Κηπολόγιο Βιβλίο με Ερωτήσεις κηπουρικής

Καλησπέρα θα ήθελα να μου προτείνετε φυτά για βορινό μπαλκόνι με φως χωρίς όμως ηλιο στον 3ο όροφο (αέρας) στην περιοχή της Αθήνας Περιστέρι. Θα ήθελα να έχουν και λίγο άνθος αλλά και χωρίς δεν με πειράζει. Ευχαριστώ πολύ!

στάλθηκε 19 Μάρ, 13:19

Isminaki's gravatar image

Isminaki
1111
αποδοχή: 0%


Για ιδιωτικότητα και διαρκές ενδιαφέρον θα αναζητήσουμε αειθαλείς θάμνους, αν και τον χειμώνα σκιάζουν αρκετά. Ανθεκτικοί στην ατμόσφαιρα της πόλης, σε κρύο/ζέστη, λιγότερο/περισσότερο φως, ξηρασία και αέρα είναι οι θάμνοι: αγγελική (Pittosporum tobira), τα βιβούρνα (Viburnum tinus και Viburnum lucidum), το ευώνυμο (Euonymus japonicus), το λιγούστρο (Ligustrum sp.), ο ελαίαγνος (Elaeagnus x ebbingei), η Σκίμμια (Skimmia japonica), η Αγγλική δάφνη (Prunus laurocerasus), η κουμαριά (arbutus unedo), ακόμη και η πικροδάφνη (Nerium oleander). Οι παραπάνω «συνηθισμένοι» θάμνοι που μπορούν να διαμορφωθούν και σε μικρά δεντράκια, έχουν επίσης πανέμορφα συγγενή είδη και ποικιλίες, αλλά τα στάνταρ είναι τα πιο δυνατά. Tα περισσότερα βρίσκονται και σε δίχρωμη μορφή πανασέ, δηλ. με λευκο- ή κιτρινοπράσινα φύλλα, ακόμη και η πικροδάφνη, μορφή όμως που χρειάζεται λίγο περισσότερο ήλιο για να εκδηλωθεί και είναι πιο ευπαθής. Κλασσικές επιλογές είναι επίσης η ελιά (επίσης κάπως πιο ευαίσθητη και να μην είναι κανείς αλλεργικός), αλλά και η δάφνη του Απόλλωνα. Άλλα είναι τα κωνοφόρα, λεϊλάντιι, κέδρος κλπ. που υπάρχουν και σε νάνα, όμως αν παραποτιστούν κατά λάθος, τέλος. Εάν υπάρχει χώρος, αυτά τα φυτά μπορούν να αποτελέσουν φόντο σε εποχιακά είδη που θα προσφέρουν χρώμα. Κάποια που έχουν αργή ανάπτυξη όπως το πυξάρι (Buxus sempervirens) μπορεί να αξίζει το κόστος να τα αγοράσουμε μεγαλύτερα. Άλλες επιλογές είναι το αρκουδοπούρναρο (Ilex spp.), το φιλλύκι (Phillyrea latifolia), ο ράμνος (Rhamnus alaternus), ο σχίνος (Pistacia lentiscus). Για το μπροστινό χαμηλό πλάνο κατάλληλη είναι η λαγομηλιά (Ruscus hypoglossum & Ruscus aculeatus), το σπαράγγι (Asparagus plumosus), αλλά και μαλακές πόες όπως η βίνκα (Vinca major) ωραιότατη σε πανασέ και δυνατή σα ζιζάνιο ή το χλωρόφυτο (Chlorophytum comosum) που απροστάτευτο θα παγώσει αλλά θα ξαναπεταχτεί, όπως κάνουν και οι αξιοπρόσεκτες ποικιλίες του τηλέγραφου (Trandescantia spp. -ιδίως η T. zebrina αντέχει ακόμα πιο πολύ). Σε εξωτικότερο τόνο, εύκολα κι ανθεκτικά φυτά είναι η γιούκες και τα σέδα με προστασία μόνο στην παγωνιά. Με μια γερή κατασκευή, μπορούμε να βάλουμε φυτά που θέλουν στήριξη όπως η αειθαλής καπένσια (Tecomaria capensis) με στιλπνό φυλλαράκι (που όμως μάλλον δεν θα ανθίζει), ο αειθαλής κισσός (σε πολλές ποικιλίες), ή τα φυλλοβόλα παρθενόκισσος (Parthenocissus tricuspidata) και αμπέλοψη (Parthenocissus cinquefolium). Τα πολύ ανθεκτικά φυτά δεν χρειάζονται σχολαστική περιποίηση, να έχουν στραγγερό χώμα και συντηρητικά ποτίσματα. Τα περισσότερα διαθέτουν έξτρα ενδιαφέρον, άνθη αρωματικά κι όμορφους καρπούς. Βέβαια το σε τι βαθμό θα εμφανισθούν θα εξαρτηθεί από το μικροκλίμα του μπαλκονιού με τις ιδιαιτερότητές του. Όμως στοχεύουμε όχι τόσο στα άνθη, αλλά στους συνδιασμούς των σχημάτων και των χρωμάτων των φύλλων.

link

απαντήθηκε 15 Απρ, 02:00

botan's gravatar image

botan
5.2k515
αποδοχή: 17%

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση! Τελικά κατέληξα να πάρω έναν ελαιαγνο πανασε και μια φωτίνια. Μόλις ανοίξουν τα φυτώρια...σας ευχαριστώ!

(25 Απρ, 14:01) Isminaki

Λάθος... Αγγελική και ελαίαγνο. Όχι φωτίνια!

link

απαντήθηκε 25 Απρ, 14:03

Isminaki's gravatar image

Isminaki
1111
αποδοχή: 0%

Η δική μου απάντηση στην αρχική ερώτηση
άνοιξε/κλείσε την προεπισκόπιση

Ενημερώση για αλλαγές

μέσω e-mail:

Με την εγγραφή σας, θα μπορείτε να λάβετε άμεση ειδοποίηση όταν δωθεί απάντηση

με RSS:

Απαντήσεις

Απαντήσεις και Σχόλια

Τα βασικά της Μορφοποίησης

  • *πλάγια* ή _πλάγια_
  • **έντονα** ή __έντονα__
  • σύνδεσμος:[κείμενο](http://url.com/ "τίτλος")
  • εικόνα:![alt κείμενο](/path/img.jpg "τίτλος")
  • αριθμημένη λίστα 1. Foo 2. Bar
  • για να αλλάξεις γραμμή, βάλε δύο κενά εκεί που θες να γίνει η αλλαγή
  • επίσης υποστηρίζεται η βασική μορφοποίηση της HTML

Ετικέτες:

×55
×6
×1

Η ερώτηση έγινε: 19 Μάρ, 13:19

Την είδαν: 335 φορές

Τελευταία αλλαγή: 25 Απρ, 14:03

σχετικά | faq | blog | facebook | flickr | twitter | όροι χρήσης | επικοινωνία
Ρώτα το Κηπολόγιο • 2011