Κηπολόγιο Βιβλίο με Ερωτήσεις κηπουρικής

Καλησπέρα στην παρέα σας! Θα ήθελα τα φώτα σας. 'Εχω σπέιρει γκαζόν στις 14 Σεπ, ένα μίγμα από 3 φεστούκες αρουντιναντσεα. 'Ολα εξελίχτηκαν καλά, και το γκαζόν έχει φυτρώσει καλά, όμως εκτός από το γκαζόν έχουν φυτρώσει και πολλά ζιζάνια, τα οποία εκμεταλλευόμενα προφανώς και τη λίπανση που έχει γίνει εχουν τελευταίως θεριέψει, αναπτύσσονται ταχύτερα από το γκαζόν και μοιάζει κατα περιοχές να κυριαρχούν, αλλοιώνοντας αισθητικά το αποτέλεσμα. Να σημειώσω πως απ'ότι μου είπαν οι μεγαλύτεροι, υπάρχουν κυρίως γλιστρίδες (αντράκλες), βλήτα και φυσικά τριφυλλάκι. Να σημειώσω πως το γκαζόν έχει πλέον ύψος από 8-12εκ., αλλά δεν έχει ακόμα τουλάχιστον ικανοποιητική πυκνοτητα και όταν δοκιμάζω να το πατήσω,ισοπεδώνεται πλήρως, αποτελείται δε από λεπτά, πολύ λεπτά φυλλαράκια, που δεν τα βλέπω να πλαταίνουν, ελπίζω αυτό να συμβεί αργότερα καθώς μεγαλώνει, καθότι πρόκειται να παίζουν παιδιά. Τα ερωτήματα: 1.Πότε να κάνω το πρώτο κούρεμα; 2. Με ποιο σκεύασμα μπορώ να αντιμετωπίσω επιλεκτικά τα ζιζάνα και να μην πειράξω τη φεστούκα; 3. Πότε να κάνω την εφαρμογή; 'Αμεσα ή μετά το πρώτο κούρεμα ή να περιμένω αργότερα και πότε; Ευχαριστώ πολύ! Γνωρίζω πως μάλλον ρωτάω πολύ εξειδικευμένα πράγματα, όμως νομίζω είμαι στο κατάλληλο μέρος...

στάλθηκε 03 Οκτ '11, 22:41

dimpas's gravatar image

dimpas
115111118
αποδοχή: 0%


Ωχ, κάτσε να ξύσω το μολύβι μου! :-) Θα σχολιάζω μέσα στην ερώτησή σου, για να μην ξεχάσω τίποτις!

'Ολα εξελίχτηκαν καλά, και το γκαζόν έχει φυτρώσει καλά - εύγε! - , όμως εκτός από το γκαζόν έχουν φυτρώσει και πολλά ζιζάνια - λογικό και σούπερ αναμενόμενο-, τα οποία εκμεταλλευόμενα προφανώς και τη λίπανση που έχει γίνει εχουν τελευταίως θεριέψει - ακριβώς έτσι - , αναπτύσσονται ταχύτερα από το γκαζόν - τα ρημάδια - και μοιάζει κατα περιοχές να κυριαρχούν, αλλοιώνοντας αισθητικά το αποτέλεσμα. Να σημειώσω πως απ'ότι μου είπαν οι μεγαλύτεροι - και σοφότεροι-, υπάρχουν κυρίως γλιστρίδες (αντράκλες) - τσομπ!-, βλήτα - σούπερ χορτόπιτα - και φυσικά τριφυλλάκι - καλό, μόνο αν είσαι παναθηναϊκός!. Να σημειώσω πως το γκαζόν έχει πλέον ύψος από 8-12εκ., αλλά δεν έχει ακόμα τουλάχιστον ικανοποιητική πυκνοτητα και όταν δοκιμάζω να το πατήσω,ισοπεδώνεται πλήρως, αποτελείται δε από λεπτά, πολύ λεπτά φυλλαράκια - είναι τα φύλλα babies που μόλις φύτρωσαν από τον κάθε σπόρο, πρέπει να περιμένεις ο κάθε σπόρος να γίνει φυτό μοναχό του που θα δώσει αργότερα τα κανονικά του φύλλα-, που δεν τα βλέπω να πλαταίνουν, ελπίζω αυτό να συμβεί αργότερα καθώς μεγαλώνει, καθότι πρόκειται να παίζουν παιδιά - εννοείται πως αργότερα θα γίνει πυκνός και συμπαγής χλοοτάπητας θα έχει αυτό το πλατύ φύλλο που έχεις στο μυαλό σου, και θα παίζουν τα παιδιά!.

Τα ερωτήματα:

  1. Πότε να κάνω το πρώτο κούρεμα; Τα 12 εκ. είναι καλό ύψος για το πρώτο του κούρεμα. Δε θα το κοντοκουρέψεις, βάλε τη μηχανή σε μεγαλύτερη από τη μεσαία σκάλα. π.χ. Από 1 (κοντό κούρεμα) -5 (αφήνει πολύ χόρτο), βάλτην στο 3-4. Μην κουρέψεις μετά από πότισμα, άσε το χώμα να είναι στεγνό. Αλλιώς με το που θα μπει μέσα η μηχανή θα βουλιάξει και θα λιανίσει το baby γκαζόν.

  2. Με ποιο σκεύασμα μπορώ να αντιμετωπίσω επιλεκτικά τα ζιζάνα και να μην πειράξω τη φεστούκα; Αν ο κήπος σου είναι μικρός, το πρόβλημα δεν είναι τεράστιο και έχεις χρόνο και διάθεση, σου προτείνω ανεπιφύλακτα να τα ξεπατώσεις με τη ρίζα με τα χέρια σου. Τουλάχιστον για πρώτη κίνηση κάντο, για να προλάβεις να μην παραθεριέψουν και ανθίσουν και ρίξουν σπόρο. Τις γλυστρίδες θα τις πιάνεις ολόκληρες μαζί με όλα τα κλαδιά, με τα χέρια σου κοντά στη ρίζα και θα τραβάς. Σημαντικό: πρέπει να βγουν με τη ρίζα! Αν η κατάσταση είναι απελπιστική και προτιμάς να πλέξεις με βελονάκι ολόκληρη κουρτίνα διπλής μπαλκονόπορτας από το να τα βγάλεις με τα χέρια, τότε πάμε στην περίπτωση "ζιζανιοκτόνου". Σημείωση: η γλιστρίδα δεν θα πολυχαμπαριάσει από ένα επιλεκτικό ζιζανιοκτόνο, βγάλτην με τα χέρια. Στα υπόλοιπα, με κάποιο επιλεκτικό ζιζανιοκτόνο για πλατύφυλλα θα γίνει καλή δουλειά. Ακολουθείς πιστά τις αναγραφόμενες οδηγίες, δεν ψεκάζεις αν φυσάει, δε βγαίνουν καθόλου έξω τα παιδιά, φοράς μάσκα και γάντια. Αφού τα δεις μετά τον ψεκασμό να λιποθυμούν και να τεζάρουν, τα μαζεύεις (βγαίνουν πιο εύκολα από ζωντανά) και τα πετάς. Δε τα αφήνεις εκεί ακόμη κι αν είναι ξερά.

  3. Πότε να κάνω την εφαρμογή; Πρώτα κάνε ένα πρώτο "ντου" για γλυστρίδες και ό,τι άλλο είναι τεράστιο και μετά κούρεψε. Αν κουρέψεις το γκαζόν, θα κουρευτούν μαζί και τα ζιζάνια και θα θεριέψουν ακόμη περισσότερο και θα κάνουν ακόμη πιο δυνατή ρίζα. Παρ' όλα αυτά, μη το αφήσεις πολύ και παραμεγαλώσει το γκαζόν σου.

Έχε στο νου σου: μην αφήνεις ζιζάνια να ανθίζουν, γιατί ρίχνουν φρέσκο σπόρο και μετά γεμίζεις χωρίς να το πάρεις χαμπάρι. Καλό θα είναι να ελαττώσεις τα ποτίσματα σε σχέση με όπως τα είχες στην αρχή. Ο καιρός έχει δροσίσει (εκτός αν είσαι στην Ιεράπετρα...) και το χώμα δε στεγνώνει τόσο εύκολα.

link

απαντήθηκε 04 Οκτ '11, 00:09

kipologio's gravatar image

kipologio
39.7k314226
αποδοχή: 45%

Σε ευχαριστώ πολύ για την λεπτομερέστατη απάντησή σου!!! Δεν περίμενα καλύτερη! θα ακολουθήσω τη συμβουλή σου για ... manual ξερίζωμα (η εκταση μου είναι συνολικά κάπου 150 τμ, ωστόσο το "πρόβλημα" εστιάζεται -μάλλον εντυπωσιακό- σε μια κεντρική λωρίδα που την βλέπει περισσότερο ο ήλιος έκτασης 40 τμ στην οποία όμως το πρόβλημα είναι πραγματικά έντονο). Θα κάνω ότι μπορώ, όρεξη υπάρχει :) Αν καταφέρω και περιορίσω πολύ τα ζιζάνια, τότε προχωρώ σε κοπή άμεσα και "ξεχνώ" (όπως και θα προτιμούσα) το ζιζανιοκτόνο, αλλιώς δε θα το αποφύγω. Καμμιά πρόταση για συγκεκριμένο σκεύασμα, αν χρειαστεί;

link

απαντήθηκε 04 Οκτ '11, 01:22

dimpas's gravatar image

dimpas
115111118
αποδοχή: 0%

1

Αν είναι 150 τμ. και το πρόβλημα μόνο στα 40 τμ. σιγουράντζα με το χέρι!Δε μπορώ να σου προτείνω κάποιο σκεύασμα. Αρκεί να μην είναι για αγρωστώδη. Θα σου δώσουν κάτι σωστό πιστεύω, αφού θα τους πεις τι θελεις.

(04 Οκτ '11, 01:25) kipologio
Η δική μου απάντηση στην αρχική ερώτηση
άνοιξε/κλείσε την προεπισκόπιση

Ενημερώση για αλλαγές

μέσω e-mail:

Με την εγγραφή σας, θα μπορείτε να λάβετε άμεση ειδοποίηση όταν δωθεί απάντηση

με RSS:

Απαντήσεις

Απαντήσεις και Σχόλια

Τα βασικά της Μορφοποίησης

  • *πλάγια* ή _πλάγια_
  • **έντονα** ή __έντονα__
  • σύνδεσμος:[κείμενο](http://url.com/ "τίτλος")
  • εικόνα:![alt κείμενο](/path/img.jpg "τίτλος")
  • αριθμημένη λίστα 1. Foo 2. Bar
  • για να αλλάξεις γραμμή, βάλε δύο κενά εκεί που θες να γίνει η αλλαγή
  • επίσης υποστηρίζεται η βασική μορφοποίηση της HTML

Ετικέτες:

×17
×7

Η ερώτηση έγινε: 03 Οκτ '11, 22:41

Την είδαν: 6,331 φορές

Τελευταία αλλαγή: 04 Οκτ '11, 01:25

σχετικά | faq | blog | facebook | flickr | twitter | όροι χρήσης | επικοινωνία
Ρώτα το Κηπολόγιο • 2011