Κηπολόγιο Βιβλίο με Ερωτήσεις κηπουρικής

image_223

στάλθηκε 03 Οκτ '19, 12:17

effiebalafa's gravatar image

effiebalafa
1112
αποδοχή: 0%

τροποποιήθηκε 04 Οκτ '19, 15:21

ekont's gravatar image

ekont
4.8k182640


Είναι Φίκος (Ficus Lyrata) κρίνοντας από το σχήμα και τις νευρώσεις των φύλλων. Έχει απαντηθεί πριν από λίγες μέρες και στηο link της ερώτησης: https://ask.kipologio.gr/questions/21900/%CF%84%CE%B9-%CF%86%CF%85%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9

Προσωπική άποψη, πάντα και συγκρίνοντας τα φύλλα από φωτογραφίες στο Internet, νομίζω ότι είναι Ficus Lyrata:

1) Ficus Lyrata

Ficus_Lyrata_1

2) Ficus Benghalensis Ficus_Benghalensis

link

απαντήθηκε 03 Οκτ '19, 22:02

ekont's gravatar image

ekont
4.8k182640
αποδοχή: 37%

τροποποιήθηκε 12 Οκτ '19, 11:53

Καλέ μου φίλε ekont, σε ευχαριστώ για την απάντησή σου. Αυτό πρέπει να το κάνουμε όλοι συχνότερα στην αναζήτησή μας ώστε να μη καταλήγουμε σε απλές δηλώσεις. Ως προς το θέμα, οι φωτογραφίες που παραθέτεις κατά την άποψή μου τεκμηριώνουν ακριβώς ότι δεν έχουμε εδώ F. lyrata. Ο F. benghalensis όπως δείχνει η φωτογραφία του έχει φύλλα ωοειδή, δηλ. η μύτη του αυγού βρίσκεται στην άκρη του φύλλου. Λόγω έλλειψης χώρου, η συνέχεια στο επόμενο σχόλιο.

(12 Οκτ '19, 12:33) botan

Αντίθετα, ο F. lyrata έχει φύλλα αντωοειδή, δηλ. που είναι στενά προς τον μίσχο και φαρδαίνουν προς την άκρη. Αυτό σε αναλογία με μια λύρα, με τον μίσχο να αντιπροσωπεύει το τάστο, το δε έλασμα του φύλλου το σκάφος του οργάνου. Βλ. σχετικά http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&id=4496

(12 Οκτ '19, 12:34) botan

Δεν με έπεισες διότι ο Ficus Lyrata της πρώτης φωτό έχει στρογγυλεμένα ωοειδή φύλλα, σε αντίθεση με την δεύτερη φυτό του Ficus Benghalensis όπου έχουμε ρομβοείδή στρογγυλεμένα στις άκρες φύλλα που ίσως είναι παχύτερα και με πιό κχοντρή υφή και δεν έχουν καμία σχέση με το μέγεθος την υφή των φύλλων του φυτού της φωτο της ερώτησης. Και πάλι επαναλαμβάνω πρόκειται για προσωπική άποψη, εκτιμώντας τη δική σου επιχειρηματολόγια.

(12 Οκτ '19, 13:35) ekont

Οφείλω μια προσωπική διόρθωση: στην παρούσα ερώτηση απάντησα πάνω σε μια εσφαλμένη βάση, δηλ. το ότι το φυτό εδώ είναι το ίδιο με το φυτό του link τι-φυτο-είναι, πράγμα που δεν ισχύει. Έτσι αντικρούοντας τον F. lyrata έπεφτα εκ προοιμίου στον F. benghalensis που θεωρώ ως το φυτό της άλλης ερώτησης. Το παρόν φυτό όμως έχει φωτεινότερο φύλλωμα με διαφ. υφή και νεύρωση (λείπουν π.χ. τα εγκάρσια νευρίδια στη βάση του φύλλου του F. benghalensis). Θα πρότεινα να κοιτούσαμε στη θέση του το Meryta sinclairii, ένα επίσης διακοσμητικό φυτό γνωστό ως Puka από τ. Αραλιίδες που συχνά εκλαμβάνεται ως φίκος.

(17 Οκτ '19, 00:20) botan

Μας δυσκολεύει στην αναγνώριση και η εμφάνιση των φύλλων. Φαίνονται σαν πεσμένα και δεν μπορώ να καταλάβω αν πρόκειται για μία αντίδραση του φυτού στο έντονο φως / ζέστη ή είναι η φυσιολογική εμφάνιση των φύλλων του, οπότε δεν ισχύει κάποια ή και όλες οι προηγούμενες εκδοχές που έχουμε προτείνει. Θα βοηθούσε μία πλαϊνή πιο μακρυνή φωτό για επιβεβαίωση.

(17 Οκτ '19, 10:28) ekont

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ekont. Τον ίδιο προβληματισμό έχω όπως τον διατυπώνεις για το πώς στέκονται τα φύλλα πάνω στο φυτό λόγω ίσως κάποιων ιδιαίτερων συνθηκών στο περιβάλλον του.

(17 Οκτ '19, 18:21) botan

Ευχαριστώ πολύ!

link

απαντήθηκε 04 Οκτ '19, 13:50

effiebalafa's gravatar image

effiebalafa
1112
αποδοχή: 0%

Επιτρέψτε μου να επιμείνω ότι δεν είναι F. lyrata. Θεωρώ ότι είναι F. benghalensis. Και οι δύο έχουν έντονες νευρώσεις, αλλά την ειδοποιό διαφορά συνιστά το σχήμα των φύλλων. Στην φωτογραφία εδώ, όπως και στην πρόσφατη φωτογραφία του link τα φύλλα είναι καθαρά ωοειδή (F. Benghalensis). Τα φύλλα του F. lyrata φαρδαίνουν όσο απομακρύνονται από τον μίσχο, αποκτώντας αδρά τριγωνικό σχήμα, όπως είναι το σχήμα της μουσικής λύρας. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έχει ονομαστεί “lyrata”. Μια ονομασία που δίνεται με βάση την περιγραφή ενός φυτού είνα πάντα καλό βοήθημα και για την αναγνώρισή του, η δε απουσία των αντίστοιχων χαρακτηριστικών είναι προς προβληματισμό.

link

απαντήθηκε 12 Οκτ '19, 02:32

botan's gravatar image

botan
4.2k513
αποδοχή: 19%

Meryta sinclairii, the Puka plantPUKA

link

απαντήθηκε 17 Οκτ '19, 00:26

botan's gravatar image

botan
4.2k513
αποδοχή: 19%

Η δική μου απάντηση στην αρχική ερώτηση
άνοιξε/κλείσε την προεπισκόπιση

Ενημερώση για αλλαγές

μέσω e-mail:

Με την εγγραφή σας, θα μπορείτε να λάβετε άμεση ειδοποίηση όταν δωθεί απάντηση

με RSS:

Απαντήσεις

Απαντήσεις και Σχόλια

Τα βασικά της Μορφοποίησης

  • *πλάγια* ή _πλάγια_
  • **έντονα** ή __έντονα__
  • σύνδεσμος:[κείμενο](http://url.com/ "τίτλος")
  • εικόνα:![alt κείμενο](/path/img.jpg "τίτλος")
  • αριθμημένη λίστα 1. Foo 2. Bar
  • για να αλλάξεις γραμμή, βάλε δύο κενά εκεί που θες να γίνει η αλλαγή
  • επίσης υποστηρίζεται η βασική μορφοποίηση της HTML

Ετικέτες:

×97

Η ερώτηση έγινε: 03 Οκτ '19, 12:17

Την είδαν: 366 φορές

Τελευταία αλλαγή: 17 Οκτ '19, 18:21

σχετικά | faq | blog | facebook | flickr | twitter | όροι χρήσης | επικοινωνία
Ρώτα το Κηπολόγιο • 2011