Κηπολόγιο Βιβλίο με Ερωτήσεις κηπουρικής

IMG_3054

Καποιο ειδος βατομουρου;

http://imgur.com/a/Pfd3o

στάλθηκε 25 Σεπ '15, 12:47

earthlover27's gravatar image

earthlover27
733737681
αποδοχή: 29%

τροποποιήθηκε 25 Σεπ '15, 14:44

%CE%94%CE%AC%CF%86%CE%BD%CE%B7's gravatar image

Δάφνη
3.2k172175188

1

Καλοπιστικο

(25 Σεπ '15, 12:51) θανατηφόρω χέρι
1

Στη φωτο σου έχει και καρπούς και άνθη η λαντάνα και μοιάζουν με βατομουρα εξ ου και η ερώτηση σου :)

(25 Σεπ '15, 15:28) Δάφνη

Λαντανα το λένε

link

απαντήθηκε 25 Σεπ '15, 13:37

%CE%94%CE%AC%CF%86%CE%BD%CE%B7's gravatar image

Δάφνη
3.2k172175188
αποδοχή: 13%

Ευχαριστω :)

(25 Σεπ '15, 13:44) earthlover27
2

Τα  άνθη της έχουν μια ανεπαίσθητη μυρωδιά που για κάποιους είναι ελκυστική και για άλλους είναι απωθητική. Έχουν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των διαφορετικών αποχρώσεων στην ίδια ταξιανθία. Επίσης, προσελκύουν τις μέλισσες- ανήκει στα μελισσοκομικά φυτά.Ανθίζουν σε ηλιόλουστες θέσεις απο τον Μάρτιο μέχρι τον Νοέμβριο δηλ. άνοιξη-καλοκαίρι-φθινόπωρο, σε όλη τη διάρκεια τηςς βλαστικής περιόδου (θεωρείται παρατεταμένη και πλούσια -πλεονέκτημα) ακόμη και σε σχετικά ξηρά εδάφη. Όταν τελειώσει η ανθοφορία του σχηματίζει καρπούς οι οποίοι είναι μικροί, μαύροι, σφαιρικοί και τοξικοί.

Όσον αφορά την ανθεκτικότητα: Είναι φυτό ευαίσθητο στο ψύχος αλλά πολυ ανθεκτικό στην αλατότητα και στην κακή ποιότητα εδάφους και νερού. Απαιτεί προστασία από τους δυνατούς παγετούς.Τα παει καλά σε παραθαλάσσιες φυτεύσεις.

Απαιτήσεις: Γενικά, ειναι πολύ ανθεκτικό φυτό, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις και προβλήματα. Καλύτερα να ειναι σε θέση ηλιόλουστη για καλύτερη ανθοφορία. προτιμά τα πλούσια με καλη αποστράγγιση εδάφη αλλα αναπτύσσεται αρκετά ικανοποιητικά σε όλους τους τύπους των χώματος.Καλό ειναι να προσθέτουμε λίπασμα 1φορα/μήνα εκτός από το καλοκαίρι και το χειμώνα. Χρειάζεται μέτριο πότισμα, αλλά πιο συχνό το καλοκαίρι. Συνίσταται να κλαδεύεται στην αρχή της βλαστικής περιόδου, νωρίς την άνοιξη, για την διαμόρφωση της. Το καλοκαίρι επεμβαίνουμε για περιορισμό και διατήρηση της κόμης στο επιθυμητό μέγεθος. 

Πολλαπλασιάζεται: με σπόρο και μοσχεύματα, πολύ εύκολα. Είναι πολύ επεκτατικό, με αποτέλεσμα η παρουσία του να έχει επιπτώσεις στο γύρω οικοσύστημα. Δύσκολα θα το βγάλεις από εκεί που φύτρωσε και σταδιακά καταλαμβάνει όλη τη γύρω περιοχή χωρίς να αφήνει τίποτε άλλο να συνυπάρξει μαζί του. Οι μικροσκοπικοί καρποί του είναι πολύ αγαπητοί στα πουλιά με αποτέλεσμα να βοηθούν ακόμα περισσότερο την εξάπλωση του. Έτσι, είναι φυτό κατάλληλο για εδαφοκάλυψη.

Κάτι ενδιαφέρον σε σχέση με το φυτο αυτο: Έχει ένα ιδιαίτερο μελισσοκομικό ενδιαφέρον, γιατί ειδικά στην Αυστραλία (που είναι εισαγόμενο στο οικοσύστημα τους – όπως στο δικό μας ο ευκάλυπτος και ο καλλιστήμονας) υποτίθεται ότι έχει σώσει την γηγενή άγρια μέλισσα Exoneura που εκτός από την ανθοφορία του φυτού, εκμεταλλεύεται και τους βλαστούς για να κάνει φωλιές!

Οι κτηνοτρόφοι δεν το αγαπούν κα πολύ γιατί τα φύλλα του παρουσιάζουν τοξικότητα κι έχει παρατηρηθεί ότι αρρωσταίνουν τα αιγοπρόβατα που το τρώνε.

Αποχρώσεις: ροζ-άσπρη, πορτοκαλί-κίτρινη, κίτρινη-ροζ...Προσωπικά προτιμώ την τελευταία.

Αυτά!Αν είναι δικό σου αυτά είναι χρήσιμα. Αν όχι θα το κοιτάς από σήμερα αλλιώς...σα να έχετε συστήθεί κάπου. Εγώ έκοψα και φυτεψα (πορτοκαλί-κίτρινο, δεν πειράζει...) και έπιασε. Άρχισε να εξαπλώνεται. το έβαλα στ μέση του παρτεριού και δεν είχα διαβάσει πριν όλα αυτά. Μάλλον θα το κάνει δικο της :) Θα δω πως μπορω να την περιορισω αν και ταιριάζει να παίξει το ρόλο εδαφοκαλυπτικού εκεί. Κάποια νυχτολουλουδα βγαίνουν που και που...προμηνύεται μάχη!

(25 Σεπ '15, 15:08) Δάφνη
1

Πω πω πολλα έγραψα τελικά!

(25 Σεπ '15, 15:09) Δάφνη
1

Να εδώ είχα κάνει μια ερώτηση για τη δική μου λαντάνα...δεν έχει ανθίσει ακόμα.

Δες εδώ:

http://ask.kipologio.gr/questions/9866/λαντανα-δεν-ανθιζει

(25 Σεπ '15, 15:14) Δάφνη
1

Ευχαριστω για τις μπονους πληροφοριες. Δεν ειναι δικο μου, το εχω δει σε 2-3 σπιτια εδω γυρω. Κριμα που δεν τρωγεται αλλιως μπορει να το σκεφτομουνα να το φυτεψω κ εγω. Ειναι πολυ ομορφο ομως. Καλη τυχη με το δικο σου!

(25 Σεπ '15, 15:30) earthlover27
1

Ευχαριστω ;)

(25 Σεπ '15, 18:26) Δάφνη
1

Η Λαντάνα υπάρχει και σε άλλες αποχρώσεις του κόκκινου και πορτοκαλί. Δες τες και αυτές αν σε ενδιαφέρει να φυτέψεις.

(25 Σεπ '15, 20:19) Fotini Andro...
1

Σήμερα παρατήρησα κάτι μικροσκοπικά ανθάκια στη λαντάνα που είχα φυτέψει!

(27 Σεπ '15, 19:03) Δάφνη

Υπάρχει και μοβ Λαντάνα και νομίζω πως έχω δει και άσπρο-γαλάζιο!

(04 Οκτ '15, 19:26) Sylvia
1

Λέγεται και Πολυανθούσα. Για κάποιο ανεξήγητο λόγο όμως, στο χωριό μου τη λένε "Πετρέλαιο"!!!

(04 Οκτ '15, 19:31) Sylvia
1

Ο Χριστός κι η Παναγία! Πετρέλαιο;;;

(05 Οκτ '15, 08:38) kipologio
1

Δάφνη θα διαφωνήσω. Δεν είναι δύσκολο να την βγάλεις, ούτε έχει επιπτώσεις στο γύρω οικοσύστημα!

(05 Οκτ '15, 08:39) kipologio

χαχα πετρελαιο. Σε ποιο νομο ειναι το χωριο σου;

(05 Οκτ '15, 11:55) earthlover27
1

χαχαχα Στην Πάρο το λένε έτσι!! Από μικρή το άκουγα να το λένε η γιαγιά και οι θείες μου και "ξίνιζα" τη μούρη μου! Έλεγα "δεν μπορεί να το λένε έτσι το καημένο, κρίμα, τόσο ομορφάκι που είναι!" Όταν μεγάλωσα το έψαξα στο ίντερνετ με διάφορες λέξεις- κλειδιά αλλά δεν έβγαζα άκρη. Τελικά σηκώθηκα και πήγα σε ένα φυτώριο (στην Πάρο) αποφασισμένη να ρωτήσω. Και όταν επιτέλους το βρήκα, ρώτησα τον άνθρωπο πώς το λένε και μου λέει "Λαντάνα! Αλλά εδώ οι μπαρμπάδες, δεν ξέρω γιατί, το λένε Πετρέλαιο!!" χαχαχα Κάναμε κάτι γέλια με το γεωπόνο, άλλο πράγμα! :P

(07 Οκτ '15, 14:31) Sylvia
1

Εξαρτάται πόσο μεγάλο έχει γίνει καλέ! Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δε μου έβλαψε τα γύρω φυτά (γεράνια, βολβούς, ροδακινίτσα) αλλά για να βγάλω μία που ήθελα να την πάω πιο πέρα, μου έφυγε η ψυχή! Έσκαβα 45 λεπτά και τίποτα... Βέβαια είχε γίνει τέρας, με κορμό γύρω στους 21 πόντους περίμετρο και πάνω από 2 μέτρα ύψος. Έσκαβα, τα έπαιζα, έμπαινα σπίτι, έπινα νερό, ξαναέβγαινα ξαναέσκαβα και τίποτα. Ούτε ξέρω πώς την κατάφερα στο τέλος. Και φυσικά, μία ρίζα της που πήγαινε "καρφί" προς τα κάτω, κόπηκε στο τέλος, δεν έβγαινε. Έχει μείνει μέσα. Μιλάμε ότι είχε κατέβει κάτω από τους 45 πόντους βάθος!

(07 Οκτ '15, 14:44) Sylvia
1

Πάντως διάβασα στις απαντήσεις ότι κάπου τη λένε "πετρέλαιο". Η Sylvia το ανέφερε και μάλιστα ότι το λένε έτσι στην Πάρο. Αν μυρίσεις τα φύλλα της εμένα μου θυμίζουν ντοματιά κάτι τέτοιο όχι ότι είναι άσχημη αλλά μου φαίνεται ότι κάποια σχέση πρέπει να έχει με το προσωνύμιο που της δώσανε και δυσκολευόσουνα μετά να τη βρεις...

Κηπολόγιο η δική μου αναπτύχθηκε αρκετά.Και κατά μήκος και κατά ύψος. Βγάζει 2 μπουκετάκια ανά 2 φύλλα και σε θέση αντίθετη από αυτά. Τη χαίρομαι και δε θα ήθελα να τη βγάλω αλλά αφού λες κι εσύ ότι βγαίνει εύκολα οκ...αν και η Sylvia περιγράφει κάτι που με αγχωσε λίγο... Ιδού λοιπόν! Είπα να μοιραστώ τη χαρά μου μαζί σας :) Άνθισε και τη φύτεψα με τα χεράκια μου και την καμαρώνω πολύ! 2_35

(07 Οκτ '15, 18:28) Δάφνη
1

Πολυ ομορφο :)

(07 Οκτ '15, 19:33) earthlover27
εμφανίζονται 10 από 18 εμφάνιση όλων
Η δική μου απάντηση στην αρχική ερώτηση
άνοιξε/κλείσε την προεπισκόπιση

Ενημερώση για αλλαγές

μέσω e-mail:

Με την εγγραφή σας, θα μπορείτε να λάβετε άμεση ειδοποίηση όταν δωθεί απάντηση

με RSS:

Απαντήσεις

Απαντήσεις και Σχόλια

Τα βασικά της Μορφοποίησης

  • *πλάγια* ή _πλάγια_
  • **έντονα** ή __έντονα__
  • σύνδεσμος:[κείμενο](http://url.com/ "τίτλος")
  • εικόνα:![alt κείμενο](/path/img.jpg "τίτλος")
  • αριθμημένη λίστα 1. Foo 2. Bar
  • για να αλλάξεις γραμμή, βάλε δύο κενά εκεί που θες να γίνει η αλλαγή
  • επίσης υποστηρίζεται η βασική μορφοποίηση της HTML

Ετικέτες:

×1,652

Η ερώτηση έγινε: 25 Σεπ '15, 12:47

Την είδαν: 5,224 φορές

Τελευταία αλλαγή: 08 Οκτ '15, 08:40

σχετικά | faq | blog | facebook | flickr | twitter | όροι χρήσης | επικοινωνία
Ρώτα το Κηπολόγιο • 2011