Κηπολόγιο Βιβλίο με Ερωτήσεις κηπουρικής

Καλησπέρα,

Αγόρασα πριν 1,5 μήνα μία βουκαμβίλια την οποία φύτεψα σε μεγάλη γλάστρα και στερέωσα σε πέργκολα στο μπαλκόνι. Πρόκειται για μία ρίζα με δύο κλωνάρια από ότι μπορώ να καταλάβω. Στην αρχή είχε πολλά λουλούδια. Τις τελυταίες 3 βδομάδες περίπου τα λουλούδια μαράθηκαν και ξεράθηκαν. Διάβασα ότι πρέπει να τα αφαιρέσω από το λουλούδι και έτσι και έκανα αλλά δεν μ αρέσει που βλέπω μόνο πράσινο..Έριξα σίδηρο (κάτι μπλε μπιλάκια) και βοήθησε αρκετά καθώς βλέπω καινούρια κλαδάκια με καταπράσινα φύλλα και κορμό καφέκόκκινο. Γιατί τα υπόλοιπα παλιά φύλλα είναι τόσο σκούρα και ταλαιπωρημένα και ο κορμός διαφέρει στο χρώμα από τα καινούρια κλαδάκια? Και επίσης γιατί ξεράθηκαν έτσι τα λουλούδια? Τώρα έχει μείνει μόνο ένα "μπουκετάκι" σε όλο το λουλούδι.. Τη ποτίζω ανά 2 μέρες ή και κάθε μέρα όταν το χώμα είναι αρκετά στεγνό. Ο ήλιος δεν τη χτυπάει σε όλο της το μήκος γιατί είναι έτσι το μπαλκόνι μου. Τι μπορεί να φταίει? Με χαροποιούν τα νέα καταπράσινα κλαδάκια αλλά τί θα γίνει με το υπόλοιπο?

Ευχαριστώ

στάλθηκε 01 Ιούλ '12, 14:13

rena_fl's gravatar image

rena_fl
1222
αποδοχή: 0%


Μην αγχώνεσαι. Πολύ φυσιολογικό το ότι έπεσαν τα λουλούδια μόλις την μεταφύτεψες. Κάνει ήδη πολύ ζέστη και τα φυτά ζορίζονται. Φρόντισε να την ποτίζεις μόνο όταν στεγνώνει το χώμα (όχι μόνο η επιφάνειά του). Μη ρίξεις άλλο λίπασμα, ούτε σίδηρο. Κάνει πολύ ζέστη και δεν είναι το καλύτερο για ένα φυτό που προσπαθεί να προσαρμοστεί σε καινούρια γλάστρα. ο σίδηρος βοηθάει μόνο για να είναι καταπράσινα τα φύλλα, και όχι για τα λουλούδια. Άστην να προσαρμοστεί και μόλις δροσίσει το φθινόπωρο ρίξε ένα λίπασμα ανθοφορίας αν θέλεις τόσο πολύ να δεις άμεσα λουλούδια. Αλλιώς περίμενε την επόμενη άνοιξη.

link

απαντήθηκε 01 Ιούλ '12, 23:43

kipologio's gravatar image

kipologio
39.7k314226
αποδοχή: 45%

Μου έφυγε λίγο το άγχος μετά από αυτή την απάντηση! Είχα αρχίσει να πιστεύω πως καταστράφηκε! Υπάρχει κάποιο κολπάκι να καταλαβαίνω πότε στεγνώνει όλο το χώμα; Μέχρι τώρα κοιτάζω την επιφάνεια και λίγο ανακατεύω το χώμα ελαφρώς να δω.

Ευχαριστώ πολύ πάντως!

(01 Ιούλ '12, 23:51) rena_fl

Αυτό που κάνεις είναι ό,τι πρέπει.

(01 Ιούλ '12, 23:53) kipologio

Ο καλύτερος τρόπος είναι η "δακτυλοσκόπηση" . Χώνεις το δάκτυλο σου μέσα στο χώμα όσο μπορείς βαθιά. Το βγάζεις έξω και αν νοιώθεις το χώμα υγρό, το φυτό δεν θέλει ακόμη πότισμα. Αυτό βέβαια εξαρτάται και απο το είδος του φυτού. Άλλα θέλουν συχνό πότισμα άλλα λιγότερο. Π.χ. όταν το δάκτυλο βγαίνει στεγνό στη μπουκαμβίλια, τότε ποτίζουμε. Στη γαρδένια το δάκτυλο δεν πρέπει ποτέ να βγαίνει στεγνό.....

link

απαντήθηκε 23 Αύγ '12, 14:54

ARGYTEO's gravatar image

ARGYTEO
2.3k434763
αποδοχή: 11%

Η δικη μου βουκαμβιλια περασε 2 καλοκαιρια με πολλα λουλουδια και στο 3ο επεσαν ολα και δεν μπορω να πω πως εχει και παρα πολλα φυλλα!!Τωρα βεβαια εχει αρχισει να βγαζει λιγα πρασινα φυλλα..αλλα απο λουλουδια τιποτα..! ΤΙ ΕΧΕΙ ΠΑΘΕΙ??

link
απάντηση είναι "wiki για όλους".

απαντήθηκε 13 Ιούν '13, 12:06

%CE%A3%CF%89%CF%84%CE%BF%CF%82's gravatar image

Σωτος
(suspended)
αποδοχή: 0%

Η δικη μου βοκαμβιλια περασε 2 καλοκαιρια με πολλα λουλουδια και στο τριτο καλοκαιρι επεσαν ολα ...οπως και τα φυλλα..!4ο καλοκαιρι τα αφυλλα αρχισαν να ξαναβγαινουν σιγα σιγα (οχι και πολλα ομως)απο λουλουδια ομως τιποτα..! ΤΙ ΕΧΕΙ ΠΑΘΕΙ??

link

απαντήθηκε 13 Ιούν '13, 12:10

%CE%A3%CF%89%CF%84%CE%BF%CF%82's gravatar image

Σωτος
(suspended)
αποδοχή: 0%

Έχω τη μπουκαμβιλια νάνο.. Εδώ και 3 μήνες σε γλάστρα.. Δεν ήξερα ότι δεν θέλει συχνό πότισμα.. Μέρα παρά μέρα ποτίζω.. Έχει πράσινα φύλλα και βγάζει Ανθη αλλά τα φύλλα παρ' όλο που είναι πράσινα πέφτουν εύκολα.. Και η κορυφή που βγήκε φαίνεται ξερή.. Τι φταίει; τι να κάνω;

link

απαντήθηκε 12 Σεπ '18, 17:18

%CE%9A%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%B712's gravatar image

Καιτη12
1
αποδοχή: 0%

Καταρχήν αραίωσε περισσότερο το πότισμα. Τώρα που δρόσισε ο καιρός 2 φορές την εβδομάδα είναι καλά. Φυσικά θα τσεκάρεις και το χώμα με το δάχτυλο, όπως είπε παραπάνω ο\η ARGYTEO. Εγώ την δικιά μου την κλαδεύω από τα ξερά κλαδάκια.

(18 Σεπ '18, 14:13) Αγγελική
Η δική μου απάντηση στην αρχική ερώτηση
άνοιξε/κλείσε την προεπισκόπιση

Ενημερώση για αλλαγές

μέσω e-mail:

Με την εγγραφή σας, θα μπορείτε να λάβετε άμεση ειδοποίηση όταν δωθεί απάντηση

με RSS:

Απαντήσεις

Απαντήσεις και Σχόλια

Τα βασικά της Μορφοποίησης

  • *πλάγια* ή _πλάγια_
  • **έντονα** ή __έντονα__
  • σύνδεσμος:[κείμενο](http://url.com/ "τίτλος")
  • εικόνα:![alt κείμενο](/path/img.jpg "τίτλος")
  • αριθμημένη λίστα 1. Foo 2. Bar
  • για να αλλάξεις γραμμή, βάλε δύο κενά εκεί που θες να γίνει η αλλαγή
  • επίσης υποστηρίζεται η βασική μορφοποίηση της HTML

Ετικέτες:

×41

Η ερώτηση έγινε: 01 Ιούλ '12, 14:13

Την είδαν: 20,898 φορές

Τελευταία αλλαγή: 18 Σεπ '18, 14:13

σχετικά | faq | blog | facebook | flickr | twitter | όροι χρήσης | επικοινωνία
Ρώτα το Κηπολόγιο • 2011