Κηπολόγιο Βιβλίο με Ερωτήσεις κηπουρικής

Φύτεψα ένα βολβό αβοκάντο σε μικρή γλάστρα και το έχω μέσα στη κουζίνα μου σε σημείο πολύ φωτεινό. Σήμερα έχει ύψος περίπου 40 πόντους. Γνωρίζει κανείς πως πρέπει να το μεγαλώσω για να πάρω καρπούς;

ερώτηση είναι "wiki για όλους".

στάλθηκε 12 Μάι '12, 14:06

nextok's gravatar image

nextok
59915
αποδοχή: 0%

καλησπέρα σε όλους! έχω την χαρά να μεγαλώνω και εγώ ένα μικρο αβοκάντο στο μπαλκόνι μου! το δικό μου είναι ακόμα μηνών βέβαια αλλά έχει ήδη βγάλει 6-7 σειρές από φύλλα. 2-3 από αυτά όμως έχουν ξεραθεί τελευταίως. στις άκρες τους. κάτι του συμβαίνει ή είναι φυσιολογικό? ευχαριστώ!

(25 Ιούν '14, 18:20) vagelikoula

Έυχαριστώ πολύ για τις πληφοροφίες. Πρέπει πάντως να σας πω ότι το αβοκάντο μου συμπλήρωσε περίπου δύο χρόνια ζωής. Ξεκίνησα έχοντας τον βολβό μέσα στο νερό. Σήμερα το έχω μέσα σε γλάστρα. ΤΑ φύλλα του είναι πανέμορφα και τόσο καιρό που είμαστε μαζί έχουμε γίνει "φιλαράκια". .

Δεκαπέντε χρόνια για να δώσει καρπό μια χαρά το βρίσκω. Να ζήσουμε να τα φάμε όλοι μαζί.!!! Ειδικά κάτω από τις σημερινές συνθήκες νομίζω ότι είναι μια χαρά προσμονή και η υπομονή προτέρημα.

Και τι "φιλοδοξίες" έχω η τυχερή; Να δω καρπό στο αβοκάντο μου μετά από 15 χρόνια. Ε δεν απαίτησα να βεβαιωθώ και για τα χρόνια που ζει η χελώνα! Ε΄; Καλή συνέχεια και ...επανέρχομαι. Και πάλι ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές σας.

link
απάντηση είναι "wiki για όλους".

απαντήθηκε 12 Ιούν '12, 09:37

nextok's gravatar image

nextok
59915
αποδοχή: 0%

δεν ξερω πως σου ηρθε το αβοκαντο, αλλα διαβασε αυτο (χεχεχε). δε στελνω το url γιατι ειναι στα ελληνικα και δεν το διαβαζει.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουν οι επίδοξοι κηπουροί είναι ότι οι συμβουλές για το πώς να καλλιεργήσουν αβοκάντο θα είναι εντελώς άχρηστες αν δεν έχουν ένα βασικό χάρισμα. Και αυτό είναι η υπομονή με κεφαλαίο «Υ»!

Για να αναπτυχθεί ένα φυτό αβοκάντο από ένα σπόρο χρειάζεται υπομονή. Η καλλιέργεια του αβοκάντο θα συμβεί μόνο στο δικό του ρυθμό και δεν θα πρέπει να βιαστείς να κόψεις το φρούτο από το φυτό. Τα φυτά τα οποία καλλιεργούνται από σπόρο σπανίως παράγουν τα πρώτα τους φρούτα πριν περάσουν 7 ως 10 χρόνια και μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 15 χρόνια (!). Μετά από όλη αυτή την προσπάθεια -για να μην αναφέρω και την απέραντη αναμονή, το φρούτο μπορεί να μην είναι τόσο αρωματικό όσο ο γονιός σπόρος. Ο λόγος είναι ότι τα περισσότερα φυτά αβοκάντο είναι υβριδικά και οι σπόροι δεν κατέχουν τα ανώτερα χαρακτηριστικά που έχει ο γονιός φυτό.

Μια δημοφιλής σπιτική μέθοδος για το πώς να καλλιεργήσεις ένα φυτό αβοκάντο από ένα σπόρο είναι να βάλεις οδοντογλυφίδες στο κουκούτσι και να το ισορροπήσεις σ ένα ποτήρι νερό. Στη συνέχεια γεμίζεις το ποτήρι με νερό, έτσι ώστε η βάση του κουκουτσιού να καλυφθεί με νερό, ενώ το ψηλότερο σημείο να βρίσκεται έξω από το νερό. Φύλαξε το σε μια λαμπερή ηλιόλουστη θέση ή σε ένα λαμπερό φωτεινό σημείο. Ο σπόρος θα αρχίσει να βλασταίνει, ανοίγοντας στην κορυφή για να βνάλει ένα κοτσάνι. Οι ρίζες θα αρχίσουν να ξεπετιούνται από την βάση, η οποία είναι καλυμμένη στο νερό. Θα πρέπει να παρακολουθείς προσεκτικά το φυτό και να σιγουρευτείς ότι το χαμηλότερο σημείο του σπόρου παραμένει στο νερό.

Η μεταφύτευση σε γλάστρα θα πρέπει να γίνει τη σωστή στιγμή και να σιγουρευτείς ότι το μικροσκοπικό φυτό δεν μαράθηκε. Η μεταφύτευση γίνεται συνήθως με επιτυχία σε τόπους με υποτροπικά ή τροπικά κλίματα. Τα φυτά αβοκάντο όταν φυτευτούν στη γη τείνουν να ξανοίγουν μεγάλες ρίζες και μπορεί να πνίξουν άλλα φυτά που βρίσκονται κοντά τους. Τα ώριμα φυτά μπορούν να φθάσουν 60 πόδια ύψος ή περισσότερο και έχουν μεγάλη κάλυψη από φύλλα. Εάν επιλέξεις να καλλιεργήσεις το φυτό σε μια γλάστρα στην αυλή του σπιτιού σου ή να το κρατήσεις μέσα στο σπίτι, η ανάπτυξη θα εμποδιστεί αλλά και πάλι θα γίνει αρκετά ψηλό.

Το φύτεμα των σπόρων του αβοκάντο στο χώμα θα πρέπει να γίνει γρήγορα καθώς αυτά τα φυτά τείνουν να είναι βιώσιμα για λίγους μήνες. Για να έχεις ένα δυνατό φυτό, το οποίο θα μετακομίσει επιτυχώς από την γλάστρα στο χώμα, θα πρέπει να το φυτέψεις σε ένα μικρό δοχείο γεμάτο με υγρό χώμα. Φρόντισε ώστε η άκρη του σπόρου (το σημείο στο τέλος) να εξέχει ακριβώς από την γραμμή του χώματος. Κρατήσε το δοχείο σε μια ηλιόλουστη θέση και πότισε το καλά, διότι το χώμα θα πρέπει να είναι υγρό αλλά όχι πολύ. Το δοχείο θα πρέπει να είναι στεγνό για να αναπτυχθεί σωστά το φυτό. Θα αρχίσεις να βάζεις λίπασμα στο φυτό όταν οι ρίζες είναι στερεές και το φυτό αρχίζει να αναπτύσσεται. Πότισε με νερό διαλυμένο με λίπασμα, μια φορά κάθε δύο εβδομάδες, μέχρι την στιγμή που θα μεταφυτέψεις από την γλάστρα στο χώμα. Όταν το φυτό φτάσει περίπου 12 ίντσες ύψος θα πρέπει να κόψεις τα φύλλα της κορυφής για να το βοηθήσεις να έχει μια πιο δυνατή ανάπτυξη και πιο δυνατά κλαδιά. Τήρησε ένα κανονικό πρόγραμμα ποτίσματος τις πρώτες εβδομάδες μετά την μεταφύτευση και μετά ελαττωσέ το, σταδιακά και αργά. Όταν το φυτό είναι στο στάδιο που έχει καρπούς θα χρειάζεται σταθερό πότισμα και κανονικό λίπασμα. Καλή τύχη!

link

απαντήθηκε 12 Μάι '12, 19:27

constant-gardener's gravatar image

constant-gar...
2.2k192445
αποδοχή: 25%

1

Απαπα!!ήμουνα νιος και γερασα ενα πραγμα..

(12 Μάι '12, 21:13) SofiaS

τι ταλαιπωρία είναι αυτή?!?! αξίζει άραγες???

(14 Μάι '12, 11:16) alphaeugenia
Η δική μου απάντηση στην αρχική ερώτηση
άνοιξε/κλείσε την προεπισκόπιση

Ενημερώση για αλλαγές

μέσω e-mail:

Με την εγγραφή σας, θα μπορείτε να λάβετε άμεση ειδοποίηση όταν δωθεί απάντηση

με RSS:

Απαντήσεις

Απαντήσεις και Σχόλια

Τα βασικά της Μορφοποίησης

  • *πλάγια* ή _πλάγια_
  • **έντονα** ή __έντονα__
  • σύνδεσμος:[κείμενο](http://url.com/ "τίτλος")
  • εικόνα:![alt κείμενο](/path/img.jpg "τίτλος")
  • αριθμημένη λίστα 1. Foo 2. Bar
  • για να αλλάξεις γραμμή, βάλε δύο κενά εκεί που θες να γίνει η αλλαγή
  • επίσης υποστηρίζεται η βασική μορφοποίηση της HTML

Ετικέτες:

×5

Η ερώτηση έγινε: 12 Μάι '12, 14:06

Την είδαν: 37,243 φορές

Τελευταία αλλαγή: 25 Ιούν '14, 18:20

σχετικά | faq | blog | facebook | flickr | twitter | όροι χρήσης | επικοινωνία
Ρώτα το Κηπολόγιο • 2011