Κηπολόγιο Βιβλίο με Ερωτήσεις κηπουρικής

Καλησπέρα, Πριν ένα μήνα περίπου αγόρασα από φυτώριο μία μικρή λεβάντα ύψους μόλις 15 εκατοστών. Τη φύτεψα σε μία μικρή ζαρντινιέρα (43 εκ.) μόνη της αφού πρώτα στον πάτο άπλωσα ένα γενναιόδωρο στρώμα από χαλίκι. Η θέση της στο μπαλκόνι είναι άκρως ηλιόλουστη (από το μεσημέρι και μέχρι τη δύση ο ήλιος βαράει), ενώ την ποτίζω 1 φορά τη βδομάδα/8 μέρες. Πιστεύω πως έχω τηρήσει όλες τις οδηγίες φροντίδας του φυτού, αφού διάβασα αρκετά για αυτό. Παρ'όλα αυτά το κεντρικό στέλεχος του φυτού έχει πάρει την κατιούσα και έχει σχεδόν ξεραθεί. Επισυνάπτω ανάλογη φωτογραφία. Το πότισμα που κάνω είναι λίγο ή πολύ τώρα που είναι καλοκαίρι; Το ξεραμένο κομμάτι να το κλαδέψω; Το αριστερό στέλεχος είναι ακόμη πράσινο. Με συγχωρείτε που επαναλαμβάνω το θέμα "Ξεραμένη Λεβάντα", αλλά δεν έβγαλα άκρη από τα ήδη υπάρχοντα. Ευχαριστώ! εικόνα

στάλθηκε 07 Αύγ '12, 18:43

Angelos%20Vlotsos's gravatar image

Angelos Vlotsos
0668
αποδοχή: 0%

τροποποιήθηκε 07 Αύγ '12, 22:05

administrator's gravatar image

administrator ♦♦
1.3k61221


Και εγώ το ίδιο έπαθα με μια ποικιλία λεβάντας με πολύ λεπτά φύλλα. Μια άλλη όμως που έχω πάρει με μεγαλύτερα φύλλα είναι πολύ ανθεκτική και δεν έπαθε τίποτα με τον ήλιο και την ποτίζω κανονικά. Δυστυχώς από τα φυτώρια που πήρα τις δυο διαφορετικές λεβάντες δεν έγραφε την ποικιλία τους για να σου πω ακριβώς πως λέγεται η καθεμία. Την πουλούσαν ως λεβάντα η μια λεβάντα και η άλλη όμως υπήρχε φανερή διαφορά στο φύλλωμα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες λεβάντας όπως και στη μέντα. Αλλα από την φωτογραφία όμως διακρίνω ότι μοιάζει πολύ με την λεβάντα που ξεράθηκε και σε μένα. Δεν μπορω να καταλάβω κι εγώ γιατι μου ξεράθηκε και μάλιστα μέσα σε λίγες μόνο μέρες. Ισως κάποιος ειδικός μας εξηγήσει τον λόγο.

link

απαντήθηκε 07 Αύγ '12, 23:09

madcat's gravatar image

madcat
87343639
αποδοχή: 0%

Μήπως έχεις διαθέσιμη κάποια φωτογραφία της ποικιλίας λεβάντας που είναι πιο ανθεκτική;

(08 Αύγ '12, 02:16) Angelos Vlotsos

Την φωτογράφισα όσο πιο κοντινά γινόταν για να διακρίνεις τα φύλλα της...

εικόνα

link

απαντήθηκε 08 Αύγ '12, 11:23

madcat's gravatar image

madcat
87343639
αποδοχή: 0%

Σε ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο! Όντως είναι ελαφρώς διαφορετική από τη δική μου. Χθες έψαξα λίγο και βρήκα πως κυκλοφορούν 3 ποικιλίες στο εμπόριο: L. angustifolia (γνήσια λέβάντα), η δικιά σου--> L. latifolia (πλατύφυλλη λεβάντα) και η δικιά μου που είναι το υβρίδιο L. angustifolia x L. latifolia (η υβρική λεβάντα γνωστή ως lavandin). Η πλατύφυλλη ευδοκιμεί σε χαμηλότερα υψόμετρα σε σχέση με τις άλλες. Πάντως, το ξεραμένο στέλεχος το έκοψα και θα του δώσω λίγο χρόνο να δω πως θα πάει. επίσης θα προσπαθήσω να προσθέσω κι άλλο χαλίκι στο χώμα. Αυτά! Ευχαριστώ!

link

απαντήθηκε 08 Αύγ '12, 14:14

Angelos%20Vlotsos's gravatar image

Angelos Vlotsos
0668
αποδοχή: 0%

Δυστυχώς δεν θα δεις αποτέλεσμα...θα ξεραθεί ακόμα περισσότερο! Της είχα δώσει και εγώ λίγο χρόνο ζωής καθαρίζοντας τα ξεραμένα μέρη, πρόσεχα το πότισμα, την είχα βάλει σε ημισκιερό μέρος αλλα δυστυχώς ξεράθηκε ολοκληρωτικά! Καλή τύχη στη λεβάντα και ελπίζω η νεκροψία να δείξει τι λάθος έγινε στην θεραπεία!

(08 Αύγ '12, 14:24) madcat

Καλησπέρα, και αναζητούσα τώρα να δω γιατί ξεράθηκε και η δική μου. Έπαθα ακριβώς το ίδιο. Εκεί μου είχε αρχίσει να φουντώνει ξαφνικά πέθανε. Άρα πάμε για πλατύφυλλη ε?

(29 Αύγ '14, 20:53) rookie

μου έχουν πει ότι η λεβάντα με το πριονωτό φύλλωμα λέγεται μαροκινή ενώ με το λείο τριπόλεως, ή τουλάχιστον έτσι τις έχουν βαφτίσει στην πελοπόνννησο...

link

απαντήθηκε 08 Αύγ '12, 19:36

Ioanna%20Kontogianni's gravatar image

Ioanna Konto...
76336
αποδοχή: 0%

Η δικιά μου δηλαδή ποία είναι; Η μαροκινή ή η Τριπόλεως; Και ποία από τις 2 είναι πιο ανθεκτική; Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες!

(08 Αύγ '12, 20:22) Angelos Vlotsos

για τριπόλεως την βλέπω, η μαροκινή έχει φυλλα πριονωτά (κάνουν δοντάκια γύρω γύρω). Πιο ανθεκτική δεν έχω ιδέα ποια είναι, αλλά έχω την εντύπωση ότι η μαροκινή έχει πιο έντονο άρωμα

(10 Αύγ '12, 19:45) Ioanna Konto...

Η δική μου ξεράθηκε ένα χρόνο μετά. Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η Λεβάντα δεν είναι κατάλληλο φυτό για γλάστρα, αλλα μόνο για χώμα.

link

απαντήθηκε 01 Σεπ '14, 08:43

Maria-nurse's gravatar image

Maria-nurse
56225
αποδοχή: 0%

καλησπέρα, εμένα η πρώτη μου προσπάθεια για λεβάντα πήγε άπατη..τώρα είμαι στην δεύτερη, απο αυτά που λέτε είναι μαροκινή,ποτίζω λίγο μέρα παρά μέρα, αλλά παρατήρησα οτι αν πέσει νερό στα φύλλα ξεραίνονται,έτσι προσέχω να πηγαίνει νερό μόνο στο χώμα. Τώρα παρατήρησα οτι έβγαλε και μπουμπουκάκια, τα άνθη πού έχει ήδη όμως είναι λίγο "τραγανά" σα να έχουν ξεραθεί. Νομίζω πάντως πως τελικά δεν είναι τόσο εύκολο φυτό όσο διάβασα,το αντίθετο μάλιστα!!

link

απαντήθηκε 07 Σεπ '14, 22:06

evoni's gravatar image

evoni
168810
αποδοχή: 0%

Η δική μου απάντηση στην αρχική ερώτηση
άνοιξε/κλείσε την προεπισκόπιση

Ενημερώση για αλλαγές

μέσω e-mail:

Με την εγγραφή σας, θα μπορείτε να λάβετε άμεση ειδοποίηση όταν δωθεί απάντηση

με RSS:

Απαντήσεις

Απαντήσεις και Σχόλια

Τα βασικά της Μορφοποίησης

  • *πλάγια* ή _πλάγια_
  • **έντονα** ή __έντονα__
  • σύνδεσμος:[κείμενο](http://url.com/ "τίτλος")
  • εικόνα:![alt κείμενο](/path/img.jpg "τίτλος")
  • αριθμημένη λίστα 1. Foo 2. Bar
  • για να αλλάξεις γραμμή, βάλε δύο κενά εκεί που θες να γίνει η αλλαγή
  • επίσης υποστηρίζεται η βασική μορφοποίηση της HTML

Ετικέτες:

×11

Η ερώτηση έγινε: 07 Αύγ '12, 18:43

Την είδαν: 10,611 φορές

Τελευταία αλλαγή: 07 Σεπ '14, 22:06

σχετικά | faq | blog | facebook | flickr | twitter | όροι χρήσης | επικοινωνία
Ρώτα το Κηπολόγιο • 2011