Κηπολόγιο Βιβλίο με Ερωτήσεις κηπουρικής

Καλησπερα εχω μερικους σπορους τριανταφυλλιας που εχω αγορασει απο εξωτερικο μεσω ιντερνετ,πως μπορω να τους φυτεψω?

στάλθηκε 01 Ιούν '12, 10:56

lampisd's gravatar image

lampisd
1111
αποδοχή: 0%


θελεις να τις φυτεψεις στο εδαφος ή σε γλαστρα;

γενικα απο οσο γνωριζω η καταλληλη εποχη σπορας ειναι το χειμωνα, κατα το δεκεμβριο. αν κανω λαθος ας με διορθωσει καποιος. στις τριανταφυλλιες αρεσει το πλουσιο χωμα, αλλα θελει καλη αποστραγγιση. αυτο μπορεις να το καταλαβεις οταν ποτιζεις και βλεπεις οτι απορροφαται ευκολα το νερο. επισης φυτεψε τις σε ηλιολουστο σημειο γιατι αγαπουν το φως και οσο μπορεις μακρια απο αλλα δεντρα και πολλα φυτα, γιατι προσβαλλονται ευκολα απο ζουζουνακια, καμπιες κτλ.

link

απαντήθηκε 01 Ιούν '12, 13:11

constant-gardener's gravatar image

constant-gar...
2.2k192445
αποδοχή: 25%

θελω να φυτεψω τον σπορο σε γλαστρακι και μολις μεγαλωσει να μεταφυτεψω στο εδαφος.

(01 Ιούν '12, 15:17) lampisd
1

φυτεψε το στα 5-10 εκατοστα βαθος σε πλουσιο χωμα και βγαλε το πιατακι απο κατω. καλο θα ηταν να βαλεις και χαλικακια στον πατο και ακομα καλυτερη αποστραγγιση. ποτιζε το οταν στεγνωνει το χωμα του και φυσικα να το εχεις εξω σε ηλιολουστη θεση.

(02 Ιούν '12, 01:52) constant-gar...

Οι σπόροι σου βρίσκονται σε λήθαργο σε μία κατάσταση στην οποία οι σπόροι δεν φυτρώνουν. Για να βλαστήσουν πρέπει να υποστούν για κάποιο χρονικό διάστημα υγρόψυξη (pre-chilling) ώστε να διακοπεί πρώτα ο λήθαργος.

Αρχές Μαρτίου τον σπόρο τον βάζεις σε μια διαφανές νάιλον σακούλα με μετρίως υγρής άμμου μετά της οποίας ανακατεύονται σε αναλογία 4-5 μερών άμμου και ενός μέρους σπόρων.

Την σακούλα την βάζεις στο ψυγείο για δυό μήνες περίπου σε θερμοκρασία 4 μέχρι 6 °C ενδιάμεσα ρίχνεις και καμιά ματιά μήπως και φυτρώση κάποιος σπόρος τον οποίον πέρνεις με κουταλάκι και τον φυτεύης σε γλάστρα με αμμόχωμα και κοπριά ανακατεμένα σε βάθος 10 Χιλιοστά περίπου.

Την γλάστρα την τοποθετής σε μέρος να έχει αρκετό φωτισμό αλλά όχι υπερβολικό σε θερμοκρασία χώρου 20-24 °C το χώμα να το διατηρής υγρό, όταν το φυτό γίνει 10 εκατοστά περιπου την κορυφή την κόβεις με ψαλίδι.

link

απαντήθηκε 20 Δεκ '14, 00:50

%CE%A3%CF%89%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82's gravatar image

Σωτήριος
161
αποδοχή: 0%

Πρώτη φορά ακούω για σπορά τριανταφυλλιάς...Θα είναι απο τις περιπτώσεις που θα είναι πιο δύσκολο έτσι και γι'αυτό δεν θα συνηθίζεται.Πιο το όφελος,απο τη στιγμή που μπορούμε να φυτέψουμε έτοιμες τριανταφυλλιές,γυμνόριζες ήσε μπάλα χώματος μπορεί να μου απαντήσει κάποιος σε αυτό;Λόγω της αγοράς μέσω Internet από το εξωτερικό,ήταν πιο εύκολη και συμφέρουσα η αγορά σπόρων;

Η ερώτηση αυτή ήταν αρκετά παλιά, πράγμα που σημαίνει πως θα ήταν ωραία μια και ξαναήρθε στην επιφάνεια να μαθαίναμε τι απέγιναν τελικά αυτοί οι σπόροι.Βλέπω όμως ότι δεν είναι και πολύ ενεργός απο τότε αυτός που έκανε την ερώτηση οπότε μάλλον θα μείνουμε με την απορία...

link

απαντήθηκε 20 Δεκ '14, 10:04

%CE%94%CE%AC%CF%86%CE%BD%CE%B7's gravatar image

Δάφνη
3.2k172175188
αποδοχή: 13%

τροποποιήθηκε 20 Δεκ '14, 10:30

Η τριανταφυλλιά μπορεί να πολλαπλασιασθεί με, σπόρο αν και δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος και αποφεύγεται ,διότι τα σπορόφυτα που προέρχονται μ αυτόν τον τρόπο δεν κρατούν τους μητρικούς χαρακτήρες και δίνουν άχρηστα υβρίδια . Παρόλα αυτά και επειδή διασταυρώνονται πολύ εύκολα , χρησιμοποιείται από τους γενετιστές για την παραγωγή νέων ποικιλιών. Αν όμως θέλουμε να εφαρμόσουμε αυτόν τον τρόπο πολλαπλασιασμού , τότε πρέπει να τα εμβολιάσουμε (ενοφθαλμίσουμε) με την επιθυμητή ποικιλία . Οι δενδρώδεις και θαμνώδεις τριανταφυλλιές του εμπορίου είναι όλες ενοφθαλμισμένες . Ο πιο σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος πολλαπλασιασμού μετά τον ενοφθαλμισμό είναι με μόσχευμα (εφόσον πρόκειται για ποικιλίες που ριζοβολούν εύκολα) . Κατά το κλάδεμα διαλέγουμε επάκρια μοσχεύματα με νύχι ή με τακούνι , τα οποία θα πρέπει να είναι υγιή και να μη φέρουν αποχρωματισμούς , μήκους 30-40 cm και τα φυτεύουμε κατευθείαν στην οριστική τους θέση .Τα φυτεύουμε κατά τέτοιο τρόπο ώστε τα 2/3 να βρίσκονται εντός του εδάφους ,και πάνω από το έδαφος να βρίσκονται 2-3 οφθαλμοί . Εάν θέλουμε να τα φυτέψουμε σε γλάστρες , θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα αμμοαργιλώδες μίγμα προσθέτοντας και λίγη τύρφη ,θα πρέπει επίσης να εξασφαλίσουμε και την καλή αποστράγγιση . Οι νάνες ποικιλίες πολλαπλασιάζονται αποκλειστικά με μοσχεύματα. Πολλές ποικιλίες τριανταφυλλιάς πολλαπλασιάζονται και με μαλακά μοσχεύματα την άνοιξη και το καλοκαίρι , όμως για να ριζοβολήσουν θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες στοιχειώδης συνθήκες ριζοβολίας.

Το πήρα αυτούσιο από το site: http://spitikiposkaimpalkoni.blogspot.gr/2013/04/rose_30.html

Παρόλα αυτά ο Σωτήριος ήταν πολύ πιο συγκεκριμένος ως προς την διαδικασία.Το έκανες πότε στην πράξη;Έπιασε;

link

απαντήθηκε 20 Δεκ '14, 10:15

%CE%94%CE%AC%CF%86%CE%BD%CE%B7's gravatar image

Δάφνη
3.2k172175188
αποδοχή: 13%

τροποποιήθηκε 20 Δεκ '14, 10:20

Τι άμμο? Θαλάσσης? Πήρα κι εγώ σπόρους και είμαι άσχετη! Τώρα τους παρέλαβα.. να περιμένω μέχρι τον Μάρτη?

(17 Ιούλ '15, 15:51) penny
Η δική μου απάντηση στην αρχική ερώτηση
άνοιξε/κλείσε την προεπισκόπιση

Ενημερώση για αλλαγές

μέσω e-mail:

Με την εγγραφή σας, θα μπορείτε να λάβετε άμεση ειδοποίηση όταν δωθεί απάντηση

με RSS:

Απαντήσεις

Απαντήσεις και Σχόλια

Τα βασικά της Μορφοποίησης

  • *πλάγια* ή _πλάγια_
  • **έντονα** ή __έντονα__
  • σύνδεσμος:[κείμενο](http://url.com/ "τίτλος")
  • εικόνα:![alt κείμενο](/path/img.jpg "τίτλος")
  • αριθμημένη λίστα 1. Foo 2. Bar
  • για να αλλάξεις γραμμή, βάλε δύο κενά εκεί που θες να γίνει η αλλαγή
  • επίσης υποστηρίζεται η βασική μορφοποίηση της HTML

Ετικέτες:

×94

Η ερώτηση έγινε: 01 Ιούν '12, 10:56

Την είδαν: 22,040 φορές

Τελευταία αλλαγή: 17 Ιούλ '15, 15:53

σχετικά | faq | blog | facebook | flickr | twitter | όροι χρήσης | επικοινωνία
Ρώτα το Κηπολόγιο • 2011