Κηπολόγιο Βιβλίο με Ερωτήσεις κηπουρικής

Καλησπέρα σε όλους τους λάτρεις των όμορφων κήπων και όχι μόνο. Θα ήθελα να μου απαντήσετε με όσο το δυνατόν συνοπτικό τρόπο στις δικές σας επιτυχείς ή αποτυχημένες προσπάθειες πολλ/σμού φυτών με μοσχεύματα. Παρακάτω παραθέτω τις δικές μου με άυξοντα βαθμό δυσκολίας: 1) Μπιγκόνιες (Ποώδεις ποικιλίες) Η πιο εύκολη περίπτωση. Απευθείας φύτεμα του μοσχεύματος (2 ή 3 στην ίδια γλάστρα) σε φυτόχωμα και τακτικό πότισμα. Τα νέα φυτά σχηματίζονται μόλις απο τη δεύτερη εβδομάδα. Δεν χρειάζεται ορμόνη ριζοβολίας. 2) Κίτρινο Γιασεμί (μη αρωματικό) και μπλε γιασεμί (πλούμπαγκο) Το ίδιο εύκολο με τις μπιγκόνιες. Δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν όλα τα φύλλα του μοσχεύματος, κατευθείαν τα φυτεύουμε στο έδαφος ή γλάστρα. Χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εμφανιστούν τα πρώτα αποτελέσματα για την επιτυχία του μοσχεύματος. 3) Βουκαμβίλιες Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος Εποχή φυτέματος: Τέλος Απριλίου - Αρχές Μαϊου Πότισμα/Μέρος φύτευσης: Τακτικό και σκιερό ειδικά τους καλοκαρινούς μήνες Εμφάνιση φύλλων (νεό φυτό): Σε ενά μιση μήνα Συμβουλή: Τσακίστε με μία πέτρα την κάτω άκρη του μοσχέυματος (2-4 εκ.) πριν το βάλετε σε ορμόνη ριζοβολίας και μετά το φυτεύετε στη γλάστρα. 4) Τριανταφυλλιές Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος ως λίγο δύσκολος. Εξαρτάται βέβαι και από την ποικιλία. Εποχή φυτέματος: Αρχές Αυγούστου Πότισμα/Μέρος φύτευσης: Αυστηρά όταν στεγνώνει το χώμα και μέρος κατά προτίμηση (να το βλέπει ο ήλιος αλλά όχι τις θερμές ώρες της ημέρα). Τα μοσχεύματα της τριανταφυλλιάς πολύ εύκολα μαυρίζουν όταν το έδαφος είναι πολύ ποτισμένο σαν λάσπη. Γι' αυτό το πότισμα τους πρέπει να επαναλαμβάνεται όταν στεγνώνει το χώμα. Εμφάνιση φύλλων (νεό φυτό): Σε ένα μήνα Συμβουλή: Η ίδια με της βουκαμβίλιας. Το μόσχευμα να φυτευτεί μέχρι τη μέση στη γλάστρα. 5) Σεφλέρα Μέχρι τώρα δεν είχα επιτυχές αποτέλεσμα (έκανα 2 προσπάθειες αρχές και τέλος καλοκαιριού) δηλ. το μόσχευμα (μαλακό) ξεράθηκε γρήγορα.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη συμμετοχή σας και ελπίζω να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον με τις συμβουλές που θα διατυπωθούν.

Προσθέτω δύο νέες περιπτώσεις φυτών με φωτογραφία: 6) Γεράνια Νομίζω και αυτή είναι εύκολη και γρήγορη σε αποτέλεσμα περίπτωση πολλαπλασιασμού από μόσχευμα. Απευθείας φύτεμα του μοσχεύματος στη γλάστρα και μετά από 1 μήνα ιδού το αποτέλεσμα: 20190520_193120

7) Φίκος Benjamin. Λίγο πιό δύσκολο και με πιθανότητα επιτυχίας 1 στις 3. Θέλουν προετοιμασία τα μοσχεύματα για ένα τρίμηνο ίσως και τετρλάμηνο σε νερό μέχρι να βγάλουν μικρές ρίζες. Μετά το φύτεψα στη γλάστρα σε θέση που να έχει λίγο ήλιο. Δείχνει να πιάνει: 20190520_193232

ερώτηση είναι "wiki για όλους".

στάλθηκε 09 Οκτ '18, 19:50

ekont's gravatar image

ekont
5.4k212742
αποδοχή: 32%

τροποποιήθηκε 20 Μάι '19, 19:43


Εγώ εκείνο που ανακάλυψα φέτος είναι ότι όσο πιο κοντά στο χώμα/ρίζες είναι το μόσχευμα τόσο πιο εύκολα αναπτύσσεται. Μου έσπασε ένα κλωνάρι βουκαμβίλιας, που ξεκινούσε σχεδόν από το χώμα. Το έκοψα στα τρία και το φύτεψα με ορμόνη ριζοβολίας τον Μάη.

P1010069

Τα τρία νέα μοσχεύματα είναι από το κέντρο δεξιά στη φωτογραφία. Η διαφορά της αντίδρασης των μοσχευμάτων είναι εμφανής. Το πίσω ήταν το πρώτο κοντά στο χώμα, το δεξιά του ήταν το μεσαίο κομμάτι και το μπροστινό ήταν το τελευταίο.

link

απαντήθηκε 09 Οκτ '18, 21:17

Eyrydiki's gravatar image

Eyrydiki
6.4k252766
αποδοχή: 36%

Εγώ από μόσχευμα έχω κάνει 2η γλάστρα με μπένζαμιν. Ανήμερα των Φώτων και ελλείψη βασιλικού, έκοψα κλωναράκια από το μπένζαμιν για να ραντίσω τον αγιασμό στο σπίτι. Μετά τα έβαλα σε ποτηράκι με νεράκι που το ανανέωνα μία φορά την εβδομάδα. Χωρίς ορμόνη ριζοβολίας τον Απρίλη είχα ένα φυτάκι με πολλές και εύρωστες ρίζες στο ποτηράκι. Το φύτεψα σε γλάστρα και 2 χρόνια τώρα καμαρώνω νέο μπένζαμινάκι!

link

απαντήθηκε 10 Οκτ '18, 12:49

%CE%91%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE's gravatar image

Αγγελική
2.5k5616
αποδοχή: 24%

Με τον ίδιο τρόπο φέτος απέκτησα και τρίτο μπενζαμινάκι!

(21 Μάι '19, 13:42) Αγγελική
Η δική μου απάντηση στην αρχική ερώτηση
άνοιξε/κλείσε την προεπισκόπιση

Ενημερώση για αλλαγές

μέσω e-mail:

Με την εγγραφή σας, θα μπορείτε να λάβετε άμεση ειδοποίηση όταν δωθεί απάντηση

με RSS:

Απαντήσεις

Απαντήσεις και Σχόλια

Τα βασικά της Μορφοποίησης

  • *πλάγια* ή _πλάγια_
  • **έντονα** ή __έντονα__
  • σύνδεσμος:[κείμενο](http://url.com/ "τίτλος")
  • εικόνα:![alt κείμενο](/path/img.jpg "τίτλος")
  • αριθμημένη λίστα 1. Foo 2. Bar
  • για να αλλάξεις γραμμή, βάλε δύο κενά εκεί που θες να γίνει η αλλαγή
  • επίσης υποστηρίζεται η βασική μορφοποίηση της HTML

Ετικέτες:

×39
×12

Η ερώτηση έγινε: 09 Οκτ '18, 19:50

Την είδαν: 1,298 φορές

Τελευταία αλλαγή: 21 Μάι '19, 13:42

σχετικά | faq | blog | facebook | flickr | twitter | όροι χρήσης | επικοινωνία
Ρώτα το Κηπολόγιο • 2011