά για τα σκουλήκια εν έχω ιδέα τι να κάνω. Καμία βοήθεια;

link

απαντήθηκε 16 Ιούν, 15:50

Elg's gravatar image

Elg
1112
αποδοχή: 0%

Πολλαπλό χτύπημα, αλλά περιορισμένου (;) μεγέθους. Το ωίδιο είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει. Και το ωίδιο, αλλά και η μελίγκρα παραμορφώνουν τα φύλλα. Ως προς τα «σκουλήκια», μπορεί να είναι τα λεγόμενα σκουλήκια των οφθαλμών, στην ουσία κάμπιες που καταβροχθίζουν σε χρόνο dt φύλλα και άνθη. Στα άνθη μάλιστα ενεργούν εσωτερικά. Αυτές αφήνουν μαύρα περιττώματα (τα «σποράκια»;), αλλά και την εμφανή μαρτυρία των φαγωμένων μερών. Στην περίπτωση αυτή, με άμεσο πρακτικό καθάρισμα θα απαλλαγείς πολύ γρήγορα, αφού το φυτό είναι μικρό. Δες όμως αν πρόκειται για κάμπιες ή για σκουλήκια στον κορμό. Η μαζική πτώση των ανθών δεν φαίνεται να δικαιολογείται από λίγα μόνον έντομα. Μήπως το φυτό υπέστη στρες και από άλλη αιτία, όπως κάποια απότομη αλλαγή συνθηκών, ανεπαρκές/υπερβολικό πότισμα, καυτό ήλιο κ.λπ.; Επίσης ας μη λιπανθεί τώρα, δεν θα το δεχθεί καλά.

link

απαντήθηκε 17 Ιούν, 23:57

botan's gravatar image

botan
5.2k515
αποδοχή: 17%

Ευχαριστώ ειλικρινά και θερμά για την απάντηση. Θα έβαζα φωτογραφίες αλλά δεν έχω καταλάβει ακόμη πως το κάνω αυτό. Ελέγχω συνέχεια το φυτούλι μου, βρήκα κ απομακρυνα αλλά δύο σκουλικακια, που όντως φαίνονται να βγαίνουν από τα ανθάκια, και μερικά ακόμη "σποράκια". Ψεκασα γενικώς κ πέρασα τα φύλλα με σαπουνονερο. Δεν φαίνεται άλλη μελιγκρα προς το παρόν, αναμένω εκκόλαψη αβγών για να δράσω! Δεν θα λιπανω σύμφωνα με τη συμβουλή σας. Στρες υπέστη προφανώς από μεταφορά από φυτωριο κ μεταφύτευση αλλά ειλικρινά, ενστικτωδώς κ από όσο λίγο γνωρίζω από φυτά φαίνεται πως κάποιο άλλο είναι το πρόβλημα. Ήδη από παραλαβή από το φυτωριο το ένιωσα. Ελπίζω οι φροντίδες και η αγάπη μου να το βοηθήσουν και να ευδοκιμήσει.

link

απαντήθηκε 18 Ιούν, 01:57

Elg's gravatar image

Elg
1112
αποδοχή: 0%

Η δική μου απάντηση στην αρχική ερώτηση
άνοιξε/κλείσε την προεπισκόπιση

Ενημερώση για αλλαγές

μέσω e-mail:

Με την εγγραφή σας, θα μπορείτε να λάβετε άμεση ειδοποίηση όταν δωθεί απάντηση

με RSS:

Απαντήσεις

Απαντήσεις και Σχόλια

Τα βασικά της Μορφοποίησης

  • *πλάγια* ή _πλάγια_
  • **έντονα** ή __έντονα__
  • σύνδεσμος:[κείμενο](http://url.com/ "τίτλος")
  • εικόνα:![alt κείμενο](/path/img.jpg "τίτλος")
  • αριθμημένη λίστα 1. Foo 2. Bar
  • για να αλλάξεις γραμμή, βάλε δύο κενά εκεί που θες να γίνει η αλλαγή
  • επίσης υποστηρίζεται η βασική μορφοποίηση της HTML

Ετικέτες:

×29

Η ερώτηση έγινε: 08 Ιούν, 10:37

Την είδαν: 351 φορές

Τελευταία αλλαγή: 18 Ιούν, 01:57

σχετικά | faq | blog | facebook | flickr | twitter | όροι χρήσης | επικοινωνία
Ρώτα το Κηπολόγιο • 2011