Κηπολόγιο Βιβλίο με Ερωτήσεις κηπουρικής

Το πήρα από έκθεση, είχε και άνθη τα οποία έπεσαν και δεν ξανά έβγαλε και συν τοις άλλοις έχει χάσει το πράσινο χρώμα τα φύλλα του σαν να ξεβάφει και να γίνεται άσπρο, κάτι σαν πατατιά μου είχαν πει στην έκθεση αλλά δεν μπορώ να βρω τίποτα στο διαδίκτυο. 20190826_192233

στάλθηκε 26 Αύγ '19, 19:26

kostas%20Rompotis's gravatar image

kostas Rompotis
06711
αποδοχή: 0%


Τα άνθη του θύμιζαν χρυσάνθεμα; Γιατί δείχνει να είναι μια ντάλια (Dahlia sp.). Αυτό εξηγεί και τον καταχρηστικό χαρακτηρισμό «πατατιά», αφού οι ρίζες της ντάλιας είναι κονδυλώδεις (εκεί όμως τελειώνει και ο συσχετισμός τους με την πατάτα). Ως προς την θεραπεία της (από τετράνυχο-ωίδιο;), προσωπικά για αρχή προβαίνω σε βαθύ μηχανικό καθαρισμό πριν καταφύγω στα χημικά. Δηλ. αφού αφαιρέσω όλα τα πολύ προσβεβλημένα μέρη, κάνω έναν βαθύ καθαρισμό με σαπουνόνερο -αν σηκώνει τρίβοντας πολύ ελαφρά και τα φύλλα με το χέρι κ΄ προσέχοντας ιδιαιτέρως τις κορφές. Γυρίζω τη γλάστρα, ξεπλένω με πίεση. Δεν της αφήνω σαπούνια, δεν αγαπάει το αλκαλικό pH. Η συνέχεια στο… κηπολόγιο όπου βρίσκονται πολλές θαυμάσιες προτάσεις στην ετικ. «Ασθένεια».

link

απαντήθηκε 28 Αύγ '19, 19:59

botan's gravatar image

botan
4.2k513
αποδοχή: 19%

Λοιπόν ένα update, μετά από καιρό κι αφού το άφησα απότιστο αρκετά γιατί πίστευα ότι το πολύ νερό έκανε τη ζημιά, αποζημιώθηκα και συνήλθαν τα φύλλα του και πέταξε και άνθος, οπότε επισυνάπτω φωτό να μου πείτε τελικά τι φυτό είναι, από φωτοέρευνα που έκανα στο διαδίκτυο μου φαίνεται για χρυσάνθεμο, έχω δίκιο; Τι περιποίηση θέλει τελικά; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

20190929_174520

link

απαντήθηκε 29 Σεπ '19, 17:53

kostas%20Rompotis's gravatar image

kostas Rompotis
06711
αποδοχή: 0%

τροποποιήθηκε 29 Σεπ '19, 17:55

Νομίζω οτι είναι ντάλια. Μοιάζει με αυτήν στη διεύθυνση https://www.mistikakipou.gr/fitevoume-ntalies/, που λέει και πληροφορίες για τη φροντίδα της.

link

απαντήθηκε 30 Σεπ '19, 15:34

Eyrydiki's gravatar image

Eyrydiki
6.2k222663
αποδοχή: 37%

Μα ασφαλώς και είναι μια πανέμορφη ντάλια (όπως άλλωστε έδειχνε εξ αρχής), που μέσα στο χώμα κρύβει σίγουρα μερικούς κονδύλους, εξ ου και «πατατιά». Οι κόνδυλοι δεν αγαπούν το πολύ νερό γιατί σαπίζουν, κι έτσι η στέρησή του και η αγάπη σας έσωσε το φυτό. Εύγε! Χρυσάνθεμο δεν είναι βέβαια, αυτό το είπαμε ώστε μέσα από την παρομοίωση να οδηγηθούμε στην ντάλια.

link

απαντήθηκε 30 Σεπ '19, 23:21

botan's gravatar image

botan
4.2k513
αποδοχή: 19%

Και μια αναγκαία συμπλήρωση: η ντάλια είναι πολυετές φυτό που δεν διατηρεί το υπέργειο τμήμα της στα κρύα. Επομένως είναι αναμενόμενο σιγά σιγά να αρχίζει να υποβαθμίζεται και να μαραίνεται. Αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι χάλασε το φυτό, αλλά ότι απλώς διανύει τον κύκλο του. Σε αυτή την φάση πρέπει να μειώσουμε βαθμιαία τα ποτίσματα και τέλος να τα σταματήσουμε τελείως για να μείνουν μόνοι τους οι κόνδυλοι σε ανάπαυση. Την άνοιξη θα ξαναπετάξουν, οπότε και θα ξαναρχίσουμε τα ποτίσματα. Σε μέρη όπου το κρύο είναι πολύ μεγάλο αφαιρούμε και τους κονδύλους από το χώμα. Ακριβέστερες πληροφορίες στο:

(17 Οκτ '19, 19:27) botan
Η δική μου απάντηση στην αρχική ερώτηση
άνοιξε/κλείσε την προεπισκόπιση

Ενημερώση για αλλαγές

μέσω e-mail:

Με την εγγραφή σας, θα μπορείτε να λάβετε άμεση ειδοποίηση όταν δωθεί απάντηση

με RSS:

Απαντήσεις

Απαντήσεις και Σχόλια

Τα βασικά της Μορφοποίησης

  • *πλάγια* ή _πλάγια_
  • **έντονα** ή __έντονα__
  • σύνδεσμος:[κείμενο](http://url.com/ "τίτλος")
  • εικόνα:![alt κείμενο](/path/img.jpg "τίτλος")
  • αριθμημένη λίστα 1. Foo 2. Bar
  • για να αλλάξεις γραμμή, βάλε δύο κενά εκεί που θες να γίνει η αλλαγή
  • επίσης υποστηρίζεται η βασική μορφοποίηση της HTML

Ετικέτες:

×179

Η ερώτηση έγινε: 26 Αύγ '19, 19:26

Την είδαν: 332 φορές

Τελευταία αλλαγή: 17 Οκτ '19, 19:28

σχετικά | faq | blog | facebook | flickr | twitter | όροι χρήσης | επικοινωνία
Ρώτα το Κηπολόγιο • 2011