Κηπολόγιο Βιβλίο με Ερωτήσεις κηπουρικής

Καλημέρα σας.Μένω στα Βορ Προάστια της Αθήνας και εχθές ο Δήμος μας αποφάσισε να κλαδέψει κάποιες πολύ μεγάλης ηλικίας λεύκες σ ένα πεζοδρόμιο.Αν και δεν είμαι ειδικός είδα ότι κάποια απ τα δένδρα τα κατάντησαν σαν την ξύλινες κολώνες της ΔΕΗ,και πολύ αμφιβάλλω αν αυτά τα δένδρα θα πετάξουν ξανά κλαδιά,ήδη κάποια απ αυτά είχαν τα χάλια τους,ίσως επειδή δεν είχαν βρει κατάλληλο έδαφος;;ενώ τα διπλανά τους στο ίδιο πεζοδρόμιο είχαν ανάπτυξη με πολλά κλαδιά.Τώρα το ερώτημα μου είναι αν δω την άνοιξη ότι δεν γίνεται τίποτα,δεν πετούν κλαδάκια καινούργια και επειδή αυτά τα δένδρα έκρυβαν κάποιο κτίριο που έχει ξεμείνει από το παρελθόν και είναι χάλια,και αφού μιλήσω με τον Δήμο τι δένδρα θα μπορούσα να φυτέψω με δικά μου έξοδα,τα οποία να είναι αειθαλή και να παίρνουν γρήγορα ύψος.Αν υπάρχουν και φυλλοβόλα που ψηλώνουν γρήγορα θα παρακαλούσα να μου τα προτείνετε.Σας ευχαριστώ θερμώς.

στάλθηκε 16 Ιαν '16, 09:52

Rena's gravatar image

Rena
7699106112
αποδοχή: 0%


Αρχικά, η επιλογή της λεύκας ως είδος για δημιουργία δενδροστοιχίας σε πεζοδρόμια μέσα στην πόλη είναι τεράστιο λάθος. Δυστυχώς, έχουν φυτευτεί πολλές και σε Αθήνα και σε Θεσσαλονίκη, και ίσως και σε άλλες πόλεις. Η λεύκα είναι ένα ταχυαξές είδος που γίνεται πελώριο - ενοχλητικά πελώριο. Και φυσικά αυτό δημιουργεί προβλήματα - στις πόλεις.

Άρα, προσπαθώντας οι δήμοι να συμμαζέψουν τις μεγάλες κόμες και τα μακριά κλαδιά, κλαδεύουν σα να μην υπάρχει αύριο - ούτε μεθαύριο. Αποτέλεσμα είναι μεν να φυτρώσουν νέα κλαδιά όσο αυστηρά κι αν κλαδεύτηκε το δέντρο, από την άλλη όμως να φτιάχνουν μεγάλους κόμπους στα σημεία εκείνα. Και έτσι το δέντρο να μοιάζει λίγο... χάλια!

Τώρα, επιλογές για αειθαλή δέντρα έχεις λιγες: νερατζιές, ελιές, πεύκα. Και πάλι, ανάλογα με το πλάτος του πεζοδρομίου. Αλλά σκέψου ότι αν θέλεις να φυτέψεις κάτι, θα πρέπει - φαντάζομαι - να αναλάβεις και το κόστος της απομάκρυνσης των είδη φυτεμένων δέντρων. Πράγμα αρκετά δαπανηρό. Αλλά και πάλι, δεν θέλεις, δεν έχεις να χάσεις τίποτε να το προτείνεις. Τέλος, τα φυλλοβόλα δέντρα είναι καλή επιλογή για δενδροστοιχίες, ώστε να φτάνει ήλιος στο πεζοδρόμιο και στους πεζούς το χειμώνα.

link

απαντήθηκε 16 Ιαν '16, 11:38

kipologio's gravatar image

kipologio
39.7k314226
αποδοχή: 45%

Σωστά,οι λεύκες γεμίζουν με ρίζες και τους κήπους μας απέναντι,άσε που τρυπώνουν και στις αποχετεύσεις.Τα αειθαλή δένδρα εκτός των πεύκων που μου προτείνατε αργούν πάρα πολύ να ψηλώσουν και σε καμία περίπτωση δεν φθάνουν ας πούμε οι νεραντζιές ψηλά.Για φυλλοβόλα δένδρα δεν μου προτείνατε κάτι.Εδώ δεν υπάρχει πρόβλημα πεζών στα πεζοδρόμια,κυκλοφορούν τόσο λίγοι.Αν έχετε την καλοσύνη δείτε το ξανά προτείνοντας μου οτιδήποτε δένδρο αναπτύσσεται πάρα πολύ γρήγορα και γίνεται όσο το δυνατόν πιο υψηλό.Ευχαριστώ και πάλι.

(16 Ιαν '16, 12:22) Rena

Jacarada,ακακία Κων/λεως,σφένδαμο.

(16 Ιαν '16, 14:55) nikist

Ωραία ιδέα η ακακία, αλλά έχει ένα μειονέκτημα αν πρόκειται από κάτω να παρκάρουν αυτοκίνητα. Όταν γεμίζει έντομα, στάζει μελιττώματα και τα κάνει όλα χάλια! Για πεζοδρόμια δεν επιλέγουμε δέντρα που γίνονται πολύ ψηλά, όπως λανθασμένα επιλέχτηκαν οι λεύκες, καθώς δημιουργούν διάφορα προβλήματα. Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι ότι καταστρέφουν τις πλάκες των πεζοδρομίων. Από φυλλοβόλα επιλέγουμε καλλωπιστικές δαμασκηνιές, σοφόρες, ακακίες, κατάλπες.

(18 Ιαν '16, 16:03) kipologio
Η δική μου απάντηση στην αρχική ερώτηση
άνοιξε/κλείσε την προεπισκόπιση

Ενημερώση για αλλαγές

μέσω e-mail:

Με την εγγραφή σας, θα μπορείτε να λάβετε άμεση ειδοποίηση όταν δωθεί απάντηση

με RSS:

Απαντήσεις

Απαντήσεις και Σχόλια

Τα βασικά της Μορφοποίησης

  • *πλάγια* ή _πλάγια_
  • **έντονα** ή __έντονα__
  • σύνδεσμος:[κείμενο](http://url.com/ "τίτλος")
  • εικόνα:![alt κείμενο](/path/img.jpg "τίτλος")
  • αριθμημένη λίστα 1. Foo 2. Bar
  • για να αλλάξεις γραμμή, βάλε δύο κενά εκεί που θες να γίνει η αλλαγή
  • επίσης υποστηρίζεται η βασική μορφοποίηση της HTML

Ετικέτες:

×9
×3
×1

Η ερώτηση έγινε: 16 Ιαν '16, 09:52

Την είδαν: 1,901 φορές

Τελευταία αλλαγή: 18 Ιαν '16, 16:03

σχετικά | faq | blog | facebook | flickr | twitter | όροι χρήσης | επικοινωνία
Ρώτα το Κηπολόγιο • 2011