Κηπολόγιο Βιβλίο με Ερωτήσεις κηπουρικής

Να ρωτήσω κάτι. Φύτεψα πριν ένα μήνα περίπου πιπεριές, αγγουριές, μελιτζάνες, τοματιές, κολοκυθιές. Μετά τη φύτευση έβαλα κάμποση κοπριά περιμετρικά απ'τον κορμό. Ποτιζω κανονικά. Εντωμεταξύ καποια έχουν κάνει άνθη, κάποια άλλα έχουν ήδη αρχίζουν να εμφανίζουν καρπό. Χρειάζεται να τα ενισχύσω με κάποιο λίπασμα για να κάνουν περισσότερο και μεγαλύτερο καρπό ή δεν χρειάζεται? Το λίπασμα είναι κακό στα ζαρζαβατικά? Δηλαδή είναι σα να τα αγοράζω απ'τη λαική που είναι γεμάτα χημικά (γιατί αν είναι έτσι να μην κάνω τον κόπο, τα αγοράζω και έτοιμα!) ή είναι κάτι ακίνδυνο? Ευχαριστώ

στάλθηκε 04 Ιούν '12, 12:39

%CE%95%CE%B9%CF%81%CE%AE%CE%BD%CE%B7's gravatar image

Ειρήνη
580252633
αποδοχή: 28%


Το καλύτερο από όλα θα ήταν να φτιάξεις χαρμάνι, δηλαδή να ανακατέψεις κοπριά με απλό χώμα και σε αυτό να φυτέψεις τα φυτά σου. Έστω και από πάνω που έβαλες την κοπριά, νομίζω είναι αρκετή για να δώσει δύναμη στα λαχανικά σου. Δεν είναι απαραίτητο να ρίξεις λίπασμα, το οποίο δεν είναι όμως κάτι κακό και τόσο καταστροφικό για την υγεία μας. Στην ουσία είναι οι ουσίες που παίρνουν τα φυτά έτσι κι αλλιώς από το χώμα και το κομπόστ, αλλά "μαζεμένες". Αυτό που θα πρέπει να αποφύγεις, αν θέλεις να είναι ψιλοβιολογικά τα λαχανικά σου, είναι να μην ψεκάσεις με φυτοφάρμακο. Πράγμα το οποίο πολλές φορές δεν μπορείς να αποφύγεις. Αλλά και πάλι, αν ψεκάσεις με κάποιο φυτοφάρμακο, κακό είναι αν μαζέψεις αμέσως καρπό και δεν αφήσεις να περάσουν οι προβλεπόμενες από τον κατασκευαστή του φαρμάκου ημέρες για συγκομιδή.

link

απαντήθηκε 04 Ιούν '12, 13:57

kipologio's gravatar image

kipologio
39.7k314226
αποδοχή: 45%

ευχαριστώ πολύ. Κάτι που μου πρότεινε ο άνθρωπος στο φυτώριο είναι για περισσότερη ενίσχυση, κάθε δέκα μέρες, στο ποτιστήρι να βάζω 2-3 δάκτυλα κοπριάς, να γεμίζω με νερό, να ανακατεύω καλά να γίνει σα χυλός και να ποτίζω. Ισχυει ή να μην το τολμήσω??

(04 Ιούν '12, 14:18) Ειρήνη

Nα το τολμήσεις δεν κάνει κακό, αλλά γενικά απόφυγε τις ενυσχητικές παρεμβάσεις. Το μόνο ακίνδυνο είναι θειοχαλκίνη με θειάφι -μίγμα σκονών που ρίχνουμε με πυκνό τούλι- για την καταπολέμηση της μελίγκρας. Αφού κάνεις τον κόπο, κάνε και τη διαφορά από εκείνα του εμπορίου και άφησέ τα αγνά βιολογικά. Ρίξε μια ματιά. http://sixnapikna.blogspot.gr/2010/04/blog-post_25.html

link

απαντήθηκε 04 Ιούν '12, 23:46

Thalassenia's gravatar image

Thalassenia
1115510
αποδοχή: 28%

thalassenia ευχαριστώ, αν και η απάντησή σου ήταν λίγο...άσχετη μ'αυτό που ρωτάω. Δεν ρωτάω για καταπολέμηση ασθενειών με φυτοφάρμακα, αλλά για ενίσχυση του φυτού με κάποιο είδος λίπασμα για περισσότερο και πιο πιοτικό καρπό :)

(05 Ιούν '12, 11:40) Ειρήνη

Ειρήνη μου άν έχουμε ένα υγιές φυτό θα έχουμε και καρπό οπότε φροντίζουμε πρώτα γι αυτό. Τώρα για περισσότερο και ποιοτικό καρπό μόνο με χημικά ή οικολογικά σκευάσματα μπορείς -ίσως- να έχεις. Όμως προσωπικά είμαι κατά αυτών γι αυτό λέω όχι ενυσχητικές παρεμβάσεις. Ας φάμε όσο πιο αγνά και καθαρά μπορούμε.

(05 Ιούν '12, 21:56) Thalassenia

α μάλιστα, κατάλαβα. Κιεγώ αυτής της άποψης είμαι, αλλά έλεγα μήπως υπάρχει κάτι που μου διαφεύγει. Ευχαριστώ και πάλι.

(05 Ιούν '12, 23:08) Ειρήνη
Η δική μου απάντηση στην αρχική ερώτηση
άνοιξε/κλείσε την προεπισκόπιση

Ενημερώση για αλλαγές

μέσω e-mail:

Με την εγγραφή σας, θα μπορείτε να λάβετε άμεση ειδοποίηση όταν δωθεί απάντηση

με RSS:

Απαντήσεις

Απαντήσεις και Σχόλια

Τα βασικά της Μορφοποίησης

  • *πλάγια* ή _πλάγια_
  • **έντονα** ή __έντονα__
  • σύνδεσμος:[κείμενο](http://url.com/ "τίτλος")
  • εικόνα:![alt κείμενο](/path/img.jpg "τίτλος")
  • αριθμημένη λίστα 1. Foo 2. Bar
  • για να αλλάξεις γραμμή, βάλε δύο κενά εκεί που θες να γίνει η αλλαγή
  • επίσης υποστηρίζεται η βασική μορφοποίηση της HTML

Ετικέτες:

×25

Η ερώτηση έγινε: 04 Ιούν '12, 12:39

Την είδαν: 3,463 φορές

Τελευταία αλλαγή: 05 Ιούν '12, 23:08

σχετικά | faq | blog | facebook | flickr | twitter | όροι χρήσης | επικοινωνία
Ρώτα το Κηπολόγιο • 2011