Κηπολόγιο Βιβλίο με Ερωτήσεις κηπουρικής

Μπορώ να βάλω ντάτουρα σε παρτέρι που έχει βάθος και πλάτος 50εκ;

στάλθηκε 14 Ιούν '16, 10:34

Despina_'s gravatar image

Despina_
51262731
αποδοχή: 0%


Ναι, άνετα. Προσοχή να μην υπάρχουν παιδιά στο χώρο χωρίς επίβλεψη. Το φυτό είναι δηλητηριώδες.

link

απαντήθηκε 14 Ιούν '16, 10:36

kipologio's gravatar image

kipologio
39.7k314226
αποδοχή: 45%

Οταν εννοούμε δηλητηριώδη δηλαδή; Αμα το αγγίξεις ή αν κόψεις τους ανθούς; Είναι επικίνδυνο φυτό;

(14 Ιούν '16, 11:02) Despina_

Αν το φας.

(14 Ιούν '16, 11:03) kipologio

Μπορώ να βάλω δυο δίπλα δίπλα και να πλέξω τα χρώματα; Εννοώ λιγότερη απόσταση απο 50εκ που φυτεύονται τα φυτά στο παρτέρι αναμεταξύ τους.

(14 Ιούν '16, 13:05) Despina_

εισαι λιγο αναποφασιστη με αυτο το παρτερι:)

(14 Ιούν '16, 14:01) ahnte

;) καλυτερα να ρωτάω παρα να ξηλώνω μετά.

(14 Ιούν '16, 15:10) Despina_

Τι χρώματα εννοείς; Πέρα από λευκό και μοβ-λευκό, δε γνωρίζω άλλα χρώματα να έχει. Γίνεται μεγαλούτσικο φυτό σε πλάτος, δε νομίζω ότι χωράει αγκαλιά μαζί με άλλο στα 50εκ.

(14 Ιούν '16, 22:07) kipologio

---Δέσποινα που έκανες το ερώτημα και λοιποί ενδιαφερόμενοι. Χοντρικά θα αναφερθώ στο θέμα σου με τις Ντατούρες, για να μην σε ζαλίζω και επιμέρους αν θες με ρωτάς. Το λευκό ή πέρλα ( βαθύ μωβ) χρώμα, που αναφέρεις, συναντάται (και ειναι δυνατόν να το βρεις και να το αγοράσεις σε εκθέσεις, φυτώρια ή μέσω διαδικτύου) στο λεγόμενο Διαβολόχορτο ή Ζιζανιο Jimson ( USA).--Ειναι αυτοφυές ερπων πόα μονοετής που την συναντάς σε εύκρατες κλιματικά ζώνες-περιοχές και στην Ελλάδα (λευκό χρώμα).--Το άνθος της βλέπει προς τα πάνω ή πλάγια. Περισσότερο διαδεδομένη δεν είναι αυτή, αλλά η Datura Brygmansia.!

(25 Νοέ '16, 06:23) Maser for you

Datura Brygmansia. Η διάσημη συγγενής του άσημου αλλά εξίσου επικινδύνου και λιγότερο εντυπωσιακού Διαβολόχορτου. (Datura Stramonium) Εικάζω ότι απλά το μάτι σου Δέσποινα έπεσε πάνω στο διαβολοχορτο την μονοετή Ντατουρα και οχι σε κάποιο είδος της Datura Brygmansia ( Ντατουρα δενδρώδης).Η τελευταία έχοντας την δυνατότητα να γίνεται δένδρο να ζει περισσότερο και να συναντάται σε ευρύτερη ποικιλία χρωματισμού και μεγέθους ανθών έχει επικρατήσει ως ομορφότερο καλλωπιστικό φυτό σε σχέση με την( Datura Stramonium).Με ύψος που ξεπερνά, σε τροπικές περιοχές, τα 4 μέτρα μπορεί να καταλήξει η Brygmansia σε κανονικό δέντρο.Η διαφορά της με την έρπων Ντατουρα, είναι ότι το άνθος της Brygmansia είναι πάντα προς τα κάτω σαν καμπάνα εξου και η ονομασία της, ως Σάλπιγγα του Αγγέλου.--Το άρωμα της σε σχέση με την έρπων μονοετή Ντατουρα και ανάλογα με την ποικιλία της, είναι μεθυστικό με το που νυχτώσει.Η δε ανθοφορία,είναι κάτι το φανταστικό..! ----Εχω παρατηρήσει,, στα δικά μου φυτά, συνεχή ανθοφορία εκτός ίσως απο τους 4 μήνες του χειμώνα Δεκέμβρης-Μόρτης. Στην Ελλάδα μπορείς να βρεις εύκολα τα χρώματα 1]άσπρο 2] κίτρινοπορτοκαλι(Μεθυστικό αρωμα), λιγότερο εύκολα το 3] Ροζέ καμπάνα και ακόμα πιο δύσκολα την 4] Τρικολόρ (ασπρο-πρασινο χρώμα φύλων) σε ένα χρώμα από μπεζκίτρινο μεχρι καθαρου κιτρινο (Μεθυστκό αρωμα).Στο εξωτερικό και σε σαιτ, αν ξαψεις, θα βρεις-δυσκολα-φανταστική ποικιλία 3'οροφων' ανθών, σε χρωματα απο κόκκινο έντονο μεχρι ρροοζζ παστελ, πάντα ομως σε μονοχρωμία.Χαρακτηριστικό και των 2 ειδών ειναι οτι κανουν τεράστια επιφανειακή ριζοβολια. Ετσι αν επιλέξεις πχ ακομα και την σαφεστατα πιο μικρη άσημη έρπων μονοετή Ντατουρα σε ασπρο ή μωβ χρωμα να ξέρεις οτι στο παρτερι δεν θα μεινει πιθαμη μη χρησιμοποιημένου χώματος απο την ριζα.Το αλλο χαρακτηριστικό της ( Βασικά & των δυο ειδων Δατουρας), οτι ΔΕΝ αντεχουν σε κρυο κατω του 0 -2 (βία ). Αν το φυτο σου ειναι σε γλάστρα να το προστατεύσει, βάζοντας το σε κλειστο χωρο, αν οχι, φτιαχνεις οπωσδήποτε καλυμμα απο πάνω να μην πιασει παγος με εφημεριδες και ναιλον και να συμβεί και να καουν τα ακροκλωναρα του φυτου όμως, θα σου ξανασκασει απο την βαση 300%. Το νερο ειναι κατι ΒΑΣΙΚΟΤΑΤΟ για τις Δατουρες.Το αγαπουν υπερβολικά αλλα θελουν εξίσου καλη αποστράγγιση για να μην σαπιζουν. Τελευταίο αφησα το οντως επικίνδυνο θεμα της τοξικότητας ΟΛΩΝ των μελων των φυτων .Ανθων ριζας, φυλων.Δεν υπαρχει κανενα προβλημα αν πιασεις το φυτο με γυμνο χερι.Κανενα προβλημα αν βαλεις το χερι στο στομα εστω και αν τις εχεις κλαδέψει πιασει κλπ.-----ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΘΟΥΝ.( Αφορα κυριως το ζιζανιο ή Διαβολοχορτο (Datura Strontium) διοτι οταν ειναι μικρο μπορεις ανετα να το μπερδεψεις με βλητο και να καταναλωθεί βρασμενο ).Η Σκοπολαμινη και Ατροπινη που περιεχουν ολα τα μελη της οικογένειας των Σωληνοειδών ειτε του Strontium ειτε της Brygmansia προκαλούν ΖΩΝΤΑΝΕΣ παραισθήσεις-οτι πλησιέστερο σε ενα ΑΤΟΦΙΟ & ΕΠΙΦΟΒΟ ονειροφρενικης μορφης, παραληρηματικο-'Ταξίδι'.!!! εικόνα

link

απαντήθηκε 25 Νοέ '16, 07:11

Maser%20for%20you's gravatar image

Maser for you
111
αποδοχή: 0%

τροποποιήθηκε 25 Νοέ '16, 08:29

Η δική μου απάντηση στην αρχική ερώτηση
άνοιξε/κλείσε την προεπισκόπιση

Ενημερώση για αλλαγές

μέσω e-mail:

Με την εγγραφή σας, θα μπορείτε να λάβετε άμεση ειδοποίηση όταν δωθεί απάντηση

με RSS:

Απαντήσεις

Απαντήσεις και Σχόλια

Τα βασικά της Μορφοποίησης

  • *πλάγια* ή _πλάγια_
  • **έντονα** ή __έντονα__
  • σύνδεσμος:[κείμενο](http://url.com/ "τίτλος")
  • εικόνα:![alt κείμενο](/path/img.jpg "τίτλος")
  • αριθμημένη λίστα 1. Foo 2. Bar
  • για να αλλάξεις γραμμή, βάλε δύο κενά εκεί που θες να γίνει η αλλαγή
  • επίσης υποστηρίζεται η βασική μορφοποίηση της HTML

Ετικέτες:

×27
×9
×1

Η ερώτηση έγινε: 14 Ιούν '16, 10:34

Την είδαν: 2,064 φορές

Τελευταία αλλαγή: 25 Νοέ '16, 08:29

σχετικά | faq | blog | facebook | flickr | twitter | όροι χρήσης | επικοινωνία
Ρώτα το Κηπολόγιο • 2011