Κηπολόγιο Βιβλίο με Ερωτήσεις κηπουρικής

IMG_2709_1

στάλθηκε 12 Μάι, 18:02

marif95's gravatar image

marif95
6113
αποδοχή: 0%

τροποποιήθηκε 14 Μάι, 15:03

ekont's gravatar image

ekont
5.4k212742


Κατηφές ή Ταυγέτης ονομάζεται αυτό το φυτό.

kathfes-500x330_1

link

απαντήθηκε 13 Μάι, 13:18

ekont's gravatar image

ekont
5.4k212742
αποδοχή: 32%

τροποποιήθηκε 18 Μάι, 15:00

Εγώ νομίζω οτι είναι ντάλια.

link

απαντήθηκε 13 Μάι, 20:41

Eyrydiki's gravatar image

Eyrydiki
6.4k252766
αποδοχή: 36%

Ντάλια είναι

(13 Μάι, 21:18) IIIaS

Θα ήθελα να ξαναβλέπαμε αν εξετάστηκε επαρκώς η αναγνώριση των Eyridiki και IllaS. Για μένα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για ντάλια (Dahlia sp.): https://imgur.com/gallery/TmNcgQc Σχετικά με τον κατηφέ, υποθέτω εννοούμε τον ψηλότερο σφαιρικό κίτρινο ταγέτη -Tagetes erecta: https://en.wikipedia.org/wiki/Tagetes_erecta#/media/File:Tagetes_x_erecta1.jpg. Με αυτόν υπάρχουν ομοιότητες, αλλά ας εστιάσουμε στις διαφορές: Από τα σύνθετά τους φύλλα, του κατηφέ είναι στενά πτεροειδή, ενώ της ντάλιας έχουν τρία πλατιά φυλλάρια. Ο κατηφές αυτός λέγεται ορθοφυής (erecta) λόγω του ύψους κ΄ της ευθυτενούς ανάπτυξής του, πράγμα που φαίνεται στα άνθη κ΄ στα μπουμπούκια που κοιτούν προς τα επάνω («άνω θρώσκοντα» -αυτό… δικό μου). Σε αντιπαραβολή, τα άνθη και σαφώς τα μπουμπούκια της ντάλιας είναι συχνά κατανεύοντα, δηλ. κλίνουν το κεφαλάκι τους εμπρός και κάτω. Αυτός ο τύπος ντάλιας θυμίζει αδρά και το διπλό χρυσάνθεμο. Η ρίζα του κατηφέ είναι θυσσανώδης, ενώ της ντάλιας κονδυλώδης, χωρίς βέβαια να συστήνω να σκάψουμε το χώμα… Επίσης το τρίψιμο των φύλλων του κατηφέ αναδύει ένα χαρακτηριστικό δριμύ άρωμα, όχι για όλους ευχάριστο, ενώ η ντάλια είναι κατά κανόνα άοσμη. Αναφορικά με τις αναγνωρίσεις γενικώς, μήπως θα έπρεπε να επιτυγχάναμε πρώτα κάποια συναίνεση πριν να πολιτογραφηθεί μια αναγνώριση;

link

απαντήθηκε 17 Μάι, 21:05

botan's gravatar image

botan
5.2k515
αποδοχή: 17%

Botan είναι πολύ μικρό το άνθος του φυτού σε σχέση με το άνθος της Ντάλιας. Προσωπικά δεν γνωρίζω κάποια ντάλια με τόσο μικρό άνθος. Παραθέτω και μία εικόνα όπου φαίνεται πέρα πάσης αμφιβολίας ότι είναι κατηφές. Επίσης τα φύλλα της ντάλιας διαφέρουν τόσο ωσ προς το χρώμα (πιο ανοικτόχρωμα), ως και προς το σχήμα.

(18 Μάι, 14:59) ekont

Τώρα το θέμα έγινε λίγο πιο σύνθετο. Ας μη μείνουμε στο μέγεθος των ανθέων, αν και δεν το βλέπω τόσο μικρό. Η νέα εικόνα όμως δεν δείχνει κατηφέ (ούτε ντάλια), αλλά χρυσάνθεμο. Την βρήκα στην αναζήτηση εικόνων στο λήμμα «κατηφές» στον ιστότοπο: https://www.gardenguide.gr/κατηφές-ταγέτης-tagetes-erecta/ Προφανώς εκ παραδρομής εικονίστηκε εκεί ένα χρυσάνθεμο ως ο Tagetes erecta που ανέφερα στην απάντησή μου. Ας το συγκρίνουμε με τις υπόλοιπες φωτογραφίες των κατηφέδων. Ανεξάρτητα όμως από τα άνθη, ας χρησιμοποιήσουμε για την αναγνώριση όλων τα φύλλα που αποτελούν βασικό κριτήριο και μαρτυρούν αδιάψευστα την ταυτότητά τους. Το φύλλο του χρυσάνθεμου (αρωματικό): https://garden.org/plants/photo/142638/ Το φύλλο του κατηφέ (με δριμεία οσμή) το ανέφερα πιο πάνω, και αναγνωρίστηκε πρόσφατα και εδώ: https://ask.kipologio.gr/questions/23052/πως-ονομαζεται-αυτο-το-φυτο Τέλος το φύλλο της ντάλιας (άοσμο) φαίνεται εδώ: https://www.123rf.com/photo_104384505_close-up-of-dahlia-leaf-on-white-background-.html Το τελευταίο θεωρώ πως είναι και το φύλλο του φυτού προς αναγνώριση, όπως το βλέπω στην φωτογραφία του.

link

απαντήθηκε 22 Μάι, 03:18

botan's gravatar image

botan
5.2k515
αποδοχή: 17%

Δεν είναι Χρυσάνθεμο, η εικόνα που ανάρτησα είναι 100% Κατηφές. Η κίτρινη αυτή ποικιλία έχει μεγαλύτερο άνθος από το συνηθισμπενο του κατηφέ και προφανώς όταν η φωτογραφία είναι από ψηλά μας δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις για το άνθος. Είχα εξάλλου φυτέψει την ίδια ποικιλία με το ίδιο άνθος και τα ίδια φύλλα πριν 2 χρόνια αρχές Άνοιξης. Επειδή ο κατηφές είναι μονοετές, αρχές Οκτωβρίου είχε κάνει τον κύκλο του το φυτό και ξεράθηκε. Είναι μάλλον TAGETES BONANZA GOLD. Μία άλλη ένδειξη είναι ότι δεν μπορείς να έχεις ανθισμένη Βεγόνια (το διπλανό φυτό) και Χρυσάνθεμο την ίδια εποχή.

(22 Μάι, 10:10) ekont

Δίπλα στη βεγόνια θεωρώ ότι υπάρχει μια ντάλια.

(15 Σεπ, 23:11) botan

Εν παρόδω ξανάπεσα σε αυτήν την ανάρτηση με τη διάσταση απόψεων και σκέφτηκα να ακολουθήσουμε τη γραμμή σκέψης του ekont που αναφέρθηκε στον κύκλο του φυτού. Αυτό σε κάθε περίπτωση θα αρχίσει φυσιολογικά να φθίνει με την πρόοδο του φθινοπώρου: Αν λοιπόν είναι κατηφές, ως μονοετές θα ξεραθεί ολοκληρωτικά και θα απορριφθεί. Αν όμως είναι ντάλια, θα ξεραθούν μονάχα τα υπέργεια μέρη, ενώ κάτω από την επιφάνεια του χώματος θα διαχειμάσουν οι κόνδυλοι για να ξανανθίσουν το επόμενο καλοκαίρι και κάθε καλοκαίρι...

link

απαντήθηκε 15 Σεπ, 23:10

botan's gravatar image

botan
5.2k515
αποδοχή: 17%

Η δική μου απάντηση στην αρχική ερώτηση
άνοιξε/κλείσε την προεπισκόπιση

Ενημερώση για αλλαγές

μέσω e-mail:

Με την εγγραφή σας, θα μπορείτε να λάβετε άμεση ειδοποίηση όταν δωθεί απάντηση

με RSS:

Απαντήσεις

Απαντήσεις και Σχόλια

Τα βασικά της Μορφοποίησης

  • *πλάγια* ή _πλάγια_
  • **έντονα** ή __έντονα__
  • σύνδεσμος:[κείμενο](http://url.com/ "τίτλος")
  • εικόνα:![alt κείμενο](/path/img.jpg "τίτλος")
  • αριθμημένη λίστα 1. Foo 2. Bar
  • για να αλλάξεις γραμμή, βάλε δύο κενά εκεί που θες να γίνει η αλλαγή
  • επίσης υποστηρίζεται η βασική μορφοποίηση της HTML

Ετικέτες:

×100

Η ερώτηση έγινε: 12 Μάι, 18:02

Την είδαν: 445 φορές

Τελευταία αλλαγή: 15 Σεπ, 23:11

σχετικά | faq | blog | facebook | flickr | twitter | όροι χρήσης | επικοινωνία
Ρώτα το Κηπολόγιο • 2011