Κηπολόγιο Βιβλίο με Ερωτήσεις κηπουρικής

Καλησπέρα και καλή χρονιά σε όλους σας.

Δε θα σας απασχολούσα με την ερώτησή μου, εάν δεν είχα προηγουμένως απελπιστεί, έχοντας αναζητήσει ματαίως μια λύση ―ή έστω κάποια αξιόπιστη συμβουλή― σχετικά με το ζήτημά μου, το οποίο αναλυτικότερα έχει ως εξής:

Κατοικώ στη Θεσσαλονίκη, όπου τα ξημερώματα η θερμοκρασία έπεσε στους -5°C και αναμένεται να παραμείνει αναλόγως χαμηλή (έως -8) για τουλάχιστον μία βδομάδα ακόμη. Τα φυτά μου (όλα σε σχετικά μικρές γλάστρες) βρίσκονται σε μπαλκόνι με ανατολικό προανατολισμό στον 6ο όροφο, και αποτελούνται από: Βιβούρνο Τίνους - Πυξάρι - Καρίσσα - Μουράγια - Καλαμοντίν - Πάπυρο - Σπαράγγι - Αρμπαρόριζα - Δεντρολίβανο - Πιπεριά - Σολάνουμ - Κισσό - Χρυσάνθεμα.

Το πρωί, αφού συνειδητοποίησα ότι το χώμα στις γλάστρες είχε παγώσει, μετέφερα όλα τα φυτά εντός του σπιτιού σε ανατολικό δωμάτιο στο οποίο δε χρησιμοποιώ θέρμανση, και (καλώς ή κακώς) τα πότισα με χλιαρό νερό (;).

Οι απορίες μου είναι οι εξής:

 1. Πόσο πιθανό είναι να έχουν πεθάνει τα φυτά μου; Κάποια εξ αυτών έχουν όψη ελαφρώς μαραμένη.

 2. Πόσο καιρό θα πρέπει να κρατήσω τα φυτά σε κλειστό χώρο; Υπάρχει περίπτωση κάποια από τα προαναφερθέντα φυτά να πεθάνουν, εάν μείνουν μέσα για διάστημα μεγαλύτερο από 1 ή 2 βδομάδες;

 3. Εάν απλώς περίμενω να παρέλθει η περίοδος του παγετού για να τα μετακινήσω εκ νέου στο μπαλκόνι ―και δεδομένου ότι σήμερα τους άλλαξα περιβάλλον ήδη μία φορά― τα φυτά δεν θα υποστούν επιπλέον σοκ με την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας;

 4. Υπάρχουν κάποια φυτά που θα ήταν πιο ασφαλή και θα επιζούσαν αν τα κρατούσα μέσα μέχρι την άνοιξη; Και αν ναι, ποια από όλα θα μπορούσαν να είναι αυτά;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την αναγνωσή του μηνύματός μου και τη βοήθειά σας, και σας ζητώ συγγνώμη για το μακροσκελές κείμενο.

Φιλικά, Duby

στάλθηκε 07 Ιαν '17, 14:50

Duby's gravatar image

Duby
1112
αποδοχή: 0%


Φίλε duby,

αρχικά ψυχραιμία καθώς "ό,τι κακό ήταν να γίνει έγινε". Κοινώς, από εδώ και πέρα δεν μπορείς να σώσεις κάτι που ήδη πάγωσε. Βρίσκομαι και εγώ Θεσσαλονική και έχω εικόνα του τι συνέβη.

Αρχικά, αν κάποιο από τα φυτά σου πάγωσε, θα το δεις απλά να ξεπαγώνει και να "λιώνει" σαν παγωτό μέσα στο δωμάτιο που το έχεις. Αν είναι παχύφυτο, θα το δεις να κρέμεται προς τα κάτω, σα σακούλα με κέρματα. Αν είναι άλλο φυτό, θα το δεις να μοιάζει μαραζωμένο.

 • Αν είναι παχύφυτο που πάγωσε, δε θα επανέλθει πιθανότατα. Εκτός αν πάγωσε μόνο το υπέργειο τμήμα του. Στην περίπτωση αυτή, αφαιρείς όλα τα λιωμένα τμήματα και περιμένεις να δεις αν θα πετάξει από το χώμα.
 • Αν είναι άλλο φυτό που πάγωσε, επίσης θα επανέλθει μετά από κλάδεμα και αν έμεινε ζωντανό το υπόγειο τμήμα του.

Εκτός σπιτιού είναι ασφαλή όλο το χειμώνα τα φυτά σου εκτός από: καρίσα, πιπεριά, πάπυρος, σπαράγγι, αρμπαρόριζα. Αυτά, αν παγώσουν, συνήθως πετάνε φρέσκα από το χώμα. Το καλαμοντίν το είχα χρόνια έξω σε τρελές μείον θερμοκρασίες και δεν έπαθε τίποτε, αν και εσπεριδοειδές. Η καρίσα είναι αυτή που αν πάγωσε, θα την δεις να λιώνει όπως προείπα. Και μάλλον δε θα επανέλθει. Το σπαράγγι και ο πάπυρος θα θέλουν κλάδεμα και θα πετάξουν φρέσκα.

Όσον αφορά αυτά που ρωτάς, άφησε μέσα στο σπίτι την καρίσα αν δεν πάγωσε και την αρμπαρόριζα.

Τα υπόλοιπα βγάλτα πάλι όλα έξω μία ηλιόλουστη μέρα που θα ανέβει η θερμοκρασία. Αν τα βγάλεις τώρα, θα ξαναπάθουν σοκ. Ήδη έπαθαν ένα που μπηκαν μέσα.

Άρα, περιμένεις να ανέβει η θερμοκρασία, να βγει ήλιος και τα βγάζεις έξω. Διορθώνεις προβλήματα όπου προέκυψαν (πάπυρος, σπαράγγι κτλ) με κλαδέματα την άνοιξη ή μετά τους τελευταίους παγετούς (π.χ. Μάρτιο).

Αυτά από μένα! Καλή ευκολία!

link

απαντήθηκε 07 Ιαν '17, 15:51

kipologio's gravatar image

kipologio
39.7k314226
αποδοχή: 45%

Αγαπητή/έ Κηπολόγιο,

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση ανταπόκριση, τόσο για το περιεχόμενό της απάντησης, όσο και για τον χρόνο που αφιέρωσες γι' αυτήν.

[Ευτυχώς τουλάχιστον για την καρίσσα και τη μουράγια είχα προνοήσει και δεν τις είχα αφήσει έξω, απλώς ανησυχούσα μήπως δεν επιβιώνουν γενικώς σε κλειστούς χώρους για μεγάλο διάστημα. Είναι νεοαποκτηθείσες και δεν έχω προσωπική εμπειρία μαζί τους. Την πιο ταλαιπωρημένη όψη (μέχρι στιγμής) έχουν κυρίως οι αρμπαρόριζες].

Οπότε, συνοψίζω απλώς, προς επιβεβαίωση:

Όταν (ελπίζω) την επόμενη εβδομάδα βελτιωθεί κάπως ο καιρός, θα επανεγκαταστήσω στο μπαλκόνι πυξάρι, βιβούρνο, σολάνουμ, δεντρολίβανο, καλαμοντίν, κισσό και χρυσάνθεμα,

και θα αφήσω μέσα στο σπίτι μέχρι τις αρχές της άνοιξης το σπαράγγι, την καρίσσα, τη μουράγια, την αρμπαρόριζα, την πιπεριά και τον πάπυρο. Ελπίζω να κατάλαβα σωστά.

Και πάλι, δεν έχω λόγια να ευχαριστήσω. Ειλικρινά. D.

(07 Ιαν '17, 16:25) Duby

Χτες πληκτρολόγησα απάντηση, αλλά τελικά μάλλον δεν έβαλα αρκετή δύναμη να πατήσω το "σχολίασε" και βλέπω ότι δεν ανέβηκε. Ναι, έτσι ακριβώς. Αυτά που λες έξω όταν βγει ήλιος και ανέβει λίγο η θερμοκρασία. Αν έχεις πρόβλημα χώρου μέσα στο σπίτι, βγάλε έξω και πάπυρο και σπαράγγι - δεν έχουν κάτι χειρότερο να πάθουν.

(08 Ιαν '17, 23:12) kipologio
Η δική μου απάντηση στην αρχική ερώτηση
άνοιξε/κλείσε την προεπισκόπιση

Ενημερώση για αλλαγές

μέσω e-mail:

Με την εγγραφή σας, θα μπορείτε να λάβετε άμεση ειδοποίηση όταν δωθεί απάντηση

με RSS:

Απαντήσεις

Απαντήσεις και Σχόλια

Τα βασικά της Μορφοποίησης

 • *πλάγια* ή _πλάγια_
 • **έντονα** ή __έντονα__
 • σύνδεσμος:[κείμενο](http://url.com/ "τίτλος")
 • εικόνα:![alt κείμενο](/path/img.jpg "τίτλος")
 • αριθμημένη λίστα 1. Foo 2. Bar
 • για να αλλάξεις γραμμή, βάλε δύο κενά εκεί που θες να γίνει η αλλαγή
 • επίσης υποστηρίζεται η βασική μορφοποίηση της HTML

Ετικέτες:

×11

Η ερώτηση έγινε: 07 Ιαν '17, 14:50

Την είδαν: 1,097 φορές

Τελευταία αλλαγή: 08 Ιαν '17, 23:12

σχετικά | faq | blog | facebook | flickr | twitter | όροι χρήσης | επικοινωνία
Ρώτα το Κηπολόγιο • 2011