Κηπολόγιο Βιβλίο με Ερωτήσεις κηπουρικής

Καλησπέρα σας. Έχω μια γαρδένια ένα χρόνο περίπου. Εννοείται πως όταν την πήρα ήταν γεμάτη μπουμπούκια και άνθη. Κράτησαν αρκετά αφού ξέρουμε πως η γαρδένια είναι λιγάκι δύσκολη και κάπου το φθινώπορο όσα μπουμπούκια έβγαζε έπεφταν ζωντανά σαν να μαραινόταν το κοτσανάκι που τα κρατούσε,υπέθεσα λοιπόν οτι οφείλεται στο παραπάνω νερό παρόλο που δεν την πότιζα κάθε μέρα. Έτσι λοιπόν αποστράγγιζα καλύτερα το περίσσιο νερό και μάλιστα πότιζα μέχρι και το χειμώνα με βρόχινο νερό που μάζευα. Κάποια στιγμή τα φύλλα της άρχιζαν να γίνονται καφέ από την άκρη προς τα μέσα έτσι πήγα σε ένα φυτώριο και μου έδωσε το Amina-Fe. Όχι μόνο δεν είδα αλλαγή αλλά αντί αυτού άρχισαν οι κορμοί της ένας ένας να ξεραίνονται. Οι κορμοί ήταν τρείς και όπως θα δείτε στις φωτογραφίες έχει μείνει μόνο ένας. Οι ρίζες όμως φαίνονται εντάξει που τις κοίταξα λίγο. Θέλω να την σώσω μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε? Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγγνώμη για το μεγάλο κείμενο μου.20200323_163237

στάλθηκε 23 Μάρ, 17:17

%CE%91%CF%81%CE%B3%CF%85%CF%81%CF%8E's gravatar image

Αργυρώ
6114
αποδοχή: 0%


Η αλκαλοποίηση του χώματος με τα διαδοχικά ποτίσματα μπορεί να γίνει αιτία για πτώση των μπουμπουκιών. Φοβάμαι όμως μήπως το πρόβλημα ξεκίνησε εκεί που δεν υπήρχε, αφού είχε προηγηθεί μια ικανοποιητική ανθοφορία: Το φθινόπωρο με τις φυσιολογικά απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας η γαρδένια μπορεί να έρριξε τα μπουμπούκια ως απλή αντίδραση στον καιρό. Δεν χάλαγε αναγκαστικά το φυτό, ούτε και θα άνθιζε όλο τον χρόνο. Λέγοντας «αποστράγγιζα καλύτερα το περίσσιο νερό» ίσως να μην άφηνες στο πιατάκι, αλλά και στην ίδια τη γλάστρα ίσως το χώμα δεν προλάβαινε πια λόγω εποχής να «ξεμουλιάσει». Μάλιστα τον χειμώνα μπορεί τα φυτά να μη χρειάζονται και καθόλου πότισμα για καιρό αν κρατούν σταθερή υγρασία. Το Amina-Fe, καλό λίπασμα με χηλικό σίδηρο δεν έπρεπε νομίζω να προστεθεί εν καιρώ διαχείμασης που το φυτό ήθελε να ξεκουραστεί (προκαλεί και το λίπασμα καμμένα φύλλα) και όταν λιπαίνουμε προσθέτουμε, δεν αφαιρούμε ποτίσματα για να μην καούν τα φυτά. Δεν ξέρω τι είναι τώρα καλύτερο αν έχουμε ανταγωνιστικούς παράγοντες, δηλ. πολύ λίπασμα και πολύ -μη αφομοιώσιμο-νερό συγχρόνως. Οπωσδήποτε αφαιρείς από το χώμα όλα τα τα χαλασμένα μέρη (αν κλαδεύοντας τα βρίσκεις ξερά) για να μη μεταδίδουν παθογόνα, κι αν το λίπασμα δείχνει πως έκαψε ό,τι έκαψε, κρατάς το πότισμα στο μίνιμουμ όχι μετρώντας μέρες, αλλά ελέγχοντας το χώμα για ένα σταθερό επίπεδο ελαφράς υγρασίας. Θα μπορούσες θεωρητικά να αλλάξεις το χώμα γύρω από τις ρίζες, αλλά είναι εύθραυστες και μάλλον θα προσθέσεις έξτρα ταλαιπωρία αντί να ανακουφίσεις το φυτό. Σε αυτή τη φάση χρειάζεται απλώς σταθεροποίηση συνθηκών (προστασία από κρύο και αέρα) για να ξεπεράσει το στρες, ενώ η ανάκαμψη θα φανεί με την νέα βλάστηση.

link

απαντήθηκε 06 Απρ, 02:59

botan's gravatar image

botan
5.2k515
αποδοχή: 17%

20200323_163242

link

απαντήθηκε 23 Μάρ, 17:19

%CE%91%CF%81%CE%B3%CF%85%CF%81%CF%8E's gravatar image

Αργυρώ
6114
αποδοχή: 0%

Καλησπέρα. Καλημέρα καλύτερα. Έπιασα στο λουλουδάκι μου προ ημερών από την αρχή.. Άρχισα να αφαιρώ σιγά σιγά το χώμα για να μην τραυματίσω τις ρίζες και είδα πως είναι πολύ καλά και βαθιά στο χώμα. Είδα επίσης πως είναι κάπως κολλημένες στα τοιχώματα της γλάστρας και σκέφτηκα την μεταφυτέψω σε μεγαλύτερη όμως φοβήθηκα μην της προκαλέσω κι άλλο σοκ και το άφησα για πιο μετά. Αφαίρεσα κάθε νεκρό κλαρί,κορμό και φύλλα, έβαλα στον πάτο της γλάστρας λίγες πετρες, την βολεψα στο κέντρο της γλάστρας και πότισα αφού είχα να ποτίσω κάποιες μέρες και έριξα και νερό με σκουριά από πρόκες.. Μετά από τόσες μέρες που το έκανα είναι ακόμα πράσινη δεν έχει ξανά βγάλει καφέ στα φύλλα της αλλά φαίνεται ασθενής και κάπως ατροφική....σαν να πάει να βγάλει το στίγμα του μπουμπουκιού αλλά φαίνεται ατροφικό. Λογικά θέλει λίγο χρόνο να αναπτυχθεί αλλά την φοβάμαι. Ειλικρινά δεν ξέρω τι άλλο να της κάνω...τόσο που εύχομαι να είχε στόμα να μου μιλήσει.

link

απαντήθηκε 06 Απρ, 03:12

%CE%91%CF%81%CE%B3%CF%85%CF%81%CF%8E's gravatar image

Αργυρώ
6114
αποδοχή: 0%

Άψογα, αυτό που θέλαμε, αφού σταμάτησαν τα συμπτώματα και σώθηκαν κ΄οι ρίζες. Τώρα, μεγάλη προσοχή με τον τωρινό αέρα, είναι επικίνδυνος. Καλύτερα δε να καλυφθεί, παρά να μετακινηθεί (επηρεάζεται αρνητικά). Και όταν αλλάξεις το χώμα, βάλε οργανικό, γιατί τα χημικά σφορτσάρουν τα φυτά για γρήγορα κι εντυπωσιακά αποτελέσματα, αλλά μακροπρόθεσμα χαλούν την ισορροπία του χώματος και τους προκαλούν στέρηση από πολύτιμα στοιχεία. Το παλεύει πάντως καλά, κι αν μιλούσε, θα έλεγε «ευχαριστώ»…

(08 Απρ, 03:16) botan

Κανονικά έπρεπε να της βάλω καστανόχωμα αλλά να πω την αμαρτία μου το αμελούσα συνεχώς. Το χώμα πάντως που έχει από τότε είναι οργανικό και αποτελείται ένα μέρος του από κομπόστ..έτσι γράφει τουλάχιστον η συσκευασία. Σήμερα την παρατήρησα ξανά κάποια φυλλαράκια μου φαίνεται σαν να έβγαλαν πάλι καφετί στις άκρες...το παλεύω όσο μπορώ. Γενικά έχω την τρέλα και τους πιάνω την κουβέντα τα χαϊδεύω και μαζί με το σκυλάκι μου τους κρατάμε παρέα...κάτι μου λέει ότι μας νιώθουν γιατί όλα έχουν ανθίσει.. Γενικά έχουμε πολύ καλό καιρό γιατί είμαστε Χανιά αλλά τώρα μου τα χάλασε ο καιρός...μια ζέστη, μια χώμα από Αφρική, μια αέρα, τώρα βροχή...και τα λυπάμαι.. Ξεκίνησαν και άνθιζαν όλα μου τα λουλούδια από τέλος Φλεβάρη, άρχισαν να χαίρονται που έκανε ζεστές μέρες και τώρα.. Μακάρι να μου πάει καλά και ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις.

link

απαντήθηκε 08 Απρ, 03:44

%CE%91%CF%81%CE%B3%CF%85%CF%81%CF%8E's gravatar image

Αργυρώ
6114
αποδοχή: 0%

τροποποιήθηκε 08 Απρ, 03:47

Η δική μου απάντηση στην αρχική ερώτηση
άνοιξε/κλείσε την προεπισκόπιση

Ενημερώση για αλλαγές

μέσω e-mail:

Με την εγγραφή σας, θα μπορείτε να λάβετε άμεση ειδοποίηση όταν δωθεί απάντηση

με RSS:

Απαντήσεις

Απαντήσεις και Σχόλια

Τα βασικά της Μορφοποίησης

  • *πλάγια* ή _πλάγια_
  • **έντονα** ή __έντονα__
  • σύνδεσμος:[κείμενο](http://url.com/ "τίτλος")
  • εικόνα:![alt κείμενο](/path/img.jpg "τίτλος")
  • αριθμημένη λίστα 1. Foo 2. Bar
  • για να αλλάξεις γραμμή, βάλε δύο κενά εκεί που θες να γίνει η αλλαγή
  • επίσης υποστηρίζεται η βασική μορφοποίηση της HTML

Ετικέτες:

×64
×6
×2
×1

Η ερώτηση έγινε: 23 Μάρ, 17:17

Την είδαν: 333 φορές

Τελευταία αλλαγή: 08 Απρ, 03:47

σχετικά | faq | blog | facebook | flickr | twitter | όροι χρήσης | επικοινωνία
Ρώτα το Κηπολόγιο • 2011