Κηπολόγιο Βιβλίο με Ερωτήσεις κηπουρικής

Καλημέρα σας Έχω ένα δέντρο πευκοειδή τύπου λέηλαντ ύψους 2 μέτρων , ηλικίας 10 ετών σε μεγάλη γλάστρα κουρεμένο σε τρις μεγάλες μπάλες . Πριν 3 μέρες διαπίστωσα ότι το νερό δεν έφευγε από την τρύπα που βρίσκεται στο κάτω μέρος της γλάστρας και ξεχείλιζε από πάνω . Με τρυπάνι άνοιξα την τρύπα που είχε κλείσει . Το φυτό τώρα είναι πράσινο αλλά τα φύλλα του έχουν ξεραθεί . Όμως σε κάποια μέρη του φυτού τα φύλλα δεν έχουν πέσει . Μπορώ να το γλιτώσω ; Τι να κάνω ; Κάθε πόσο πρέπει να το ποτίζω ;

DSC_2241

DSC_2242

DSC_2243

Μερικές φωτογραφίες που μόλις τράβηξα για να σας διευκολύνουν.

στάλθηκε 15 Ιούλ '16, 13:17

%CE%A6%CF%89%CF%84%CE%B7%CF%82's gravatar image

Φωτης
1223
αποδοχή: 0%

τροποποιήθηκε 15 Ιούλ '16, 17:13

administrator's gravatar image

administrator ♦♦
1.3k61221

Όταν λες ότι είναι πράσινο, εννοείς ότι έξισες τον κορμό και ήταν πράσινος; Γιατί αναφέρεις ότι τα φύλλα έχουν ξεραθεί, άρα σε όψη δεν είναι σίγουρα πράσινο.

Αν εδώ και καιρό δεν έφευγε το νερό και έμενε λασπωμένο το χώμα μέσα στη γλάστρα, πιθανότατα να έχει οδηγηθεί σε σήψη ριζών το φυτό. Αν είναι έτσι, τότε δύσκολα θα μπορέσεις να το επαναφέρεις, δεδομένου ότι έχει ήδη ρίξει όλα τα φύλλα.

(15 Ιούλ '16, 15:42) kipologio

Επαναδιατυπώνω την ερώτηση, λοιπόν.

Λες: "Το φυτό τώρα είναι πράσινο αλλά τα φύλλα του έχουν ξεραθεί". Τι εννοείς "έχουν ξεραθεί"; Αν τα πιάσεις, είναι ξερά στην υφή, θρυμματίζονται και διαλύονται και πέφτουν; Επίσης, λες ότι "σε κάποια μέρη του φυτού τα φύλλα δεν έχουν πέσει". Στις φωτό βλέπω ότι γενικά δεν έχουν πέσει, όχι μόνο σε κάποια μέρη. Φαίνεται απλά να "μαδάει" το φυτό.

Όσον αφορά το αν μπορείς να τα σώσεις, δεν μπορώ να καταλάβω τι μπορεί να έπαθαν. Γενικά φαίνονται πολύ ζορισμένα.

Τέλος, τα φυτά σου όλα χρειάζονται μεγαλύτερες γλάστρες. Είναι πολύ μεγάλα για τις γλάστρες στις οποίες βρίσκονται τώρα. Τη μεταφύτευση όμως δεν μπορείς να την κάνεις τώρα το καλοκαίρι, αλλά αργά το φθινόπωρο.

link

απαντήθηκε 15 Ιούλ '16, 17:19

kipologio's gravatar image

kipologio
39.7k314226
αποδοχή: 45%

Σε μερικά σημεία τα φύλλα είναι ξερά στην υφή, θρυμματίζονται και διαλύονται και πέφτουν , σε άλλα σημεία είναι ελαστικά. Τι έπαθαν... παρατηρήθηκε η αλλαγή στα φύλα και όταν έλεγξα τη γλάστρα ήταν γεμάτη με νερό ( το οποίο είχε λιμνάσει στην επιφάνεια ) και μύριζε άσχημα. Ξεβούλωσα την τρύπα της γλάστρας και στράγγισε το νερό ( επίσης σταμάτησε να μυρίζει μόλις έφυγε το νερό ). Σήμερα ( μετά από δύο μέρες χωρίς νερό ) το πότισα ίσα να υγρανθεί το χώμα. Η κατάσταση του φυτού, οπτικά μάλλον είναι ίδια. Το γνωρίζω για τις γλάστρες , θα προσπαθήσω να τις αλλάξω αυτό το φθινόπωρο.

(15 Ιούλ '16, 17:41) Φωτης

Ευχαριστώ για τον χρόνο σου.

(15 Ιούλ '16, 17:41) Φωτης

Οκ, σίγουρα τότε επηρέασε πολύ η υγρασία. Να φροντίζεις να στεγνώνει καλά το χώμα ανάμεσα στα ποτίσματα, ακόμη και βαθύτερα, όχι μόνο επιφανειακά. Το ότι έζησαν τόσα χρόνια σε γλάστρες (πράγμα ασυνήθιστο για κωνοφόρα στην Ελλάδα) οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στο ότι οι γλάστρες είναι πήλινες. Έτσι, ανέπνεε καλύτερα το χώμα και απέτρεψε τις μυκητιάσεις. Αλλαγή αργά το φθινόπωρο, όχι νωρίς που θα έχει ακόμη ζέστη.

(15 Ιούλ '16, 17:45) kipologio
Η δική μου απάντηση στην αρχική ερώτηση
άνοιξε/κλείσε την προεπισκόπιση

Ενημερώση για αλλαγές

μέσω e-mail:

Με την εγγραφή σας, θα μπορείτε να λάβετε άμεση ειδοποίηση όταν δωθεί απάντηση

με RSS:

Απαντήσεις

Απαντήσεις και Σχόλια

Τα βασικά της Μορφοποίησης

  • *πλάγια* ή _πλάγια_
  • **έντονα** ή __έντονα__
  • σύνδεσμος:[κείμενο](http://url.com/ "τίτλος")
  • εικόνα:![alt κείμενο](/path/img.jpg "τίτλος")
  • αριθμημένη λίστα 1. Foo 2. Bar
  • για να αλλάξεις γραμμή, βάλε δύο κενά εκεί που θες να γίνει η αλλαγή
  • επίσης υποστηρίζεται η βασική μορφοποίηση της HTML

Ετικέτες:

×85
×49
×6

Η ερώτηση έγινε: 15 Ιούλ '16, 13:17

Την είδαν: 1,905 φορές

Τελευταία αλλαγή: 15 Ιούλ '16, 17:45

σχετικά | faq | blog | facebook | flickr | twitter | όροι χρήσης | επικοινωνία
Ρώτα το Κηπολόγιο • 2011